Eno jabolko na dan, prežene marsikatero težavo stran, ker ...
... vsebuje veliko antioksidantov
Raziskave kažejo, da so koristni antioksidanti v jabolkih: kvercetin, katehin, floridzin in klorogenska kislina. Zaradi teh spojin so jabolka več kot odlični borci proti prostim radikalom. Imajo tudi protiproliferativne učinke.
... preprečuje vnetja
Fitokemikalije v barvitih sadežih, vključno s fenoli, flavonoidi in karotenoidi, zmanjšajo tveganje za številne kronične bolezni. Fitokemikalije pomagajo, da arterije ostanejo čiste, da imajo nižje vnetne odzive in preprečujejo visoke ravni oksidativnega stresa.
... pomaga pri boleznih srca
Mnoge študije so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo sveže rastlinske jedi, ki so bogate z antioksidanti, manj vnetij in zato zmanjšano tveganje za bolezni srca in ožilja. Obstajajo tudi dokazi, da lahko plodovi, bogati z antioksidanti, preprečijo kap, kronično obstruktivno pljučno bolezen, divertikulozo in hipertenzijo.
... je polno vlaknin
Z več kot štirimi grami vlaknin na sadež so jabolka vrhunska hrana. Pektin, ki ga vsebujejo, je vrsta topnih vlaknin, ki nase veže maščobe v prebavilih, tudi holesterol in strupe, in poskrbi, da se te hitreje odplaknejo iz telesa. Pektin pomaga uravnavati sladkor in holesterol ter pomaga pri čiščenju krvi in prebavnega trakta.
... izboljšuje prebavo
Pektin v jabolkih je naravno odvajalo in ima blag odvajalni učinek, tako da lahko pomaga pri odvajanju vode v telesu. Pojejmo surovo jabolko z olupkom, naribano brez olupka ali iztisnimo sok.
... je dober vir vitamina C
Eno jabolko nas oskrbi s približno 14 odstotki dnevnih potreb po vitaminu C. Ta je pomemben za zdravje oči, kože, imunskega sistema, zdravja možganov. Raziskave kažejo, da je vitamin C ključnega pomena za vzdrževanje zdrave prebave in zdravja tkiva, zlasti v očeh in koži.
... pomaga pri hujšanju
Višji vnos sadja in zelenjave ščiti pred debelostjo. Jabolka zagotavljajo visoko raven pomembnih hranil in antioksidantov, imajo tudi malo kalorij, saj visok odstotek njihovega volumna predstavljajo voda in vlaknine.
... pomaga pri sladkorni bolezni
Ker so polna vlaknin, se štejejo za sadje, ki ima nizek glikemični indeks. V primerjavi z rafiniranimi ogljikovimi hidrati ali sladkimi proizvodi jabolka počasneje sproščajo sladkor v kri. To pomeni, da preprečujejo nihanje glukoze v krvi, kar lahko povzroči odpornost na inzulin.
... pomaga pri simptomih astme
Jabolka so naravno zdravilo proti astmi. Avstralska študija 1.600 odraslih je pokazala, da jabolka in hruške zmanjšujejo tveganje za astmo in znižujejo preobčutljivost bronhijev. Koristni učinek je bil viden pri osebah, ki so pojedle vsaj dve jabolki na teden. Flavonoidi v jabolkih pomagajo nadzorovati simptome astme bolj kot drugi antioksidanti in hranila.
... vsebuje veliko bora
Jabolka so eden najboljših virov bora. Mineral je pomemben za kosti. Če ga imamo dovolj, imamo manj možnosti za osteoporozo. Bor pomaga tudi pri razvoju spolnih hormonov, gradnji mišične mase in podpori možganom. Nizka vsebnost bora je povezana z utrujenostjo, artritisom in spremembami razpoloženja.