Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Nohti so odraz splošnega zdravja in počutja. Poliranje ali okužba lahko povzroči, da se nohti lomijo, še večji negativni vpliv pa ima lahko nepravilna prehrana in prehrana s preveč sladkorja negativni vpliv na nohte. Če se nohti lomijo, luščijo ali če se na njih delajo bele pege, nam morda primanjkuje nekaj ključnih hranil. Šibki in krhki nohti so znak, da nam primanjkuje beljakovin, železa in cinka.  Teh šest vrst hrane pomaga, da bodo nohti izgledali lepše in bolj zdravi.

Losos

Dobre maščobe, ki jih najdemo v ribah, igrajo ključno vlogo pri vlaženju nohtne posteljice. Sardele ali losos imajo tudi veliko fosforja, ki pomaga pri rasti in obnovi tkiva ter celic, ki tvorijo nohte.

Mandlji

Niso le odličen prigrizek, mandlji na nohte delujejo čudežno. Imajo veliko selena in biotina, ki sta dva minerala, ki jih nohti močno potrebujejo.

Jajca

Domača, organska jajca, so bogata s hranili in z žveplom, ki pomaga pri tvorbi keratina. Znano je, da imajo tudi veliko biotina in B-kompleksa, ki pomaga pretvoriti hrano v energijo in ki ga potrebujemo za izboljšanje krhkih nohtov.

Oranžna zelenjava

Če je oranžna in gleda iz zemlje, ima najbrž visoko koncentracijo vitamina A, ki je odličen za nohte. Korenje, sladek krompir in buče niso le okusne, ampak imajo tudi veliko vitamin C in antioksidantov.

Fižol

Ker je poln beljakovin, je fižol nujno potreben za zdravo rast nohtov. Vsebuje veliko železa, cinka in biotina oziroma vse, kar potrebujemo za zdrave nohte. Dober je s polnozrnatim rižem.

Datlji

Da bi zadovoljili potrebe po sladkem pa izberimo datlje. Bogati so z železom, ki nam pomaga ojačiti nohte. Prehrana s pomanjkanjem železa povzroča lomljenje nohtov in njihovo počasno rast.

 

Poleg tega da pomaga nohtom, našteta hrana izboljša splošno zdravstveno stanje.

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si