Kava je med najbolj razširjenimi pijačami. Vsako leto jo popijemo milijone ton. Ostane pa na tone in tone kavne usedline in kavnih lupin. Tajvanec Steven Ko se je domislil, da bi iz teh ostankov, ki se znajdejo v smeteh, naredil najbolj naravne izdelke za nego las in lasišča na svetu. Uspelo mu je. Ustanovil je podjetje O'right. Za svoje izdelke, v katerih ni nobenih zdravju in okolju škodljivih snovi, je prejel številne najvišje mednarodne nagrade in priznanja. Njegovi izdelki so našli pot tudi v Slovenijo.

V njegovih izdelkih je bogastvo naravnih snovi, saj so napolnjeni z naravnim izvlečkom kofeina iz zavrženih kavnih usedlin in kavnih lupin, ki so iztisnjene s pomočjo ultrasonične ekstrakcijske tehnologije. Kavno usedlino spremenijo v »zlato« olje za nežno čiščenje in obnovitev, poživitev las. Tudi biorazgradljiva plastenka vsebuje kofein. Usedlina šestih kav je namreč v njihovi plastenki, ki je sicer iz škroba, da se odene v barvo kave. Njihovi izdelki ne vsebujejo nobenih okoljskih hormonov, parabenov, formaldehida, barvil, ftalatov, površinsko aktivnih sulfatov, dietanolamina, etilenskih oksidov in njihovim derivatov.

Šampon za lase s kofeinom – drevo plastenka

Šampon, bogat z naravnimi aktivnimi sestavinami in izvlečki (kofeina, navadne rosnice in drugih rastlin), obnavlja celice lasišča, spodbuja in popravlja lasne mešičke ter krepi korenine las. Dragoceni rastlinski izvlečki spodbujajo naravno ravnovesje na lasišču, lasje so po umivanju bolj naravni in polnejši. V šamponu so naravne aminokisline in glukozoidni penilci. Nežna pena se z lahkoto spere z las in ne pušča ostankov. Penilci ne dražijo lasišča in so primerni za občutljivo lasišče.

Na dnu plastenke, na zunanji strani, sta dve kavni zrni, ki jih lahko skupaj s plastenko posadimo v zemljo, kjer se plastenka povsem spremeni v kompost. Iz zrn pa zraste drevo; vzklije čez pol leta. Na voljo sta dve pakiranji: 250 ml, cena je 26 €, in 400 ml (ne vsebuje semen), cena je 33 €.

Balzam za lase

V balzamu s kofeinom so rastlinske sestavine, ki na naraven način obnavljajo lase. Balzam je zelo lahek, njegova svilena in mehka struktura pa daje lasem lesk in moč. Na voljo je v 250-mililitrski plastenki, cena je 29 €.

Olje za lase

Olje za lase s kofeinom je namenjeno poškodovanim lasem. Ima antioksidativni učinek, lase varuje in jim vrača sijaj. Na voljo je v 30-mililitrski plastenki, cena je 19 €.

Poživilo za lase

Poživilo za lase s kofeinom ima v sebi izvleček kave, je bogato z naravnimi sestavinami in izvlečki, ki poživijo lasišče in prodrejo v lasne mešičke. Izdelek ima močan blagodejen učinek na poškodovanih laseh. Izvlečki pomagajo lasišču ohraniti naravno mastnost, preprečujejo rast bakterij, odpravljajo nelagodje, ojačajo lase in spodbudijo lasne mešičke za novo rast. Po uporabi je lasišče bolj zdravo in lasje so bujnejši. Na voljo je v 100-mililitrski plastenki, cena je 99 €.

Za nosečnice

Priporočilo: Šampon in poživilo za lase sta zelo priporočljiva za nosečnice, ker jim začno proti koncu nosečnosti in po rojstvu otroka lasje veliko bolj izpadati. Izdelek je odličen za nego, da se lasje po porodu okrepijo in veliko manj izpadajo. Poživilo zelo pomaga pri zgoščevanju las.

Anja Drašler