Pozimi imamo stopala v zaprti obutvi, zato jim posvečamo manj pozornosti in nege. Sedaj, ob toplem vremenu, pa jim le posvetimo malo več pozornosti in nege. Težava, ki ji moramo posvetiti največ pozornosti, je groba in hrapava koža na petah, ki jo lahko odpravimo z rastlinskimi kopelmi in pilingom.

Kopel z oljčnim oljem

Kopel z oljčnim oljem mehča kožo na stopalih in petah. Pripravimo jo tako, da lavor napolnimo z vrelo vodo, dodamo skodelico oljčnega olja, ki blagodejno deluje na suho, grobo in razpokano kožo. Glede na to, da je polno pomembnih hranil, oljčno olje hrani in mehča kožo. V kopel dodamo mešanico eteričnih olj, vsako s svojim namenom: 2–3 kapljice olja bergamota (popravlja razpoloženje), 2–3 kapljice olja žajblja (deluje antiseptično in preprečuje vnetja in razvoj bakterij na stopalih), 2–3 kapljice eteričnega olja evkaliptusa (zaradi prijetnega vonja) in nekaj kapljic olja dišeče kanange (za pridih orienta). Olja kupite v bio ali eko trgovinah.

Kopel z oljem pšeničnih kalčkov

V ponvi segrejmo 100 mililitrov olja pšeničnih kalčkov, nato ga dodajmo v lavor, ki smo ga predhodno napolnili s toplo vodo. Olje pšeničnih kalčkov je bogato z vitaminom E, ki je nujen za lepo in mehko kožo. V kopel nato vlijmo sok polovice limone, ki bo dodatno omehčala kožo na stopalih. Nogo potopimo v vodo in pustimo, da oljna kopel deluje minimalno 15 minut. Nato lahko začnemo odstranjevati mrtvo kožo s pet s pomočjo kamna. Po tretmaju stopalo sperimo s toplo vodo in blagim šamponom. Na rahlo obrišimo noge in jih na koncu namažimo z oljem pšeničnih kalčkov. Obujmo bombažne nogavice in jih na nogah pustimo čim dlje.

Razpokane pete

V lavor s toplo vodo vsujmo kozarec jogurta in nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Stopala namakajmo kakšnih 10 minut. Medtem premešajmo olje pšeničnih kalčkov in sladkor, da dobimo gosto pasto. Dodajmo nekaj listov rožmarina in ponovno zmešajmo. Piling nanesimo na stopala in masirajmo s krožnimi gibi. Sperimo s toplo vodo in obrišimo z brisačo. Na stopala nato nanesemo debeli sloj vazelina, čez pa obujmo bombažne nogavice in pustimo čez noč.

Za mehčanje stopala

Piling je neizbežen, če se želimo znebiti odebeljenega dela kože s pet in stopal. Potrebujemo posodo, v kateri bomo premešali dve žlički mletih mandljev in dve žlički medu. Mešajmo, vse dokler ne dobimo enakomerne goste zmesti. Če je pasta pregosta, dodajmo med, če je preredka, pa še nekaj mletih mandljev. Zatem dodajmo še žlico svetlinovega olja in žlico oljčnega olja. Mešajmo do gladke zmesi. Svetlinovo olje je po sestavi podobno naravnim maščobam iz kože in odlično nahrani suha in razpokana stopala. Ko je piling pripravljen, napolnimo lavor s toplo vodo in za kakšnih deset ali petnajst minut namočimo stopala. Na še vlažna nato nanesemo piling in ga vtirajmo s krožnimi gibi. Masirajmo tako dolgo, dokler ne bomo začutili, da je koža spet mehka. Po pilingu dobro sperimo stopala s toplo vodo in nanesimo hranljivo kremo.

Avokadovo olje in sladkor

Piling za stopala lahko pripravimo tudi na drug način. V posodo vlijmo dve žličke avokadovega olja in dodajmo dve žlički rjavega sladkorja. Nato nakapajmo še sok pol limone in mešajmo, dokler se sestavine popolnoma porazdelijo. Avokadovo olje je bogato z vitamini, ki hranijo kožo in ji zato vračajo vlago, zato bodo stopala po tem pilingu hidrirana in negovana. Limonin sok bo dodano omehčal kožo. Potem ko pripravimo piling, namočimo stopala za kakih petnajst minut v toplo vodo in na še vlažna nanesimo piling. Vtirajmo z blagimi krožnimi gibi in po nekaj minutah sperimo s toplo vodo.

Ana Z.

 

Povzeto iz revije Lekovito bilje