Eno jabolko na dan, prežene marsikatero težavo stran, ker ...

... vsebuje veliko antioksidantov

Raziskave kažejo, da so koristni antioksidanti v jabolkih: kvercetin, katehin, floridzin in klorogenska kislina. Zaradi teh spojin so jabolka več kot odlični borci proti prostim radikalom. Imajo tudi protiproliferativne učinke.

... preprečuje vnetja

Fitokemikalije v barvitih sadežih, vključno s fenoli, flavonoidi in karotenoidi, zmanjšajo tveganje za številne kronične bolezni. Fitokemikalije pomagajo, da arterije ostanejo čiste, da imajo nižje vnetne odzive in preprečujejo visoke ravni oksidativnega stresa.


... pomaga pri boleznih srca

Mnoge študije so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo sveže rastlinske jedi, ki so bogate z antioksidanti, manj vnetij in zato zmanjšano tveganje za bolezni srca in ožilja. Obstajajo tudi dokazi, da lahko plodovi, bogati z antioksidanti, preprečijo kap, kronično obstruktivno pljučno bolezen, divertikulozo in hipertenzijo.

... je polno vlaknin

Z več kot štirimi grami vlaknin na sadež so jabolka vrhunska hrana. Pektin, ki ga vsebujejo, je vrsta topnih vlaknin, ki nase veže maščobe v prebavilih, tudi holesterol in strupe, in poskrbi, da se te hitreje odplaknejo iz telesa. Pektin pomaga uravnavati sladkor in holesterol ter pomaga pri čiščenju krvi in prebavnega trakta.

... izboljšuje prebavo

Pektin v jabolkih je naravno odvajalo in ima blag odvajalni učinek, tako da lahko pomaga pri odvajanju vode v telesu. Pojejmo surovo jabolko z olupkom, naribano brez olupka ali iztisnimo sok.

... je dober vir vitamina C

Eno jabolko nas oskrbi s približno 14 odstotki dnevnih potreb po vitaminu C. Ta je pomemben za zdravje oči, kože, imunskega sistema, zdravja možganov. Raziskave kažejo, da je vitamin C ključnega pomena za vzdrževanje zdrave prebave in zdravja tkiva, zlasti v očeh in koži.

... pomaga pri hujšanju

Višji vnos sadja in zelenjave ščiti pred debelostjo. Jabolka zagotavljajo visoko raven pomembnih hranil in antioksidantov, imajo tudi malo kalorij, saj visok odstotek njihovega volumna predstavljajo voda in vlaknine.

... pomaga pri sladkorni bolezni

Ker so polna vlaknin, se štejejo za sadje, ki ima nizek glikemični indeks. V primerjavi z rafiniranimi ogljikovimi hidrati ali sladkimi proizvodi jabolka počasneje sproščajo sladkor v kri. To pomeni, da preprečujejo nihanje glukoze v krvi, kar lahko povzroči odpornost na inzulin.

... pomaga pri simptomih astme

Jabolka so naravno zdravilo proti astmi. Avstralska študija 1.600 odraslih je pokazala, da jabolka in hruške zmanjšujejo tveganje za astmo in znižujejo preobčutljivost bronhijev. Koristni učinek je bil viden pri osebah, ki so pojedle vsaj dve jabolki na teden. Flavonoidi v jabolkih pomagajo nadzorovati simptome astme bolj kot drugi antioksidanti in hranila.

... vsebuje veliko bora

Jabolka so eden najboljših virov bora. Mineral je pomemben za kosti. Če ga imamo dovolj, imamo manj možnosti za osteoporozo. Bor pomaga tudi pri razvoju spolnih hormonov, gradnji mišične mase in podpori možganom. Nizka vsebnost bora je povezana z utrujenostjo, artritisom in spremembami razpoloženja.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...