Kaj nas spominja na poletje? Sveže pokošena trava, vonj po morju in še kaj. Tu so še poprova meta, sivka ali limonina trava … Morda niso na vrhu našega seznama a so odlična eterična olja, primerna za poletje.

Sivka (Lavender augustifolia, Lavender officianalis):

Številni ljudje obožujejo sivko zaradi sladkega pomirjujočega vonja. A eterično olje te rastline je možno uporabljati še na številne druge načine. Pomaga zdraviti akne, pike, modrice in zvine. Že dolgo jo uporabljamo za zdravljenje opeklin vseh stopenj. Potopimo brisačo v mrzlo vodo in ji dodajmo nekaj kapljic eteričnega olja sivke. V primeru opeklin pomaga tudi, da na kožo nanesemo kapljico ali dve aloe vere. Čeprav je sivka "varno" eterično olje, moramo predhodno na koži preizkusiti manjšo količino.

Poprova meta (Mentha piperita):

Poprova meta je eno mojih najljubših eteričnih olj. Močan vonj po meti je popolna sladkarija za tiste, ki iščemo sprostitev pred vročino. Ne le da odlično diši, olje poprove mete stimulira in hladi. Tisto, kar pomaga telesu, da se ohladi, je visoka vsebnost mentola v poprovi meti. Če poprove mete ne maramo ali če se nam olje zdi premočno, poskusimo eterično olje mete. Ima enake lastnosti kot poprova meta, le bolj subtilen vonj. Ne dajmo direktno na kožo.

Limonina trava (Cymbopogon citatus):

Limonina trava je še eno čudovito eterično olje za poletne dni. Če ne maramo citronke, dodajmo limonino travo najljubšemu eteričnemu olju. Svež in osvežujoč vonj je odličen repelent proti mrčesu. Odvisno od tega, kako smo dovzetni za pike, lahko sprej limonine trave popršite po celem telesu. Če ne, pa zgolj poskusimo narediti lasten sprej proti mrčesu ... dodajmo še olje sivke, poprovo meto, cipreso, baziliko in drugo. Obstaja veliko eteričnih olj, ki učinkovito odganjajo mrčes. Tudi čaj nepozebnika ... eno ali dve čajni žlici nepozebnika dajmo v 2 decilitra destilirane vode. Dodamo še eterična olja (5–30 kapljic, odvisno od tega, katero olje uporabljamo) in natočimo v razpršilnik.