Malenkosti v domu, na katere običajno nismo pozorni, razkrivajo, v kakšnem duševnem stanju smo in kako skrbimo za svoje zdravje.

Miza

Če imamo na mizi vedno posodo s svežim sadjem, oreščki ali semena za grizljanje namesto čokolade, keksov, bombonov in čipsa, je to dober pokazatelj, da skrbimo za zdravje.

Krožnik

Velikost krožnika lahko pusti posledice na širini bokov in pasu. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki jedo iz večjih krožnikov ali posod, pojedo več, ker si lahko tja nadevajo več hrane. Poskusimo lahko z enostavnim trikom: zdravo hrano, kuhano zelenjavo in drugo svežo sezonsko hrano si nadevajmo na večje krožnike, tisto manj zdravo hrano pa na manjše.

TV

Televizorja, računalnika, mobitela in druge tehnologije ne smemo imeti v spalnici. Raziskave so potrdile, da elektronska oprema, brskanje po internetu ali gledanje televizije iz postelje moti spanec in vpliva na kronično pomanjkanje spanja, kar vodi do kroničnih bolezni.

Hišni ljubljenčki

Dremanje in crkljanje s hišnimi ljubljenčki je prijetno, še zlasti, če to počnemo zjutraj, ko se zbudimo, ali še raje, preden z njimi zaspimo. Načeloma pa naj ljubljenčki ne bi spali v postelji. Četudi imajo svoje ležišče na spalničnih tleh, lahko motijo spanec, zato je bolje, če spijo v drugi sobi.

Vzmetnica

Če se zjutraj zbudimo kot v krču, utrujeni in z bolečinami v hrbtenici, glavi in še kje, se moramo vprašati, če za to ni kriva vzmetnica. Vzmetnico naj bi praviloma zamenjali vsakih 8 let, še zlasti ko opazimo, da je obstoječa spremenila obliko.

Odvečna hrana

Najbolj zdrava je sveže pripravljena hrana in najbolje je, da jo takoj tudi pojemo. Če to ni možno, preostanek primerno shranimo. Hrano hranimo v čiste posode, jo dobro zapremo in shranimo v hladilniku. Tako bo zaščitena pred bakterijami. Ko jo želimo ponovno jesti, jo segrejmo v stekleni ali keramični posodi.

Prva pomoč

Če pride do lažjih poškodb ali bolezni, je dobro, da imamo vedno pri roki pribor za prvo pomoč ali malo hišno lekarno, za katero vemo, kaj se v njej nahaja. Pribor prve pomoči naj bo na lahko dostopnem mestu, pa vendarle zaščiten pred otroki. Izdelke in zdravila, ki jim je potekel rok trajanja, vržemo stran.

Šminka

Bodisi, da se šminkamo vsakodnevno ali samo ob posebnih priložnostih, šminka mora biti sveža, ker ima, kot vse druge stvari, tudi šminka rok trajanja. Pokvarjena in prestara šminka dobi vonj in na njej se lahko naselijo bakterije. Hranimo jo na hladnem in suhem mestu, pred nanosom pa si vedno operimo roke. Šminke ne posojajmo.

Plesen

Če prostor ni dobro prezračen, se lahko v hipu pojavi plesen. Povzroča razna zdravstvena stanja: draži nos, grlo, sluznico. Bodisi da je v kopalnici bodisi v spalnici, prostor zračimo, kolikor je možno, in uporabljajmo čistila proti plesni.

Zrak

Nečist zrak lahko škodi zdravju. Draži lahko oči, nos, grlo, povzroča glavobole in vrtoglavico. Privede lahko do dolgoročnih težav, na primer raka, bolezni srca in težav z dihanjem. Redno zračimo, da bi se izognili morebitnim težavam.