Potrebujemo:

4 čajne žličke nesoljenega masla

5 tanko narezanih majhnih stebel zelenega česna

3 stroke drobno sesekljanega česna

košer sol za okus

1/2 skodelice svežega ali zamrznjenega zelenega graha

2 majhni oprani, na koščke narezani glavi solate

sveže mlet črni poper po okusu

Segrejmo maslo v ponvi na srednjo temperaturo. Dodajmo česen, začinimo s soljo. Dodajmo grah in ga pražimo do svetlo-rjavega. Preostalo maslo zmešamo s solato, ki ji dodamo žlico vode. Prepražen grah polijemo čez solato.

 

 

 

    

Potrebujemo:

fileje trske brez kože
1 žlico gorčičnih semen, rahlo zdrobljenih
4 čajne žličke nesoljenega masla
2 drobno sesekljani šalotki
4 skodelice svežega ali odmrznjenega graha
košer sol in sveže mlet črni poper, po okusu
2 čajni žlički oljčnega olja
grobo sesekljan koper za okras

Trsko enakomerno premažemo z gorčičnimi semeni in mariniramo v hladilniku dve uri. Medtem stopimo maslo. Dodamo šalotko in kuhamo do mehkega. Dodajmo grah, skodelico vode, sol in poper in delno pokrijemo. Kuhamo, dokler se omaka ne zredči. ¾ omake zmiksamo v pire in ohranjamo toplo. Segrejmo olje na srednjo temperaturo ter trsko z obeh strani dobro zapecimo do zlato rjave barve. Posolimo in prelijmo z grahovim pirejem. Okrasimo s koprom.

 

 

 

       

Potrebujemo:

  • 2 žlici oljčnega olja (posamično)
  • 2 kosa piščančjih prsi brez kosti, narezanih na koščke
  • sol in poper
  • omako (po želji)
  • 1 kupček sesekljanega brokolija
  • ½ skodelice na tanko narezane čebule
  • 1 žlico opečenih sezamovih semen
  • limono

Pripravimo:

Pri srednji temperaturi v veliki posodi segrejmo žlico oljčnega olja. Dodajmo piščančje prsi, posolimo in popoprajmo. Popecimo okoli 5 minut, občasno obrnemo, dokler meso ne porjavi in se skuha. Medtem ko se meso peče/kuha, pripravimo omako. Potem ko meso porjavi, dodajmo žlico oljčnega olja in brokoli. Kuhajmo še 3 minute, dokler brokoli ne postane svetlo zelen. Zmešamo s sojino omako in kuhajmo še minuto. Odstranimo z ognja in posujmo s čebulo in sezamovi semeni. Po želji pokapamo z limono.

 

 

 

         Potrebujemo:

  • 2 žlici masla
  • 1 olupljeno čebulo
  • narezano steblo zelene
  • 3 skodelice piščančje juhe
  • 8 skodelic brokolija
  • 3 žlice večnamenske moke
  • 2 skodelici mleka
  • črn poper

      Pripravimo:

V srednje velikem loncu raztopimo 2 žlici masla in dodajmo narezano čebulo in zeleno. Ko se zmehčajo, dodajmo brokoli in jušno osnovo, pokrijmo in pustimo rahlo vreti 10 minut. Kuhano dajmo v mešalnik in dobro premešajmo. Po želji vmešamo mleko in maslo, lahko tudi smetano, in poljubno posolimo ter popopramo.

 

 

 

Potrebujemo:

liste sveže špinače
2 žlici limoninega soka
1/4 skodelice oljčnega olja
nekaj kapljic Stevije
1 pretlačen avokado
1/4 skodelice narezanih orehov

nejodirano Piransko sol

Pripravimo:

Špinačo operemo in posušimo (najbolje s papirnato brisačo). Zmešamo limonin sok, olje in Stevijo; dodajmo kocke avokada. V špinačo vmešamo orehe, avokado ali koščke tofuja, lahko tudi perutnine.

 

Preberite še več člankov - Recept tedna

Kremna juha iz belušev

Beluš ali špargelj je dar narave. Bogat z vitamini, minerali, rudninskimi snovmi in marsičim, čisti kri, pomaga pri obolelih sečilih, težavah z mehurjem in ledvicami, topil naj bi tudi ledvične...

