Kozmetična industrija vzdržuje največjega od vseh mitov: s staranjem morajo ženske svojo kožo vsakodnevno negovati s kremami ali pršili, da ta ostane zdrava, bolj vlažna in mladostna. Ta trditev ne bi mogla biti dlje od resnice, razkriva dr. Richard Lippman.

Cenejši in naravnejši način za ohranjanje mladostne ženske kože je uživanje naravnih hormonov, kot so ščitnični hormoni, testosteron in estradiol, svetuje dr. Lippman. Kar osemdeset odstotkov starajočih žensk ima namreč pomanjkanje ščitničnih hormonov.

Naravni hormoni

»Večina teh žensk resnično potrebuje estrogen, 'estradiol' v obliki gela za vsakodnevno nanašanje na kožo. Veliko zdravnikov ženskam predpiše estradiol v kombinaciji s progesteronom, ki dopolnjuje in uravnoteži estradiol. Estradiol bo že po nekaj mesecih uporabe poživil in napel povešeno kožo – brez plastične operacije ali vlažilnih krem. Nizki odmerki testosterona, to je od 4 do 7 miligramov na dan, pri ženskah ohranijo kožo mehko brez uporabe dragih vlažilnih krem. Mati narava je poskrbela, da se ženska lahko izogne staranju kože in izgubi kolagena z uporabo krem, ki vsebujejo naravni, bioidentični estradiol in testosteron. Verjemite mi: nadomestni estradiol, testosteron in ščitnični hormoni delujejo brez pomoči kozmetike,« pravi dr. Lippman.

Pri nekaterih ženskah telo vse življenje naravno proizvaja zadostne količine teh hormonov. Izvrsten primer je slavna igralka Sophia Loren, ki se je z ustreznimi naravnimi ravnimi nekaterih hormonov izognila marsikateremu vidiku staranja. Na žalost večina žensk nima take sreče kot ona, zato moramo svoje ravni hormonov obnavljati, če želimo ohraniti mladosten videz, dovolj kolagena in čvrsto, vlažno kožo.

Bioidentični hormoni v Sloveniji

Edina nam znana slovenska zdravnica, ki predpisuje bioidentične hormone, je dr. Ivica Flis Smaka. Vendar morate najprej preveriti stanje in vrednosti svojih hormonov. Preiskave krvi, vključno s hormonskimi testi (kri ali slina ali urin) je najbolje izvesti pred prvim pregledom in posvetom pri njej. Več informacij na www.dr-flis.si in po telefonu 040/161 737.

Vse raziskave so samoplačniške, izvajajo jih (iz krvi) v 3B LAB v Celju, v Fontani v Mariboru in v Adria lab laboratoriju v Ljubljani. Naročniki na revijo Preventiva imajo v Adria labu 10 % popusta.

Dr. Richard Lippman je vodilni strokovnjak na področju medicine proti staranju. Za svoje raziskovalno delo je bil nominiran za Nobelovo nagrado za medicino. Njegova priporočila o tem, kako odložimo staranje, povzemamo po knjigi »Ostani pri 40-ih – brez diet ali naporne vadbe« (www.misteriji.si; 19,90 €).

Anja Drašler