Ljudje obožujemo zelišča iz različnih razlogov. Nekateri uživamo v njihovih vonjavah, drugi jih uporabljajo, da hrani dodajo tisto 'nekaj'. Kakorkoli, vedno obstaja razlog, da si jih želimo še več. Ali ne bi bilo smiselno, da bi jih gojili doma? Tukaj sta dve okusni zelišči, ki lahko rasteta v vašem domu.
Drobnjak
Drobnjak lahko uporabljamo za različne stvari. Zelo okusen je recimo z jajci. Poln je antioksidantov in zdravih vitaminov, pa tudi fitokemikalij, ki dokazano znižujejo krvni tlak in preprečujejo razvoj različnih oblik raka.
Kako ga gojimo?
To je ena najlažjih rastlin za rast.
1. korak: kupimo nekaj semen.
2. korak: poiščimo lonec s premerom 10 centimetrov.
3. korak: napolnimo z mešano zemljo in posejemo seme (prekrijmo s centimetrom zemlje).
4. korak: lonec postavimo v nekoliko osenčeno območje.
5. korak: redno zalivajmo, dokler ne zraste visoko.
Nežno režemo liste in jih sproti porabimo. Bilo bi škoda, da z njimi ne bi obogatili jedi.
***
Bazilika
Poleg tega, da je bazilika polna vitaminov in mineralov, vsebuje tudi olje, imenovano eugenol (prisotno je tudi v cimetu, muškatnem oreščku in lovorju). Eugenol se bori proti vnetjem in proti encimom, ki povzročajo otekanje.
Kako jo gojimo?
Korak 1: kupimo nekaj semen.
Korak 2: poiščimo lonec z luknjami za drenažo; širok naj bo 8 centimetrov.
Korak 3: napolnimo lonec z zemljo, rastlino posadimo okoli 2 centimetra globoko.
Korak 4: dnevno zalivajmo in pršimo liste (uživajmo v prijetnem vonju).
Korak 5: Ko listi zrastejo približno šest centimetrov, jih začnimo obrezovati, da preprečimo zgoščevanje.
Enkrat mesečno dodajmo gnojilni kompost, da bi zemljo ohranili zdravo in svežo. Ko listi zrasejo in se razvijejo, jih odtrgamo in razrežemo na drobne koščke. Ko začnete dodajati zelišča v svoj vrt, boste opazili, kako bolje vse diši. Še posebej, če jih gojite v zaprtih prostorih, se boste vanje takoj zaljubili.