Spomladanska solata s kozjim sirom

Objavljamo mamljiv recept za spomladansko solato, ki nam ga je zaupala Celjanka, Lea Thaler. Potrebujemo: sezonsko solato 2 kuhani jajci popražene bučke in por kalčke kozji feta sir cvetovi mrtve...

Artičoke z masleno omako

Artičoke uspešno čistijo jetra, zmanjšujejo holesterol in sladkor. Potrebujemo: 4 kom artičoke, sok 1 limone, 1 dl dobrega belega vina, 10 dag masla, 3 dag sira parmezana Priprava: Eno limono...

Večerja brez glutena: bučkini zvitki

Za vse, ki ste se odločili zgubiti kakšen kilogram, so bučkini zvitki kot nalašč. Bučke odvajajo vodo, zapečene pa so slastne in hranljive. In če so še nadevane, mmmm Za govejo omako potrebujemo:...

Lahko prebavljiv zajtrk

Eterična olja, sladkorji, beljakovine in smole v janežu delujejo ugodno na krvni obtok, na prebavo in živčevje, umirjajo napenjanje in kolcanje in še kaj. Če ne vemo, kaj bi pripravili za zajtrk in...

Smutiji za moč in energijo

Zeleni smuti z mangom Potrebujemo: 2 skodelici sveže špinače 1 ½ skodelice vode 2 skodelice manga 1 olupljeno pomarančo ¼ skodelice ovsenih kosmičev Zmiksajmo špinačo, pomarančo in vodo, da postane...

Artičoka na krožniku

Artičoke niso le zdrave, so tudi okusne. Lahkotne za pred ali za po praznikih. Artičoke s česnom Potrebujemo: 4 artičoke, sok 1 limone, 4 jedilne žlice drobtin, 3 stroke česna, oljčno olje, sir...

Bi si privoščili tak zajrtk?

Janež pospešuje vse telesne funkcije, zlasti krvni obtok, delovanje prebave in živčevja, pospešuje nastajanje mleka pri doječih materah, dober proti napenjanju in proti kolcanju, preprečuje...

Kefir za krepitev imunskega sistema

Napitek začnem piti, če čutim, da bi lahko sledil prehlad ali ko čutim, da imam začetek vnetja grla. Zdi se, da lajša simptome in lahko celo zmanjša trajanje bolezni. Tako borovnice kot pomaranče so...

Večerja brez glutena: losos v medu s kvinojo

Če želimo bogat vir omega - 3 in dovolj beljakovin, s katermimi bi nadomestili meso, potem si pripravimo tole odlično in lahkotno jed, ki nasiti še tako lačne želodce. Potrebujemo: 1 skodelico...

Veganski tiramisu

Za vse sladkosnedne smo izbrskali odličen Tajčin recept, ki je primeren tudi za sladkorne bolnike oziroma vse, ki se trudijo izgubiti kakšen kilogram. Priprava: 25 minut, za približno 15 kosov...

Mafini na način 'after eight'

Mafini niso nekaj novega, so pa vse generacije, od otrok do babic, spodbudili k vnovičnemu ustvarjanju sladkega v domači kuhinji. A lahko se še preprostejši – in predvsem zdravi! Mafini Potrebujemo:...

Testenine s kolerabo

Koleraba preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Začinjene testenine s kolerabo...

Šparglji z jajci

V teh vročih dneh najbrž vsi pomislimo, kako bi si pripravili okusen in lahkoten obrok a na hitro. No, rešitev je tu. Če imate doma šparglje pa kakšno jajce ali dva. Potrebujemo: 2 jajci oljčno olje...

Korenje za pomlajevanje in zaščito pred soncem

Cenovno ugodna in priročna maska za obraz, narejena iz mešanice naribanega korenja z malo medu, ohranja videz mladostne kože. Korenčkova juha Potrebujemo: 2 žlici masla 4 pore, nasekljane 4 stebelne...

Veganska korenčkova torta

Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno...

Tajča svetuje: Čemaževe palačinke

Čemaž ali divji česen vsebuje ogromno zdravilnih snovi, uporabljamo pa ga lahko namesto česna. Če si še niste naredili čemaževega pesta, pa lahko iz svežega čemaža pripravite palačinke. Čemaževe...

Omleta s šparglji

Šparglji imajo veliko hranil in malo kalorij. Primerni so za sladkorne bolnike in vse, ki bi želeli shujšati. Imajo ogromno vitaminov in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje ledvic....