Ena izmed najbolj okusnih stročnic, črna leča, ima ogromno visokokakovostnih hranil, zaradi česar bi se morala znajti na jedilniku slehernega, ki mu je mar za zdravje.

Leča se v kuhinji uporablja že od antičnih časov. Stari Grki so jo uporabljali v kulinariki in v medicinske namene. Tako kot druge stročnice vsebuje tudi črna leča ogromno dragocenih hranil, a jo je, za razliko od drugih, relativno hitro pripraviti, zato je pred kuhanjem ni treba namakati.

Eno od najatraktivnejših vrst leče zagovorniki zdrave hrane imenujejo tudi vegetarijanski kaviar. Prvič zato, ker ni pogosto na jedilniku, in drugič zaradi polnosti okusa. Povrh vsega jo je zelo enostavno pripraviti. Za pripravo obroka potrebujemo le kakšnih 20 minut, največ pol ure.

Idealna za vegane

Izmed vseh stročnic in oreščkov je leča po vsebnosti beljakovin visoko na lestvici. Tretjino kalorij predstavljajo beljakovine, zaradi česar je idealna hrana za vse, ki ne jedo mesa. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin je primerna za športnike ter vse, ki imajo težave s srcem, žiljem ali sladkorno boleznijo. Ker vsebuje veliko folatov, naj bo pogosto tudi na jedilniku nosečnic. V vsakem primeru pa dobro vpliva na zdravje, na razvoj mišičnega tkiva in nas do sitega nahrani z malo kalorijami.

Magnezij

Ta stročnica vsebuje ogromno magnezija. Če ga imamo v telesu premalo, tvegamo, da zbolimo za katerimkoli od srčnih obolenj. Magnezij namreč uravnava srčni utrip, krčenje mišic, ščiti živce, ohranja zdravje prostate ter vpliva na delovanje ščitnice.

Beluga lečo odlikuje visoka raven topnih in netopnih vlaknin, hkrati pa ne vsebuje nasičenih maščob niti holesterola. Topne vlaknine pomagajo zmanjševati slab holesterol, ščitijo organizem pred srčnimi boleznimi in možgansko kapjo. Netopne dietne vlaknine v leči lajšajo prebavo, preprečujejo zaprtje in druge prebavne motnje, na primer sindrom razdraženega črevesja in divertikulozo, ter zmanjšujejo tveganje pred rakom debelega črevesa.

Ob tem vsebuje polifenole, ki celičnim strukturam nudijo močno zaščito pred oksidativno škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Beluga leča je bogat vir vitaminov in mineralov, odličen vir tiamina, fosforja, železa, cinka in folatov, ki zmanjšujejo raven homocisteina, ki je dejavnik tveganja za bolezni srca.

Poleti in pozimi
Primerna je v vsakem letnem času, še zlasti poleti, v solatah. Pozimi jo skuhano prepražimo na čebuli in česnu. Če zraven postrežemo še doma narejene kruhove cmoke, dobimo okusno gotovo jed, ki nas bo nasitila za ves dan. Ker črno barvo ohrani tudi po kuhanju, lahko iz nje naredimo črn namaz, lepo pa se poda tudi kot dodatek jedem, če jo uporabilo kot okras. Odlično jo lahko kombiniramo s paradižnikom, čebulo, česnom, mesom, soljenimi mesnimi izdelki, oljčnim oljem in ovčjim ter kozjim sirom. Sovpada s široko paleto začimb: z majaronom, lovorjem, materino dušico, kumino, kurkumo in različnimi mešanicami karija.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...