Por je ena najstarejših zelenjadnic na svetu. Ima malo kalorij in beljakovin, a je bogat z vitamini in minerali. Je antiseptik, diuretik in odvajalo.

Por je pogosto zasenčil česen in čebulo, čeprav imata oba kopico koristnih sestavin. Vsi imajo edinstveno kombinacijo hranilnih snovi, ki vsebujejo žveplo in flavonoide. Bogat je z vitamini A, B6, C, E in K, vsebuje pa tudi veliko železa, folatov, tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kisline, kalcija, magnezija, mangana, fosforja in kalija.

… izboljšuje vid

Por je bogat z vitaminom A, ki je pomemben za ohranjanje vida in splošnega očesnega zdravja. Vsebuje tudi antioksidante, ki so pomembni v boju proti prostim radikalom in ki preprečujejo poškodbe oči. Če niso zaščitene, lahko prosti radikali uničijo makulo in povzročijo druge s starostjo povezane težave z očmi. Če imamo dovolj vitamina A, ponoči boljše vidimo.

… preprečuje katarakto

Por je dober vir zeaksantina in luteina, ki ščitita občutljivo očesno tkivo pred škodljivo UV svetlobo. Kar je najpomembneje, oči ščitita pred nastankom katarakte. Ameriško združenje za optometrijo priporoča 12 miligramov te snovi dnevno, da bi zaščitili oči.

…ohranja čisto in zdravo kožo

Veliko težav s kožo nastane zaradi škode, ki jo povzročijo prosti radikali. Težave s kožo, kot so temne lise, gube in podobno, so posledica oksidativne škode, ki jo povzročajo ti prosti radikali. Antioksidanti v poru se uspešno borijo proti prostim radikalom in upočasnijo staranje. Alicin, ki ga por vsebuje, ima protibakterijske lastnosti in preprečuje bakterijam in drugim napadalcem vstop v kožo. Deluje protivirusno in protiglivično. Pri prebavi alicina nastane sulfenska kislina, ki nevtralizira bakterije in druge mikrobe, ki povzročajo okužbe.

… ščiti srce in žilje

Por vsebuje veliko kemferola, flavonoida, ki pomaga ščititi krvne žile pred škodo, ki jo povzročajo hiperaktivne molekule kisika. S tovrstno zaščito nastaja tudi dušikov oksid, ki pomaga širiti krvne žile. Druga prednost je folat, ki je v svoji bioaktivni obliki dejansko prisoten v vseh delih rastline. Folat spodbuja srce in zagotavlja, da so ravni homocisteina v ravnovesju. Folat razgrajuje homocistein v koristne aminokisline. Por vsebuje tudi antioksidant polifenol, ki ima ključno vlogo pri zaščiti krvnih žil in celic pred oksidativnimi poškodbami. Nenazadnje, vsebuje tudi veliko količino prehranskih vlaknin. Prehranske vlaknine so pomembne za izboljšanje zdravja srca in žilja, preprečujejo srčne napade, kapi in druga srčno-žilna obolenja. Vlaknine pomagajo odpravljati slab holesterol in preprečevati obloge v arterijah.

… znižuje krvni tlak

Kalij služi kot vazodilatator, ki zmanjšuje napetost v žilah in tako zagotavlja nemoten pretok krvi skozi arterije. Kalij pomaga ohranjati homeostatsko ravnovesje natrija in pomembno vpliva na krčenje srčne mišice.

… preprečuje anemijo

Anemija se pojavi, ko imamo premalo železa. Če redno uživamo por, si bomo zagotovili dovolj železa. Vitamin B v železu pa je potreben za sintezo krvnih celic. Ko odpravimo anemijo, bo pretok krvi boljši, celice pa bodo prejele več kisika.

… lajša vnetja

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov por zmanjšuje vnetja kože in kosti. Por pomaga pri revmatskih stanjih, na primer pri artritisu.

… izboljšuje zdravje kosti

Vitamin K koristi slehernemu delu telesa. Vnos zadostne količine vitamina K aktivira beljakovino osteokalcin. Osteokalcin krepi kosti in preprečuje osteoporozo.

… odvaja vodo

Por je naravni diuretik in še zlasti koristi bolnikom s previsokim krvnim tlakom. Tako ohranja zdrave ledvice in preprečuje, da bi se v njih kopičili strupi ali soli. Diuretiki delujejo tako, da pomagajo ledvicam izločiti več natrija iz telesa. Natrij gre iz telesa z vodo, kar zmanjša pritisk na stenah krvnih žil.

… obvladuje sladkorno bolezen

Por ima malo kalorij in zato sodi med hrano z nizkim glikemičnim indeksom. Tovrstna zelenjava zavira aktivnost a-amilaze in tako obvladuje sladkorno bolezen. A-amilaza razgrajuje kompleksne ogljikove hidrate v sladkorje. Zaviranje tega encima upočasni hitrost, s katero glukoza vstopi v krvni obtok. Por vsebuje tudi alicin, ki zmanjšuje verjetnost metaboličnega sindroma in diabetične nevropatije. Flavonoidi in antioksidanti v poru krepijo srce sladkornega bolnika.

… preprečuje raka

Z vitaminom C bogata rastlina koristi splošnemu zdravju. Antioksidant vitamin C se uspešno bori proti prostim radikalom, saj jih nevtralizira preden poškodujejo celice. Oksidativna škoda pa je pogosto eden glavnih razlogov za raka.

… pomaga hujšati

Visoka vsebnost vlaknin je v veliko pomoč pri hujšanju. Vlaknine nas nahranijo in dajejo občutek sitosti. Po poru smo redko lačni.

… izboljšuje prebavo

Vsebuje prebiotične ogljikove hidrate, ki hranijo dobre bakterije v želodcu in pomagajo pri tvorbi prebavnih encimov. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin por spodbuja pravilno gibanje črevesja in omogoča gladko prehajanje hrane skozi prebavni trakt.

… krepi živčevje

Folati so vsa pomembna hranila, ki so potrebna za optimalno delovanje živčnega sistema. Por, ki je poln hranil, lahko izboljša koncentracijo, spomin in sposobnost možganov za obdelavo informacij.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...