Raziskovalci svarijo, da prehrana brez glutena lahko zniža vnos žitaric, ki ohranjajo zdravo srce.
Gluten je beljakovinski protein, ki ga pogosto najdemo v žitaricah, kot so rž, ječmen in pšenica. Pri bolnikih s celiakijo je izogibanje glutenu nujno, saj jim sicer beljakovine povzročajo težave s črevesjem. Kaj pa bi se zgodilo pri osebah, ki nimajo celiakije?
Obstajajo ljudje, ki nimajo celiakije in se vseeno izogibajo glutenu. Tem lahko gluten še vedno povzroča črevesne težave. Čedalje več zdravnikov in strokovnjakov skrbi, da ima gluten negativne učinke na zdravje, od povečanja tveganja debelosti do razvoja srčne bolezni. Čedalje več ljudi zato uživa hrano brez glutena. Od leta 2009 se je število ljudi, ki nimajo celiakije, vendar ne jejo glutena, potrojilo. Nova študija raziskuje učinek vnosa glutena pri ljudeh, ki nimajo celiakije. Kot pojasnjujejo avtorji, glede na to, da je celiakija povezana tudi z večjim tveganjem za koronarno srčno bolezen (CHD) – tveganje, ki se zdi, da se z uvedbo diete brez glutena zmanjša –, je nova študija določila, naj se razišče, ali sta koronarna srčna bolezen in gluten povezana. Koronarna srčna bolezen je stanje, pri katerem se na stenah srčnih arterij delajo obloge, kar povečuje tveganje za srčni napad.
Brez glutena, brez zdravih žitaric
V novi študiji je ekipa raziskovalcev proučila skoraj 65.000 žensk in več kot 45.300 moških. Proučevali so porabo glutena pri osebah v obdobju šestindvajsetih let. Ob začetku študije udeleženci niso imeli nobenih težav s srcem ali ožiljem. Raziskovalci so upoštevali različne dejavnike tveganja in niso ugotovili nobene pomembne povezave med dolgoročno porabo glutena in večjim tveganjem za koronarno srčno bolezen. Pravzaprav so ugotovili, da je povečanje vnosa glutena povezano z zmanjšanim tveganjem za koronarno srčno bolezen. Avtorji opozarjajo, da zaradi izogibanja glutenu zaužijemo manj žitaric. Ker se zdi, da vnos žitaric močno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja pri ljudeh, ki nimajo celiakije, hrano brez glutena odsvetujejo.
Avtorji so zaključili: »Dolgotrajni vnos glutenske prehrane ni povezan s tveganjem za koronarno srčno bolezen, vendar lahko izogibanje glutenu zmanjša porabo koristnih žitaric, kar lahko poveča kardiovaskularno tveganje. Ljudi, ki nimajo celiakije, ne bi smeli spodbujati k prehrani brez glutena.«