Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Premagajmo migrene

Migrena je kronična bolezen, za katero je značilna močna bolečina v glavi. Pojavlja se periodično. Glavobole pogosto spremlja slabost, bruhanje in motnje vida. Zaradi napada je povečana občutljivost na svetlobo, zvok in vonj. Migrena nastane zaradi zastoja prekrvitve v možgane. Napadi se razlikujejo po dolžini trajanja in pogostosti, trajajo pa lahko tudi do 72 ur. Bolj pogosto jih imajo ženske. Za blažitev tegob si lahko pripravimo naslednje: dve žlički sezamovega olja premešajmo z desetimi kapljicami eteričnega olja evkaliptusa in bora. Mešanico segrejmo in dobro premešajmo. V pripravek namočimo gazo in oblogo še toplo položimo na glavo ter ovijmo z brisačo. Glavo imejmo zavito vsaj pol ure.

Muškat blaži hipotireozo

Hipotireoza je motnja presnove, ki nastane zaradi zmanjšane tvorbe hormonov, ki stimulirajo ščitnico, to je trijodotironina in tiroksina. Najpogostejši simptomi tega stanja, ki je bolj pogosto pri ženskah, so kronična utrujenost in splošna izčrpanost. Suha koža, zadrževanje vode v tkivih, odpadanje las, upočasnjena presnova in obilne menstrualne krvavitve prav tako nakazujejo na to motnjo. Tinktura muškatnih listov izboljšuje prekrvitev v primeru, da ščitnica deluje prepočasi. Skodelico napolnimo s svežimi muškatnimi listi in prelijmo s pol litra vodke. Dobro zaprimo in občasno premešamo. Pustimo stati mesec dni v temnem prostoru. Precedimo vsebino in spijmo po žličko trikrat dnevno pol ure pred jedjo.

Pšenica blaži depresijo

Depresija je mentalna motnja, ki nakazuje na psihično neuravnovešenost. Osebe, ki bolehajo za depresijo, so slabo razpoložene, nimajo samozaupanja in vere v sebe, počutijo se nemočne in nevredne. Vznemirjenost, občutek nepripadnosti in nevrednosti, pa tudi halucinacije so najpogostejši simptomi. Fitoterapevti priporočajo klilo pšenico, ki je polna dragocenih encimov, vitaminov in mikroelementov. V posodo postavimo oprano pšenico in vodo (1/3 pšenice in 2/3 vode). Posodo prekrijmo z gazo, učvrstimo z gumico in pustimo stati približno 24 ur, dokler se ne pojavijo kalčki, dolgi do tri milimetre. Zatem precedimo zrna, vodo pa pijmo namesto običajne vode. Po dve žlički vzklile pšenice pojejmo zjutraj in opoldne pred obrokom. Dolgo žvečimo. To je obvezno. Hranimo v hladilniku, zaprto v posodi z malo vode, največ štiri dni.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si