DIHALNE TEŽAVE

Bronhitis

Dvakrat dnevno spijemo skodelico čaja materine dušice, v katero damo po 2 kapljici eteričnega olja evkaliptusa (kronični bronhitis) ali poprove mete (blažji bronhitis). Zvečer popijmo skodelico toplega mleka z medom, v katerega dodamo 2 kapljici eteričnega olja mete. Pri nespečnosti ali živčnosti namesto poprove mete dodamo eterično olje pomaranče.

Prehlad

Dvakrat dnevno spijmo skodelico črnega bezga, lipe in porove mete z dodatkom 2 kapljic eteričnega olja navadnega ožepka ali limone. Za masiranje pripravimo naslednjo mešanico: 50 mililitrov jojobinega olja zmešajmo z 10 kapljicami eteričnega olja navadnega ožepka, 5 kapljicami olja sandalovine, po 3 kapljicami bergamota in evkaliptusa in 7 kapljicami olja sivke. Malo količino mešanice nanesemo na prsi in masirajmo s krožnimi gibi.

Vnetje sinusov

Inhalacija: Na bombažni robček kanimo 1 kapljico eteričnega olja poprove mete in 1 kapljico olja bazilike in vdihavajmo čez dan. Če pripravljamo tinkturo za v nos, pa zmešajmo naslednje sestavine: 50 ml olja jojobe, po 5 kapljic eteričnega olja evkaliptusa, gozdnega bora, sivke in pomarančnih cvetov. S pomočjo palčke za uho nanesimo mešanico v nos.

 

KOŽNE BOLEZNI

Dermatitis in ekcem

Dva- do trikrat dnevno pijemo žafranov čaj, ki mu dodamo 2–3 kapljice eteričnega olja rožmarina. Za masažo potrebujemo mešanico, narejeno iz 50 ml ognjiča, po 5 kapljic eteričnega olja limone, sandalovine in krvomočnice.

Psoriaza

Na obolela mesta vtremo čičkovo olje, ki mu dodamo 10 kapljic sivke in po 5 kapljic bergamota in origana. Naredimo čaj iz ingverja in korenine čička, ki mu dodamo 2 kapljici eteričnega olja sivke.

Celulit

Dvakrat dnevno, med obroki, popijemo čaj iz češnjevih pecljev, ptičje dresni in lobodike, ki mu dodamo 3 kapljice eteričnega olja limone. Olje za drenažo naredimo iz 50 ml ognjičeve masti, dodamo 5 kapljic eteričnih olj limone, rožmarina, pomaranče, sivke in ciprese. Uporabimo za masažo predelov, kjer imamo največ celulita.

 

PREBAVNE TEŽAVE

Zaprtje

Premešajmo 25 ml mandljevega olja, po 5 kapljic eteričnega olja koromača in pomaranče in 4 kapljice olja rožmarina ter masirajmo trebuh s krožnimi gibi.

 

Povzeto po reviji Lekovito bilje.