Za dober odnos se je treba potruditi

Nič v življenju ni samo po sebi umevno. Niti razmerje. Treba ga je znati graditi. In ga potem tudi negovati. Dan za dnem.

Odnosi so lahko težavni. Pa ne le med partnerjema, včasih tudi s taščo, delovnimi kolegi ali s sosedi. Že najmanjša težava ali skrhan odnos lahko vplivajo na vaše življenje. V odnosih se lahko pogosto počutite, kot da udarjate z glavo ob zid a preden to storite, preberite tale nasvet in se potrudite zgraditi trdne odnose.

Naj gre za partnerski ali poslovni odnos, vedno imate možnost, da jih poglobite. Tudi če so v tem trenutku še tako slabi, jih še vedno lahko popravite, spremenite, izboljšate, razvijete v nekaj več in bolj smiselnega. Je pa res, da je za vzpostavitev trdnega odnosa potrebno trdo delo. Že to, da iščete življenjskega sopotnika, s katerim bi lahko vzpostavili odnos, je lahko naporno, kaj šele, ko preživljate čas z njim, se prilagajate, obvezujete in se učite zaupanja ter poštenosti. Za to, da vzpostavite trden odnos, je potrebno dvoje: čas in trud. Ne smete izgubiti upanja, da ne bi preživel ali se razvil do ravni, ko bo za vse vpletene še vedno zanimiv in vznemirjujoč, pa čeprav bo rasel skozi vrhunce in padce. Tudi zdravi odnosi niso nujno trdni; da bi takšni bili, se je treba odločiti, predati, zaupati in verjeti. Dobre odnose je treba zgraditi.

Spoštovanje

Temelji močnega odnosa izhajajo iz občutkov ljubezni, pa spoštovanja in globoke želje po uspehu. Tudi iz drobnih pohval v vseh oblikah in velikostih, ki nikoli ne ostanejo neslišane ali neopažene in tu ne gre le za videz ali oblačila. Pohvale, ki jih dajete in podpora, ki jo ponujate, ko se za nekaj trudite, se vam bodo pomagale premakniti naprej!

Rituali

Trden odnos se opira na dobre temelje, ki ste jih zgradili s pomočjo vsakodnevnih ritualov. Preprostih, morda čisto vsakdanjih, in ki ste jih negovali skozi ves odnos. Že najmanjši rituali vam bodo pomagali, da boste odnos okrepili. Bodisi, da se dotikate drug drugega pri večerji ali greste zvečer na zmenek ali se s službenim kolegom vsako jutro srečata na kavi. Te rutine bodo ustvarile platformo za ohranjanje stikov, komunikacijo in vam omogočale, da se zbližate ne glede na to, kako ste zasedeni.

Podpora družine

Odnos nista samo vidva; trdni odnosi se hranijo z medsebojnim zaupanjem in podporo ter z zgledi prijateljev in družine. Povezava in komunikacija z njimi vam bo pomagala zgraditi odnose do nove ravni. Iskreno spregovorite o pomislekih in težavah, s katerimi se srečujete, pa tudi o pozitivnih ciljih, ki jih dosegate. Komunikacija vam bo pomagala odpraviti težave, povečati samozavest in vas zbližati.

Komunikacija je osnova za gradnjo slehernega trdnega odnosa. Ne glede na to ali gre za partnerja, prijatelja, družinsko ali poslovno komunikacijo, komunikacija pomaga graditi odnose.