Spanje je zelo pomembno za psihično in telesno zdravje. Med spanjem je v telesu mnogo dogajanj; možgani shranjujejo pomembne podatke in obnavljajo se vse celice. Če ne spimo dovolj, nam to močno škoduje; pomanjkanje spanja je lahko vzrok za smrtno nevarne bolezni.

 

Srčno-žilna obolenja

Štirinajst let je skupina raziskovalcev proučevala 657 Rusov, starih med 25 in 64 let. in Kar dve tretjini moških, ki so doživeli srčni infarkt je imelo motnje spanja.
Razen tega so imeli moški, ki so tožili, da imajo motnje spanja, tudi do štirikrat več tveganja za možgansko kap in 2,6-krat večje tveganje za miokardni infarkt.

Ulcerozni kolitis

Pomanjkanje ali presežek spanja povzroča ulcerozni kolitis, vnetno črevesno bolezen, ki razjeda sluznico prebavnega trakta in Chronovo bolezen. Tveganju so bolj izpostavljeni tisti, ki spijo manj kot šest ali več kot devet ur. Bolezni večkrat prizadenejo ženske.

Debelost in sladkorna bolezen

Na Univerzi v Chicagu so ugotovili, da premalo spanja povzroča debelost, ta pa sladkorno bolezen. Proučevali so učinek slabega spanja na kopičenje maščobnih kislin in kako raven maščob vpliva na uravnavanje inzulina. Proučili so 19 različnih vzorcev spanja moških in ugotovili, da so imeli tisti, ki so spali štiri ure na noč, 30 % več maščob kot tisti, ki so spali dobrih osem ur.

Alzheimer

Na univerzi Johns Hopkins so ugotovili, da lahko pomanjkanje spanja povzroči Alzheimerjevo bolezen in tudi vpliva na hitrost njenega napredovanja. Študija je temeljila na raziskavah, ki so dokazale, da je spanje zelo pomembno za možgane, saj odpravi 'možganske odpadke'. Študija 70 odraslih, starih med 53 in 91 let, je pokazala, da je pomanjkanje spanja povzročilo dvig beta amiloidov v možganih; ti so glavni pokazatelj Alzheimerja.

Rak prostate

Od tri do sedem let so proučevali 2.425 Islandcev, starih med 67 in 96 let. Odkrili so, da imajo moški, ki težko zaspijo, 60 odstotkov več možnosti, da dobijo raka prostate. Število se podvoji pri moških, ki preveč spijo. Vzrok je v melatoninu, hormonu, ki uravnava spanje. Več melatonina povzroča rast tumorjev. Če pa so ob tem ljudje še predolgo izpostavljene umetni svetlobi, je rast tumorjev še agresivnejša.

Samomor

Študija iz leta 2014 je dokazala povezavo med premalo spanja in samomori pri odraslih. Na medicinski fakulteti v Stanfordu so deset let proučevali 420 ljudi. 20 oseb, ki so težko zaspale, je naredilo samomor. Ljudje, ki imajo nenehno težave s spanjem, 1,4-krat pogosteje storijo samomor. Največkrat se za to odločijo moški, stari 85 let ali več.

 

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si