Japonski super morski sadež je poln vitaminov in mineralov. Zagotavlja kopico vitalnih hranil, raziskave pa kažejo, da lahko te morske alge zmanjšajo tveganje za številne kronične bolezni, med drugim za sladkorno bolezen tipa 2, visok krvni tlak in raka dojke. Obetavna študija, izvedena na Kalifornijski univerzi, celo kaže, da lahko alge wakame zmanjšajo pojavnost ter smrtnost raka dojke med ženskami po menopavzi.

Wakame s svojim okusom obogatijo številne jedi, saj ima sladkast, a blag okus. Dodajajo jih juham in enolončnicam, pa tudi jedem s tofujem. Tradicionalno iz njih pripravijo juho misu, ki je sestavljena iz juhe daši, misu paste in alg wakame. Prav tako so sestavni del piščančjih in zelenjavnih juh. V zadnjem času pa postajajo priljubljene zaradi številnih koristi za zdravje.

Borijo se proti sladkorni bolezni

Pomembna sestavina v algah wakame, fukoksantin, zavira sladkorno bolezen pri živalih. Japonska študija je proučevala učinke alg wakame in fukoksantina na sladkorno bolezen in debelost pri debelih miših. Ko so alge dodali hrani, bogati z maščobami, so znatno zmanjšale telesno težo. Pred začetkom zdravljenja z algami so imele miši previsok krvni sladkor (hiperglikemija), previsoke ravni inzulina (hiperinzulinemija) in hiperleptinemijo (preveč leptina in odpornost na leptin). Z dodajanjem alg so se ta stanja uravnala. Raziskovalci so zaključili, da imajo alge wakame sposobnost preprečiti sladkorno bolezen in z njo povezane bolezni.

Pospešijo izgorevanje maščob

Japonska študija univerze Hokkaido kaže, da fukoksantin, barvilo, ki daje algam wakame barvo, spodbuja kurjenje maščob v živalskih maščobnih celicah. Fukoksantin se z maščobo bori na dva načina: spodbuja delovanje beljakovin, ki povzročajo oksidacijo maščobe in se nahajajo v vrsti maščob, ki obkrožajo organe. Prav tako spodbuja tvorbo DHA (omega-3 maščobna kislina) v jetrih, kar pomaga zmanjšati slab (LDL) holesterol. Fukoksantin je prav tako zmanjšal belo trebušno maščobno tkivo pri podganah in miših.

Pomagajo uravnati hormone

Wakame so bogate z manganom, železom in kalcijem, tremi minerali, ki na naraven način uravnavajo hormone. Mangan in kalcij pomagata odpraviti neprijetne predmenstrualne simptome. Študija, objavljena v ameriški reviji Journal of obstetrics and gynecology je pokazala, da so ženske, ki so imele nižje ravni mangana v krvi, med PMS in menstruacijo bolj trpele zaradi bolečin in motenj razpoloženja.

Krepijo kosti

100 gramov alg wakame zagotovi 15 odstotkov dnevnih potreb po kalciju, kar je ključno za preprečevanje osteoporoze. S kalcijem bogata hrana krepi kosti in pospeši obnovo kosti. Če nam primanjkuje kalcija, pomeni, da ga bo telo vzelo iz kosti, s čimer se zmanjšuje kostna masa. Zadostne ravni kalcija ščitijo pred izgubo kostne gostote, saj telo kalcij izgublja z izpadanjem las, kože in nohtov in s potenjem, uriniranjem in drugimi izločki.

Zmanjšujejo tveganje za raka prsi

Manjše število raziskav govori v prid dejstvu, da obstaja povezava med morskimi algami wakame in zmanjšanim tveganjem za nastanek raka dojke. V tradicionalni kitajski in japonski ljudski medicini te alge uporabljajo za zdravljenje tumorjev. Ljudje, ki redno jedo morsko hrano, imajo znatno nižje ravni raka prsi.

V Kaliforniji so proučevali tudi, kakšen učinek imajo alge wakame po menopavzi. 15 zdravih žensk jih je uživalo tri mesece; pet žensk ni imelo zgodovine raka, 10 pa jih je premagalo raka. Uživanje alg je znižalo receptorje urokinaze, aktivatorja plazminogena, ki je višji pri ženskah v menopavzi. Koncentracija urokinaze vpliva na signalizacijo celične površine in odzivnost tkiva prsi. Raziskovalci verjamejo, da sposobnost alg wakame, da znižajo te receptorje, pomaga razložiti, zakaj je nižja pojavnost raka prsi in smrtnosti med japonskimi ženskami po menopavzi. Druga zanimiva študija kaže, da lahko fukoksantin, ki ga najdemo v teh algah, deluje kot kemoterapevtska spojina v celicah raka debelega črevesa.

