Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Dosledno in redno upoštevanje spodnjih nasvetov (v tiskani izdaji revije so na voljo vsak mesec in to na 120 straneh), vam bo pomagalo pri ohranjanju zdravja in morda podaljšalo življenjsko dobo.

7 minutno raztezanje

Raztezanje vpliva na ohranjanje teže, zmanjšuje krvni tlak in vnetje. 7-minutno raztezanje navsezgodaj prebudi mišice in sklepe. Močno telo je najboljša pot do tega, da se izognemo poškodbam.

Omega in vitamin D

Vitamini so kot zavarovalna polica. Ribje olje za možgane in srce (600 miligramov DHA omega-3 maščob) in vitamin D (1000 IU). Pomanjkanje vitamin D vodi k povečanemu tveganju za bolezni srca in demenco.

Beljakovinski prigrizki
Skrivnost ohranjanja energije čez dan so lahko beljakovinski prigrizki. V kombinaciji z zdravimi maščobami uravnavajo sladkor in dajejo občutek sitosti. Predstavljajmo si velikansko vrečko, polno mandljev, lešnikov in orehov, nesladkanih posušenih brusnic, rozin in semen, celo razrezanega kokosa.

Dihalne vaje

Za lajšanje stresa redno dihajmo in meditirajmo vsak dan. Najmanj dvakrat na dan po 15 minut globoko dihajmo in poskusimo umiriti um.

Sezonsko in bio
Jejmo sezonsko in bio hrano. Predelana hrana je polna kemikalij, brez prave hranilne vrednosti in vpliva na razpoloženje. Tudi ko smo na poti, namesto sendviča popijmo raje zeleni smuti.

Čim manj sedenja
Več kot sedimo, bolj trpi telo. Ni nam treba vsak dan v telovadnico, le nehati moramo sedeti. Če lahko, stojmo med delom, na avtobusu, vlaku, kjerkoli in čim večkrat.

8 ur spanja

Namesto za bujenje, bi morali nastaviti uro za odhod v posteljo. V tiho, zatemnjeno sobo, v kateri bi v miru spali vsaj 8 ur.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si