Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Sladko. Sladko dviguje kafo in zmanjšuje vato in pito. Težko in mastno za telo, ki ga ob tem tudi hladi. Nahrani in razburi telo in um ter lajša lakoto in žejo. Pretiravanje s sladkim povečuje samozadovoljstvo in pohlep.

Kislo. Kislo povečuje kafo in pito ter zmanjša vato. Tudi kislo je težko in mastno ter telo segreva. Kislo osvežuje, spodbuja izločanje strupov, omili krče in tresavico ter izboljšuje apetit in prebavo. Prepogosto uživanje privede do zavisti in ljubosumja, kar se lahko kaže kot želja po nedosegljivi stvari, kot pri sindromu "kislega grozdja".

Slano. Slano povečuje kafo in pito, zmanjšuje vato. Je težko, greje in masti. Slano odstranjuje strupe in čisti telo, povečuje prebavo in apetit. Mehča in zrahlja tkiva. Slan okus povečuje željo po življenju, kar povečuje apetit. Prekomerno uživanje soli vodi v hedonizem, v hrepenenje po uživanju v vseh čutnih užitkih, ki so na voljo telesu.

Pikantno. Sestoji predvsem iz ognja in zraka. Ostro (ki je vroče in pikantno kto čili paprika) povečuje pito in vato, zmanjšuje kafo, greje telo, je suho in lahkotno. Ostro iz telesa spere vse izločke, tudi kafa tkiva, na primer seme, mleko in maščobe. Krepi apetit. Ostro spodbuja vzburjenje in stimulacijo, predvsem željo po intenzivnosti. Na dolgi rok poveča vato tako, da izčrpa organe in žleze, kar nas 'izsuši', to pa omejuje sposobnost za projeciranje agresije navzven.

Grenko. Grenko krepi vato, zmanjšuje pito in kafo, hladi, je suh in lahkoten okus. Ččisti telo vseh izločkov, zavira poželenje in organizem vrača v ravnotežje. Povečuje apetit in skrbi za kožo ter odpravlja vročino. Grenko spodbudi nezadovoljstvo in s tem željo po spremembi. Ko moramo pogolniti grenko, smo se prisiljeni soočiti z realnostjo. Prekomerna uporaba grenkobe povečuje vato, saj nezadovoljstvo in stalna sprememba povzročata negotovost in strah.

Trpko. Trpek okus zdravi, čisti in omejuje vse dele telesa. Zmanjšuje vse izločke in zavira poželenje. Trpek okus povzroča zaprtost vase, težnjo stran od razburjenja in stimulacije. Prekomerna zaprtost vase vodi v negotovost, tesnobo in strah.

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si