Podpirajo zdravo nosečnost

Folat ali vitamin B12 je ključni vitamin v teh algah. Potreben je za prepisovanje in sintetiziranje DNK, tvorbo novih celic in v podporo živčnemu in imunskemu sistemu. Znano je, da je folat eden najbolj kritičnih vitaminov za zdravo in živahno nosečnost. Če nosečnici primanjkuje folatov, lahko to povzroči okvaro nevralne cevi pri plodu, malformacije okončin in srčne težave.

Zmanjšujejo visok pritisk

Wakame so znatno zmanjšale sistolični tlak pri hiperaktivnih podganah (objavljeno v Annals of Nutrition and Metabolism). Še ena japonska študija je pokazala, da imajo wakame ugoden vpliv na previsok krvni tlak.

Proučevali so tudi, kako te alge vplivajo na krvni tlak pri otrocih. Zdravim japonskim predšolskim otrokom (skupaj okoli 450 otrokom), starim od 3 do 6 let, so merili krni tlak in utrip pred začetkom in po koncu uživanja morskih alg. Raziskovalci so ugotovili, da so imela dekleta, ki so pojedla več morskih alg, znatno nižje sistolične vrednosti krvnega tlaka. Rezultati kažejo, da so bili vnosi morskih alg negativno povezani z diastoličnim krvnim tlakom pri dečkih in s sistoličnim krvnim tlakom pri deklicah, kar kaže, da lahko alge wakame koristno vplivajo na krvni tlak pri otrocih.

Po naravni poti znižujejo holesterol

Fukoksantin, prisoten v wakamah, spodbuja jetra, da tvorijo DHA (omega-3 maščobno kislino) in pomagajo zmanjšati količino škodljivega holesterola v telesu. Študija, objavljena v reviji Journal of Nutrition, je pokazala, da je posušen vakamski prah spremenil delovanje encimov, vključenih v presnovo maščobnih kislin v jetrih podgan. Podgane, ki so bile krmljene s  hrano, v kateri je bil tudi prah morskih alg, so imele nižje vrednosti triacilglicerola, kar kaže na to, da wakame koristijo pri preprečevanju hiperlipidemije. Hiperlipidemija pomeni, da v krvi preveč lipidov ali maščob. To vodi k visokemu holesterolu in visokim trigliceridom, kar lahko privede do razvoja plaka in nevarnih strdkov.

Dober vir železa

Železo v algah wakame zvišuje tvorbo rdečih krvničk in pomaga pri presnovnih encimskih procesih, ko prebavljamo beljakovine in vsrkavamo hranila iz hrane. Pomanjkanje železa je najpogostejša prehranjevalna pomanjkljivost na svetu in je povezana z zamikom pri razvoju, vedenjskimi motnjami, zmanjšanim intelektualnim delovanjem in z zmanjšano odpornostjo proti okužbam. Ker je v algah wakame dovolj železa, ga ni treba uživati dodatno.

Bogate z omega-3 maščobami

Wakame so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so ključne za zdravje. Telo jih ne tvori, so pa potrebne za normalno presnovo. Hrana, bogata z omega-3 znižuje holesterol, se bori proti depresiji, zmanjšuje strah, zdravi sladkorno bolezen, blaži artritis in skrbi za zdravo kožo. Alge wakame naj bi pomagale pri izgubi teže, zdravi nosečnosti, okrevanju po treningu in utrjevanju las in nohtov.

Wakame v ajurvedi, TCM in klasični medicini

V ajurvedski medicini alge wakame kot vrsta slane hrane pomagajo zmanjšati prevlado vata in kafa doše. Pomagajo krepiti prekrvitev, ščitijo telo pred sevanjem in škodljivimi tujki in pomagajo tudi pri razstrupljanju telesa.

Po kitajski tradicionalni medicini lahko rjave alge kot imunomodulatorji pomagajo pri zdravljenju ščitničnih težav, kot je na primer Hashimoto tiroiditis. Zaradi slanih in hladnih lastnosti morske sadeže povezujemo z jetrnim, želodčnim in ledvičnim meridianom; pomagajo odpraviti zastoje v teh meridianih.

V Azijskih državah dnevno uživajo morsko zelenjavo. Na Kitajskem, na primer, uporabljajo morske sadeže za raznolike medicinske namene.  Rešujejo golšavost, otečenost žlez in edeme.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...