Ne le, da krasijo in bogatijo jedi, ampak koristijo zdravju. Čarobne začimbe. Kar sedem je takih, ki lahko pozdravijo celo raka.

Ingver

Z ingverjem lahko zdravimo skoraj vse, od prehlada do zaprtja. Uporabimo svežega, v prahu ali kandiranega. Čeprav je okus med svežim in mletim bistveno drugačen, ju lahko med seboj zamenjujemo. Osminko čajne žlice mletega ingverja lahko zamenjamo z žlico sveže naribanega in obratno. Uživanje ingverja ob tabletah proti slabosti pri zdravljenju raka lahko pomaga pri občutljivem želodcu.

Rožmarin

Rožmarin je krepka, lesna sredozemska rastlina, ki je dober vir antioksidantov. Zaradi svojega porekla rožmarin običajno uporabljajo v sredozemski kuhinji, pogosto pa je tudi v italijanskih začimbah. Pomaga pri napenjanju, prebavnih motnjah, spremembah okusa, izgubi teka, razstrupljanju in pri drugih prebavnih težavah. Spijmo do 3 skodelice čaja dnevno.

Kurkuma

Kurkuma je rastlina iz družine ingverja; je ena od sestavin, ki daje curryju okus in barvo. Njena aktivna spojina kurkumin je antioksidant, deluje protivnetno in ščiti pred razvojem raka. Dodatki izvlečka kurkume morda tudi zdravijo nekatere vrste raka, na primer raka debelega črevesa, prostate, dojke in kožnega raka.

Feferoni

Feferoni vsebujejo spojino kapsaicin, ki lajša bolečine. Ko ga nanesemo na kožo, se začne sproščati kemikalija, ki se imenuje sestavina P. Po določenem času uporabe lahko ta močno zmanjša bolečino na tem mestu. S feferoni moramo ravnati previdno; če jih ne nanesemo prav, lahko namreč povzročijo opekline na koži.

Česen

Česen vsebuje veliko žvepla, aminokislino L-arginin, oligosaharide, flavonoide in selen, ki telesu zelo koristijo. Aktivna spojina alicin daje česnu značilen vonj in nastane, ko česen sesekljamo, zdrobimo ali kako drugače pripravimo. Številne študije kažejo, da lahko z večjim vnosom česna v dokločenem časovnem obdobju zmanjšamo tveganje za nastanek raka na želodcu, debelemu črevesu, požiralniku, trebušni slinavki in na dojkah. Česen znižuje krvni tlak in pomaga razstrupljati.

Poprova meta

Poprova meta je naravni križanec med vodno in zeleno meto. Tisoče let jo uporabljajo pri prebavnih motnjah, krčih in driski. Pomaga tudi razdražljivemu črevesju in pri zastrupitvah s hrano. Pomiri mišice želodca in izboljša pretok žolča, ta pa omogoča, da gre hrana hitreje skozi želodec. Pri želodčnih težavah, ki pogosto spremljajo rak, pomaga že skodelica čaja. Pomirja tudi vneto grlo, ki se včasih pojavi pri kemoterapiji in obsevanjih.

Kamilica

Kamilica lahko pomaga pri nespečnosti pa tudi pri zdravljenju ustnih razjed, ki so posledica kemoterapije in radioterapije. Kamilični čaj grgramo tako pogosto, kot nam ustreza. S čajem lajšamo prebavne težave pa tudi želodčne krče, saj sprošča krčenje gladkih mišic črevesja.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...