Ne le da je lahko dostopen in poceni, je tudi okusen in ima številne koristi za zdravje. Sladek krompir vsebuje ogromno beta karotena, vitamina B6 in D, železa in magnezija.

 

  1. Veliko vitamina B6: vitamin B6 pomaga zmanjšati raven homocisteina v telesu. Homocistein povezujemo z degenerativnimi boleznimi, vključno s srčnimi napadi.
  2. Vir vitamina C: ne le da ščiti pred gripo in virusi, vitamin C je ključnega pomena tudi za zdrave kosti in zobe, prebavo in nastajanje krvnih celic. Pomaga celiti rane ter sodeluje pri tvorbi kolagena, ki pomaga ohranjati mladosten videz in elastično kožo. Pomaga pri obvladovanju stresa. Telo ščiti pred strupi, ki jih povezujemo z rakom.
  3. Vir vitamina D: vitamin D je pomemben za imunski sistem in splošno zdravje. Vitamin D je hormon, ki ga dobimo, ko smo dovolj dolgo izpostavljeni sončni svetlobi. Sezonska čustvena motnja ali SAD (seasonal affective disorder) je pogosta pri ljudeh, ki niso dovolj na soncu in imajo premalo tega vitamina. Ta vitamin vpliva na raven energije, razpoloženje, vpliva na kosti, srce, živce, kožo in zobe ter podpira ščitnico.
  4. Vsebuje železo: večina ljudi se zaveda, da železo vpliva na to, da imamo dovolj energije, a ima še druge vplive na naše telo. Vpliva na tvorbo rdečih in belih krvničk, jača odpornost na stres, zagotavlja pravilno delovanje imunskega sistema, vpliva na presnovo beljakovin in drugo.
  5. Dober vir magnezija: magnezij je potreben za zdrave arterije, kri, kosti, srce, mišice in živce. Približno 80 odstotkov populacije ima premalo tega minerala, ki sprošča in lajša stres.
  6. Ima veliko kalija: kalij je eden od pomembnih elektrolitov, ki pomaga uravnavati srčni utrip in živčne signale. Tako kot drugi elektroliti ima kalij še več drugih bistvenih funkcij: vpliva na sproščanje mišic, zmanjšuje otekline ter varuhe in nadzoruje aktivnost ledvic.
  7. Ne povzroča dvig sladkorja v krvi: naravni sladkorji v krompirju se počasi sproščajo v krvni obtok in zagotavljajo uravnotežen in reden vir energije. Ne povzročajo nihanja sladkorja v krvi in posledično utrujenosti in porasta telesne teže.
  8. Ščiti pred rakom in staranjem: oranžna barva krompirja nakazuje, da vsebuje veliko karotenoidov, na primer beta karoten in druge karotenoide, ki so predhodnik vitamina A v telesu. Karotenoidi pomagajo krepiti vid in povečajo odpornost na bolezni. So močni antioksidanti, ki pomagajo ščititi pred rakom in pred staranjem. Osebe, ki s hrano užijejo dovolj karotenoidov, imajo32 odstotkov manj možnosti, da dobijo raka na pljučih. Druga študija žensk, ki so zaključile zdravljenje raka dojke v zgodnji fazi, pa je dokazala, da imajo ženske z najvišjo koncentracijo karotenoidov v krvi najmanjšo verjetnost ponovitve raka.
  9. So vsestranski: poskusimo ga pražiti, ga skuhati na pari, pečenega ali na žaru. Lahko ga dodamo v juhe in enolončnice, ali ga ponudimo kot prilogo zelenjavi in solati. Okusen je pečen na žaru, s čebulo in rdečo papriko. Kot pire ga lahko dodamo smutiju ali v pecivo.

Okusni recepti s sladkim krompirjem so na ogled v marčevski Preventivi :-)

 

 

 

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...