8 koristi kakavovega masla

 

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za ustnice.

Kakavova zrna izvirajo iz srednje in južne Amerike. Pridelovali so jih, da bi z njimi vlažili kožo na Karibih in v srednji Ameriki. So nežnega vonja in gladke teksture ter izjemno vlažilni, zaradi česar so zelo priljubljeni v najrazličnejših izdelkih za nego kože po svetu.

Kakavovo maslo je zdrava maščoba, še bolj nasičena kot kokosovo olje. Vsebuje do 64 odstotkov nasičene maščobe, poleg tega pa še

  • stearinsko kislino (približno 24 do 37 odstotkov celotne vsebnosti maščob)
    • palmitinsko kislino (od 24 do 30 odstotkov)
    • miristinsko kislino (do 4 odstotke)
    • arahidinsko kislino (približno 1 odstotek)
    • lavrinsko kislino (do 1 odstotka)

Vlaži kožo in jo hrani

Kakavovo maslo je odličen vlažilec kože, poleg tega pa kožo gladi in nahrani. Nasičene maščobe v kakavu so še posebej koristne pri zdravljenju suhe, razpokane kože, saj se zlahka vpijejo in ostanejo v koži več ur. Za zdravljenje zelo suhe kože z luskami lahko kakavovo olje mešamo še z eteričnimi olji, na primer arganovim, ricinusovim ali jojobinim.

Zdravi razpokane ustnice

Kakavovo maslo je pogosta sestavina v mazilih za ustnice. Uporabljamo ga skupaj z eteričnimi olji, na primer grenivke, vanilije, pomaranče ali poprove mete. Kakavovo maslo ustnice dodatno vlaži, zato je še posebej primerno za nego v zimskih mesecih, za zaščito pred soncem ali pri dolgotrajnem sedenju v zaprtih prostorih, kar vpliva na izsuševanje kože.

Bori se proti znakom staranja

Kakavovo maslo vsebuje polifenole, ki dokazano upočasnjujejo staranje in pomirjajo občutljivo kožo, nagnjeno h kožnim boleznim ali izpuščajem. Polifenoli so uspešni v boju proti raznim kroničnim boleznim, poškodovani koži, občutljivosti in celo mutacijam celic. Izboljšujejo elastičnost in napetost kože, zadržujejo kolagen v koži in jo vlažijo.

Pomirja opekline, zdravi izpuščaje in okužbe

Majhno količino čistega kakavovega masla vtrimo v opečeno kožo. Poskrbimo, da je koža očiščena in da ni na njej nobenega alkohola ali krem, parfumov in dišav. Ti namreč lahko povzročajo dodatna vnetja. Uporabimo ga lahko tudi pri zdravljenju kožnih bolezni. Pri opečeni koži lahko dodamo še gel aloe vere in eterično olje čajevca.

Zdravi rane v ustih

Če imamo pogosto rane v ustih ali mehurje na ustnicah, redno uporabljajmo kakavovo maslo, da jih ohranimo vlažne.

Odlična krema za britje

S kakavovim maslom se lahko obrijemo in navlažimo hkrati. Ker se hitro stopi v topli vodi, ne bo zamašilo odtoka. Po tem ko se obrijemo in speremo s toplo vodo, se še enkrat namažimo s kakavom. Pomirja in vlaži kožo, topla voda pred tem pa bo odprla pore, zaradi česar se bo kakav lažje vsrkal v telo.

Krepi srce

Rastlinske nasičene maščobe zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Polifenoli v kakavovem maslu pomagajo zniževati označevalce vnetja, značilne za otrdelost arterij (aterosklerozo), zaradi česar se kakav uvršča med protivnetno hrano. Kakav pomaga pri presnovi maščob in zmanjšuje tveganje za srčni napad.

Krepi imunski sistem

Rastlinski polifenoli so močni antioksidanti, ki krepijo imunski sistem, se borijo proti vnetjem, popravljajo poškodovan DNK in mutacije celic, ki so osnovni vzrok srčno-žilnih in avtoimunskih bolezni, tudi raka. Uporaba kakavovega masla zmanjšuje vnetja in uravnava hormonska neravnovesja ter krepi možgane.

Proti strijam

Kakavovo maslo preprečuje in zdravi strije, ki so posledica nosečnosti.