Če še niste, je sedaj pravi čas, da odkrijete blagodejne učinke tega olja. Obvezno ga dodajte prehrani, ker čuva zdravje celega organizma. Poleg tega čudovito diši, kar je v kozmetiki nadvse pomembno. Koža in lasje ga hitro vpijejo, njegovi blagodejni učinki pa so vidni že po prvih nanosih maske ali pilinga. Kožo globinsko vlaži in ohranja zdrav videz kože in las, preprečuje nastanek gub in prhljaja, spodbuja rast las, vrača elastičnost. Kokosovo olje je idealno za nego kože spomladi in poleti.

Maska za lase

Maska je priporočljiva za vse, ki imajo suho in poškodovano kožo, tudi pripraviti je ni težko. Zmešajmo žličko kokosovega olja in žličko medu, mešanico segrejmo na štedilniku, dokler se sestavine ne stopijo in zmešajo. Po želji lahko dodamo nekaj kapljic eteričnega olja, da bo maska bolje dišala. Masko nanesimo na konice las, nato lase ovijmo v brisačo. Pustimo delovati najmanj uro, nato lase operimo z blagim šamponom. Maska kožo vlaži in obnavlja poškodovane konice, lasje pa bodo potem gladki in mehki na dotik.

Zaščita pred soncem

Glede na to, da vsebuje obilico vitamina C in E, je kokosovo olje neizbežna sestavina, ko govorimo o negi kože poleti. Vlaži kožo in ji vrača elastičnost, blaži razdraženost in ščiti pred UV žarki. Eden od najboljših izdelkov za nego kože po sončenju pripravimo iz kokosovega olja in gee masla. Na pari stopimo 2 žlički kokosovega olja in masla, mešanico pa damo v hladilnik. Pustimo, da se ohladi za 20 minut, oziroma vse dokler na površini ne nastane smetana. Miksajmo tako dolgo, dokler ne dobimo pene, nato jo vlijmo v stekleno posodico in pustimo na sobni temperaturi.

Preprečuje gube

Glede na to, da odlično vlaži kožo in jo dela bolj gladko in mehko, lahko kokosovo olje uporabljamo tudi proti gubam, ker preprečuje nastajanje novih in blaži trenutne. Zmešajmo žličko kokosovega olja (ki je stalo na sobni temperaturi) in arganovega olja, nato prelijmo v stekleničko in hranimo v hladilniku. Vsak večer pred spanjem na vlažno kožo okoli oči nanesimo malo tega olja in počasi vmasirajmo. Arganovo olje je bogato z vitaminom E – ki preprečuje škodljivo delovanje prostih radikalov – skupaj s kokosovim oljem upočasnjuje staranje.

Krema za britje

Kokosovo olje intenzivno vlaži kožo in blaži razdraženost in alergije, zato se pogosto uporablja namesto pene za britje. 4 žličke kokosovega olja stopimo na blagi temperaturi, nato dodajmo 10 kapljic eteričnega olja sivke. Olji pomirjata in preprečujeta razdraženost, zato je ta mešanica še zlasti priporočljiva za osebe z občutljivo kožo. Pred britjem malo količino olja nežno vmasirajmo v kožo. Nato se obrijmo in umijmo s toplo vodo.

Nega po sončenju

Olupimo sladek krompir in ga skuhajmo v vreli vodi. Pustimo, da se ohladi, nato ga damo v mešalnik in dodajmo žličko kokosovega olja, žličko jogurta in žličko meda. Mešajmo, vse dokler ne dobimo paste. Masko nanesimo na kožo in pustimo delovati najmanj 20 minut. Sperimo in nanesimo neko vlažilno kremo. Maska je idealna za dehidrirano kožo, nagnjeno k prhljaju, srbečici in zategovanju po izpostavljanju soncu. Če mešanico redno uporabljamo, bo naša koža bolj čvrsta, z manj gub.

Barbara Corelli

 

Povzeto iz Lekovito bilje.