Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

DIHALNE TEŽAVE

Bronhitis

Dvakrat dnevno spijemo skodelico čaja materine dušice, v katero damo po 2 kapljici eteričnega olja evkaliptusa (kronični bronhitis) ali poprove mete (blažji bronhitis). Zvečer popijmo skodelico toplega mleka z medom, v katerega dodamo 2 kapljici eteričnega olja mete. Pri nespečnosti ali živčnosti namesto poprove mete dodamo eterično olje pomaranče.

Prehlad

Dvakrat dnevno spijmo skodelico črnega bezga, lipe in porove mete z dodatkom 2 kapljic eteričnega olja navadnega ožepka ali limone. Za masiranje pripravimo naslednjo mešanico: 50 mililitrov jojobinega olja zmešajmo z 10 kapljicami eteričnega olja navadnega ožepka, 5 kapljicami olja sandalovine, po 3 kapljicami bergamota in evkaliptusa in 7 kapljicami olja sivke. Malo količino mešanice nanesemo na prsi in masirajmo s krožnimi gibi.

Vnetje sinusov

Inhalacija: Na bombažni robček kanimo 1 kapljico eteričnega olja poprove mete in 1 kapljico olja bazilike in vdihavajmo čez dan. Če pripravljamo tinkturo za v nos, pa zmešajmo naslednje sestavine: 50 ml olja jojobe, po 5 kapljic eteričnega olja evkaliptusa, gozdnega bora, sivke in pomarančnih cvetov. S pomočjo palčke za uho nanesimo mešanico v nos.

 

KOŽNE BOLEZNI

Dermatitis in ekcem

Dva- do trikrat dnevno pijemo žafranov čaj, ki mu dodamo 2–3 kapljice eteričnega olja rožmarina. Za masažo potrebujemo mešanico, narejeno iz 50 ml ognjiča, po 5 kapljic eteričnega olja limone, sandalovine in krvomočnice.

Psoriaza

Na obolela mesta vtremo čičkovo olje, ki mu dodamo 10 kapljic sivke in po 5 kapljic bergamota in origana. Naredimo čaj iz ingverja in korenine čička, ki mu dodamo 2 kapljici eteričnega olja sivke.

Celulit

Dvakrat dnevno, med obroki, popijemo čaj iz češnjevih pecljev, ptičje dresni in lobodike, ki mu dodamo 3 kapljice eteričnega olja limone. Olje za drenažo naredimo iz 50 ml ognjičeve masti, dodamo 5 kapljic eteričnih olj limone, rožmarina, pomaranče, sivke in ciprese. Uporabimo za masažo predelov, kjer imamo največ celulita.

 

PREBAVNE TEŽAVE

Zaprtje

Premešajmo 25 ml mandljevega olja, po 5 kapljic eteričnega olja koromača in pomaranče in 4 kapljice olja rožmarina ter masirajmo trebuh s krožnimi gibi.

 

Povzeto po reviji Lekovito bilje.

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si