Večina od nas si tu in tam privošči banano za zajtrk ali za prigrizek. Ampak banane so veliko več kot okusen in nasiten sadež. Bogate so namreč s hranili, uporabljamo pa jih lahko še za kaj, ne le kot obrok.

 1. Zdravijo poškodovane lase. Pretlačimo banano in ji dodajmo žličko kisle smetane. Razmažimo po laseh in pustimo stati uro. Po treh mesecih bodo lasje bolj sijoči in mehki, manj bo razcepljenih konic.
 2. Belijo zobe. Vtrimo bananino lupino v zobe, vsakič potem, ko si jih umijemo. Kmalu bomo na dobri poti k temu, da bomo imeli popoln nasmeh.
 3. Preprečujejo gube. Pretlačimo banano in ji primešajmo oljčno olje in cimet. Razmažimo na obraz, pustimo stati 15 minut. Nežno sperimo z vodo. Učinek bo viden po treh tednih.
 4. Pomagajo po ugrizu žuželk. Vtrimo nekaj bananinega olupka na ugriz.
  5. Zdravijo bradavice. Banane so bogate s kalijem, ki pomaga odpravljati bradavice.
 5. Odpravljajo ogrce. Namažimo kožo z bananinim olupkom. Naravni encimi sadeža bodo pomagali potegniti ogrce ven.
  8. Piling za kožo. Vzamemo bananin olupek, nanj potresemo cimet in sladkor ter zdrgnemo telo.
 6. Privabljajo ptice in metulje. Tudi ptice in metulji obožujejo okus banane. Če želite gledati ptice, pustite banano na terasi ali balkonu.
 7. Čistijo usnje in srebrnino. Ni potrebe, da vlagamo v draga in pogosto strupena čistila za usnje in srebro. Namesto tega, podrgnemo z bananinim olupkom in obrišemo s krpo.

pomagajo pri …

… alergijah
Banana koristi ljudem, ki so alergični na živila. Za razliko od drugih beljakovinskih živil, ki vsebujejo aminokisline, ki jih nekateri ne prenašajo, vsebujejo banana take, ki ne vsebujejo alergenov.

… slabokrvnosti
Zaradi visoke vsebnosti železa banane učinkovito zdravijo alergijo. Pomagajo stimulirati tvorbo hemoglobina v krvi.

… dvigu energije
Fruktoza, glukoza in saharoza iz banane nam da takojšnjo energijo, ki traja. To je razlog, zakaj športniki pogosto jedo banane.

… zaprtju ali driski
Banane so dobro zdravilo pri zaprtju ali driski, saj pomagajo normalizirati črevesne funkcije. Imajo tudi zmožnost, da škodljive bakterije v črevesju postanejo koristne, in sicer acidofilni bacili.

… griži
Pretlačena banana z malo soli je odlično zdravilo za grižo. Zrele banana so uporabne pri zdravljenju otroške griže, ampak jih moramo pretlačiti v pire, preden jih pojejo.

… pri mačku
Mešanica bananinega mlečnega napitka z medom je dobro zdravilo za mačka. Banana pomiri želodec, skupaj z mlekom, ki pomaga hidrirati telo. Med tolaži želodec in nadzoruje ravni sladkorja in kalija v krvi in jih spravi nazaj v normalne.

… pri odvajanju od kajenja
Hranila, ki jih vsebuje banana (A1, B6, B12, C, magnezij in kalij), pomagajo odplakniti nikotin iz telesa.

… izboljšujejo razpoloženje
   Banane vsebujejo triptofan, osnovno aminokislino, ki je odgovorna za proizvodnjo serotonina. Serotonin je hormon, ki pomaga premagati depresijo in izboljšati razpoloženje.

… pri črevesnih motnjah

Banana je prehransko dopolnilo pri črevesnih obolenjih, saj jo z lahkoto prebavimo. To je    edino sadje, ki ga lahko zaužijemo tudi pri kroničnih razjedah. Zrele banane so zelo koristne pri zdravljenju ulceroznega kolitisa.

... izboljšujejo funkcijo možganov in povečujejo budnost

Kalij, ki ga najdemo v banani, je dober vir za izboljšanje delovanja možganov in ohranjanja pozornosti. Dodajmo banano zajtrku, preden začnemo dan.

... pri motnjah v delovanju ledvic

Poleg prehrane z manj soli in beljakovin so banane koristne pri zdravljenju ledvic. Uporabne pri uremiji, zastrupitvi krvi zaradi zastojev ledvic in neprimernega delovanja. V takih primerih lahko banane jemo tri- do štirikrat na teden, 8 do 9 banan dnevno. Banane koristijo pri vseh ledvičnih obolenjih.

… pri menstrualnih težavah
Skuhajmo bananin cvet in ga pojejmo s skuto. To je učinkovito zdravilo pri menstrualnih motnjah, kot sta prekomerna krvavitev in boleče menstruacije. Bananin cvet pomaga dvigniti progesteron, ki zmanjšuje krvavitev.

… pri preveliki telesni teži
Prehrana iz banan in posnetega mleka velja za zelo učinkovito pri hujšanju.

… zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap

Banane so odličen vir kalija, ki pomaga ohranjati elektrolite in telesne tekočine v ravnovesju in hkrati nadzoruje krvni tlak, s čimer se zmanjša tveganje za srčni napad in kap. Raziskave so pokazale, da lahko redno uživanje banan zmanjša tveganje za možgansko kap za 40 %.

… pri motnjah sečil

Sok bananinega stebla je odlično sredstvo za sečila. Pospeši delovanje ledvic in jeter in zmanjša neugodje. Dokazano odpravlja ledvične kamne in kamne v prostati.