Nošenje modrčka, zlasti tesnega, lahko poveča tveganje za razvoj raka dojk. Umetna vlakna ustvarjajo elektrostatični naboj, zato oprijeta sintetična oblačila prispevajo k neplodnosti moških. Testiranj, s katerimi bi preverili, ali so dodatki v tkaninah, kot so insekticidi in kovine, varni ob stalnem stiku z našo kožo, proizvajalci ne delajo.

Oblačila, ki jih nosimo, lahko škodijo zdravju in skrajšajo življenje. Umetna tekstilna vlakna, kot so najlon, spandeks (elastin, likra) in teflon, so nadomestila bombaž, volno in svilo šele v zadnjih šestdesetih letih.

Porast neplodnosti in raka

V tem času je porasla neplodnost, vse več je bolezni dihal, več je kontaktnega dermatitisa in raka. Sintetična vlakna prispevajo k nastanku utrujenosti in mišično-gibalnih motenj, kar za športnike pomeni razliko med zmago in porazom. Sintetična vlakna predstavljajo takšno tveganje za vžig in požar, da je ameriška vojska vojakom prepovedala, da bi zunaj oporišč nosili takšna oblačila.

Vse to in še mnogo več v knjigi Obleka krade zdravje – Kako oblačila ogrožajo naše zdravje in kako se zaščitimo razkrivata Anna Maria Clement in Brian Clement.

Kupujmo organska oblačila

Avtorja svetujeta, naj izbiramo oblačila iz naravnih organskih vlaken, bombaža, lanu, konoplje, svile, volne, angore, alpake, kamelje volne, kašmirja, moherja, ramija in jutovca. Organska oblačila so narejena brez pesticidov, herbicidov, fungicidov, genskega inženiringa ali drugih snovi in postopkov, ki so nevarni za nas in okoljsko zdravje. V knjigi svetujeta, kako izbiramo varna oblačila oziroma kako beremo etikete na oblačilih v trgovini, da izvemo tudi tisto, česar hočejo ta zakriti. Prosita starše, da tudi otrokom izberejo naravna oblačila, saj so otroci še bolj ogroženi kot odrasli, ker so bolj občutljivi na kemikalije v oblačilih, ki jih nosijo.

Konoplja se ponovno vrača

Konopljine tkanine so tisočletja uporabljale različne kulture po vsem svetu. So prijazna koži, delujejo antimikrobno, odporna so na plesni. Konoplja ima naravno zaščito, zato med rastjo ni treba uporabljati pesticidov, herbicidov in fungicidov. To pomeni, da tudi v konopljini tkanini ni strupov. Blago iz industrijske konoplje omogoča dobro kroženje zraka in s tem preprečuje odvečno segrevanje ob stiku s tkanino. V konopljinih oblačilih se ne potimo, saj blago »diha«. Ta oblačila so zato zelo primerna tudi pri športu. Poleti nas hladijo in pozimi nas grejejo. Vlakna ob večkratnem pranju ne postanejo šibkejša, kot se to zgodi s sintetičnimi vlakni.

Slovenska konopljina oblačila

V Sloveniji se da kupiti konopljina oblačila. Konopljina oblačila in drugi konopljini izdelki blagovne znamke LuNi prihajajo izpod rok šivilje Lucije Zlodej. Njena oblačila prodajajo v trgovini Hannah biz v Ljubljani. Obleči se je mogoče tudi po meri: 031 536 251 ali e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

V Sloveniji pa že nekaj let izdelke iz industrijske konoplje in organskega bombaža za dojenčke in otroke ustvarja Bebi natura. Nudijo tudi konopljino blago na metre, da si damo sešiti obleko po meri, posteljnino, sedežno garnituro … Izdelke lahko kupimo prek spletne trgovine www.bebinatura.si (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 041 609 313).

Knjiga Obleka krade zdravje je dostopna v spletni trgovini www.misteriji.si (051 307 777). Cena je 15,90 €.