Odprtih rok in nasmejanega obraza me je pričakal na recepciji Welness SPA Centra Thermane Laško. Specialist ajurvede, dr. Ajith Chakrapani Somarajan. Pregled sva začela kar z vprašalnikom, ki sem ga izpolnila nekaj minut pred pregledom in na osnovi katerega je lažje presodil, kateri ajurvedski tip sem: vata, pita ali kapa (v dobesednem prevodu zrak, žolč ali sluz). To so tri doše (glavni elementi telesa), prisotne v vsaki celici, vplivajo pa tudi na naše počutje, sporazumevanje in način dojemanja sveta. Čeprav običajno pri vsakem prevladuje ena, včasih tudi dve, smo zdravi le, če so te v ravnovesju.

Jaz sem že nekaj čas bolj kot ne rahlo 'iz ravnovesja'. To je potrdil tudi pregled, ki ga je izjemno skrbno opravil ajurvedski zdravnik, ki že vrsto let deluje v Thermani Laško. Iz nekaj več kot šestdesetih vprašanj, na katera sem odgovorila po svojih najboljših močeh, je sicer že dobil prvo sliko o tem, kaj rada jem (vroče ali hladno), koliko vode spijem, kakšen je moj urin, koliko ur spim in če oziroma kako telovadim, kakšna sta moj spomin, tek in številne druge stvari. A ker pri ajurvedi šteje vsak podatek, je pogovor začinil še z nekaterimi splošnimi medicinskimi prijemi, kot je merjenje krvnega tlaka, pregled oči, jezika in dlani, trebuha in hrbtenice ter dihanja (izmenično skozi eno in skozi drugo nosnico).

»Za vašo hrbtenico bi bilo bolje, da spite na hrbtu, na potovalnem in ne na običajnem vzglavniku, s podloženimi nogami v kolenih, kar bo dobro za žilje in za križ. Sicer ste zdravi. Pazite le na srce in poskrbite, da boste iz telesa odplaknili vso odvečno vodo, saj ste polni vode,« je zaključil in mi zaupal, kako.

1. dan: 1veliko žlico ječmena vremo 10 minut v 3 litre vode. Precejeno vodo pijemo čez dan, najbolje vsako uro en deciliter.

2. dan: košček ingverja (kakšen centimeter) olupimo in narežemo. Damo v tri litre vrele vode in pustimo vreti 10 minut. Precedimo, damo v termovko in pijemo čez dan.

3. dan: 1 čajno žličko semen kumine damo v tri litre vrele vode in pustimo vreti 10 minut. Precejeno pijemo čez dan.

4. dan: 1 veliko žlico semen koriandra damo v tri litre vrele vode in pustimo vreti 10 minut. Precejeno pijemo ves dan.

5. dan: 3 liste sveže bazilike damo v vrelo vodo. Pustimo stati 10 minut in precedimo. Pijemo ves dan.

Ječmen je naravni diuretik, ki je dober za jetra, ledvice, črevesje in druge notranje organe. Telesu pomaga odplakniti strupe in zmanjšati vnetje (otečenost telesa). Ingver, kumina in koriander so začimbe, ki pomagajo pospešiti presnovo, bazilika pa je naravni antibiotik, ki okrepi imunski sistem. Ko postopek končamo, ga v istem vrstme redu ponovimo. Ponavljamo ga lahko, dokler se nam ljubi. To so naravne sestavine, ki nam ne morejo škodijo. Tekočine uživamo od osme ure zjutraj do osme ure zvečer. Tako ko t pri obrokih, je dobro da imamo red tudi pri pitju. Če moramo v dvanajstih urah spiti 3 litre tekočine, vsako uro spijmo kozarec.

Tekočine ne pijemo takoj po obroku, ampak pol ure pred ali uro po obroku. Ko pojemo hrano, ta pride v želodec in se tam pomeša z želodčnimi sokovi. Ko pijemo vodo, so ti sokovi bolj razredčeni in zato se hrana ne prebavi popolnoma. Izogibajmo se kombiniranju toplih in hladnih pijač (na primer vroča kava in hladno mleko) ter mastne hrane in hladnih pijač(pivo in kranjska klobasa), saj s tem pospešimo nastajanje skupkov maščob. Hrana bo tudi dlje časa ležala v želodcu, kar nas bo naredilo bolj težke in utrujene. Prav tako se izogibajmo kombinaciji kuhane in nekuhane hrane, na primer topli glavni jedi in solati. Če jemo kuhano, jejmo vse kuhano. Če jemo hladno, naj bo hladno vse. Telo ima namreč svoj lastni mehanizem. Poleti se telo skuša ohladiti, zato se potimo. Pozimi se telo želi ogreti, zato se ne potimo. Kuhano hrano zato telo lažje absorbira in prebavi, surova hrana (sadje, zelenjava) pa rabi več časa, da se prebavi. Zato je ni dobro kombinirati.

