Raziskovalci svarijo, da prehrana brez glutena lahko zniža vnos žitaric, ki ohranjajo zdravo srce.

Gluten je beljakovinski protein, ki ga pogosto najdemo v žitaricah, kot so rž, ječmen in pšenica. Pri bolnikih s celiakijo je izogibanje glutenu nujno, saj jim sicer beljakovine povzročajo težave s črevesjem. Kaj pa bi se zgodilo pri osebah, ki nimajo celiakije?

Obstajajo ljudje, ki nimajo celiakije in se vseeno izogibajo glutenu. Tem lahko gluten še vedno povzroča črevesne težave. Čedalje več zdravnikov in strokovnjakov skrbi, da ima gluten negativne učinke na zdravje, od povečanja tveganja debelosti do razvoja srčne bolezni. Čedalje več ljudi zato uživa hrano brez glutena. Od leta 2009 se je število ljudi, ki nimajo celiakije, vendar ne jejo glutena, potrojilo. Nova študija raziskuje učinek vnosa glutena pri ljudeh, ki nimajo celiakije. Kot pojasnjujejo avtorji, glede na to, da je celiakija povezana tudi z večjim tveganjem za koronarno srčno bolezen (CHD) – tveganje, ki se zdi, da se z uvedbo diete brez glutena zmanjša –, je nova študija določila, naj se razišče, ali sta koronarna srčna bolezen in gluten povezana. Koronarna srčna bolezen je stanje, pri katerem se na stenah srčnih arterij delajo obloge, kar povečuje tveganje za srčni napad.

Brez glutena, brez zdravih žitaric

V novi študiji je ekipa raziskovalcev proučila skoraj 65.000 žensk in več kot 45.300 moških. Proučevali so porabo glutena pri osebah v obdobju šestindvajsetih let. Ob začetku študije udeleženci niso imeli nobenih težav s srcem ali ožiljem. Raziskovalci so upoštevali različne dejavnike tveganja in niso ugotovili nobene pomembne povezave med dolgoročno porabo glutena in večjim tveganjem za koronarno srčno bolezen. Pravzaprav so ugotovili, da je povečanje vnosa glutena povezano z zmanjšanim tveganjem za koronarno srčno bolezen. Avtorji opozarjajo, da zaradi izogibanja glutenu zaužijemo manj žitaric. Ker se zdi, da vnos žitaric močno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja pri ljudeh, ki nimajo celiakije, hrano brez glutena odsvetujejo.

Avtorji so zaključili: »Dolgotrajni vnos glutenske prehrane ni povezan s tveganjem za koronarno srčno bolezen, vendar lahko izogibanje glutenu zmanjša porabo koristnih žitaric, kar lahko poveča kardiovaskularno tveganje. Ljudi, ki nimajo celiakije, ne bi smeli spodbujati k prehrani brez glutena.«

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...