Kava in kakav za vse tipe kože

Oba, kava in kakav, ustvarjata številne lepotne učinke. Maske za obraz iz kave in kakava so bile za lepotne sladokusce dolgo najljubše. V kombinaciji zmanjšujejo zabuhlost, zlasti pod očmi, in posvetlijo ter poživijo kožo. Recept, ki ga objavljamo, zanesljivo deluje, ne glede na to, kakšen tip kože imamo. Kar je najbolje, sestavine so vedno dosegljive in najbrž v vsaki kuhinji. Kava in kakav sta glavni sestavini, njuno razmerje pa lahko prilagodimo glede na tip kože. Po želji lahko še kaj dodamo, na primer jogurt in med, če imamo suho kožo. Limono dodamo, če imamo mastno kožo, če pa zelo suho, jo z oljem nahranimo.

Potrebujemo:

4 čajne žličke nesladkanega kakava v prahu

4 čajne žličke fino mlete kave ali fino zmletih kavnih zrn

8 čajnih žličk mlečnih izdelkov.

Izberimo polnomastno mleko ali smetano, nearomatiziran jogurt, mandljevo ali kokosovo mleko. Če želimo gostejšo pasto, dodajmo manj mlečnih izdelkov. Dodatki so dovoljeni: poskusimo jajca namesto mleka ali oljčno, ekstra deviško kosovo ali sladko mandljevo olje, če imamo izsušeno kožo. Če uporabimo olje, pazimo, da ga ne dodamo preveč, da maska ne bo preveč tekoča.

Pripravimo masko

Če imamo cela zrna, jih moramo fino zmleti v mlinčku, da ne praskajo obraza. Če kuhamo kavo, uporabimo kar kavno usedlino, čeprav vsebuje manj kofeina. Sicer zmeljimo kavo in kakav. Dodajmo mlečni izdelek in mešajmo, dokler ne dobimo paste. Če imamo radi gostejšo pasto, uporabimo manj mleka in mlečnih izdelkov. Vmešajmo med (da bo topen, ga ogrejmo v topli vodi). Pasto nanesimo na očiščen obraz in vrat. Pustimo, da se posuši.

Mokro krpico pritisnimo na obraz, da posušeno masko zmehčamo, nato sperimo z vodo. Če imamo občutljivo kožo, ne drgnimo obraza, ker bi lahko s kavnimi zrni opraskali kožo. Raziskujmo, počasi bomo dobili občutek, kaj naša koža potrebuje. Ostanke paste lahko hranimo v hladilniku nekaj dni.