Tale recept za odvajanje odvečne vode iz telesa priporočam tudi vam. Postopek ponavljam že kakšne tri tedne in reči moram, da deluje. Resda pogosto hodim na vodo a nekako sem, ko sem pogledam v ogledalo, 'splahnela'. Odvečna voda je bila najbrž tudi razlog za bolečine, ki sem jih pred pregledom imela po vsem telesu in zaradi katerih me je bolelo ob vsaki masaži. Namesto grobe, za katero sem mislila, da jo potrebujem, mi je predpisal kizi (v originalu kizhi). Kizi je sicer zelo učinkovit pri zdravljenju osteoartritisa, spondiloze in športnih poškodb. Kizi je izvajal izkušen terapevtu, ki sliši na ime Saji. Pol dela je bilo že opravljenega, ko sem vstopila v prostor, prežet z zeliščnimi vonji, ki so me povsem omamili. Gola sem se ulegla na trebuh in še preden sem ga uspela vprašati, za kakšne vrste masažo gre, sem na telesu čutila vroče olje. Nekaj minut je rabil, da ga je razmazal po telesu, vse ostalo pa so naredili zeliščni listi. Posebej zame je pripravil kepice iz zeliščnih listov, ingverja in limone in jih za nekaj sekund potopil v olje, ki ga je segrel na 45˙C. Z oljem prežetimi kepicami mi je nežno masiral telo. Dober liter ga je porabil za celo telo. Niti predstavljala si nisem, da bodo vroče obloge tako blagodejne, in da so celo še bolj učinkovite kot grobi prijemi, ki sem jih bila vajena sicer. »Telo je treba razvajati, ne mučiti,« se je nasmehnil in poudaril, da bo učinek viden že po nekaj tretmajih. Po masaži sem lahko še pol ure počivala in meditirala ob čaju, ki mi ga je postregel ob slovesu. Kakšno udobje, sem si mislila in se v mislih že poigravala z dnevi, ko si bom namesto nekaj ur podarila kar vikend! Kako je lahko še boljše kot to, sem se vprašala in se brez posebnih pričakovanj, a kljub temu radovedna, odpravila še na ajurvedsko kosilo. Vegetarijansko, a omamno. Malo, a nasitno. Igra okusov za vse čute. Da se da razvajati tudi brez mesa, in to najbrž na tisoč in en način, so mi dokazali prav ta dan.

Ajurvedski kuhar Soni mi je pred vsako jedjo povedal, s čim bo postregel. Ena jed je bila bolj zanimiva od druge in po rahlo začinjeni juhi je sledila še glavna jed: basmati riž z indijskimi oreščki in rozinami, špinača in na rezine narezana zelenjava v karijevi omaki. Pregrešno dobro. Za povrh pa še korenčkova torta s koriandrom. Skrbno izbrane začimbe so tisto, kar jedem ne da le okusa, ampak tudi polnost.

Z leve proti desni: paradižnikova juha z ingverjem; popečena pesa na kokosovem olju, rižota z indijskimi oreščki in rozinami, pražena zelenjava v karijevi omaki in špinača; korenčkova torta s kardamomom; recepte boste našli v eni od prihodnjih številk Preventive

Po jedi sem se počutila sito, a lahkotno. Prav nič zaspano in utrujeno, dan pa je bil kot nalašč za krajši sprehod. Ravno prav, sem pomislila, kajti čez uro sem že bila naročena na individualno uro joge. Vse od študentskih let je nisem izvajala, a saj se kaj dosti ni mogla spremeniti. Jaz sem se! Čeprav sem vsakodnevno zelo aktivna, mi je joga dala misliti. Bolelo me je pri vsakem gibu, še zlasti, ko sem ob tem morala zadrževati dih in misliti na izdih. Prav nič lahko ni bilo. »Če boste redno vadili, lahko v nekaj mesecih naredite veliko,« me je spodbujal terapevt. Čeprav sem bila pred koncem pošteno utrujena, me je močno navdušil, saj mi je vadbo predstavil na meni priljubljen način: nevsiljivo, raznoliko, ne premalo in ne pretežko. Odločila sem se, da jo bom obiskovala ob ponedeljkih in petkih, od 20. do 21. ure in si dokazala, da zmorem. Uskladiti um, telo in duha.

Barbara Černe

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...