Potem ko pojemo hitro hrano ali sladko pecivo so naše arterije več ur hrome. Kako pa na arterije vpliva oljčno olje?
Različne študije so, žal, pokazale, da oljčno olje prizadene arterijsko delovanje, notranjo plast žilne stene (endotelij), podobno kot druga mastna hrana.
Izkazalo se je, da tudi druga olja otežujejo delovanje endotelija; posledice trajajo po mastnem obroku kar tri ure. Neodvisno od vrste olja in dejstva, ali je bilo olje neobdelano ali močno segreto. Oljčno olje je lahko boljše od olj, bogatih z omega-6 maščobnimi kislinami ali od nasičenih maščob, vendar je bila večina študij, ki kažejo škodljive učinke, izvedena z rafiniranem oljčnim oljem. Ne pa z ekstra deviškim. V ekstra deviškemu oljčnemu olju namreč ostanejo protivnetni fitonutrienti iz oliv. Toda kaj to pomeni za naše arterije?
Ekstra deviško oljčno olje je lahko bolj nevtralno v primerjavi z maslom, ki je v študijah pokazalo škodljiv učinek; ta se je zadržal do šest ur – v bistvu vse do naslednjega obroka. Študija, ki je ocenjevala razmerje med porabo oljčnega olja in srčnimi dogodki, kot so srčni napadi in aritmije, omogoča sklepanje, da je lahko ekstra deviško oljčno olje boljše od navadnega oljčnega olja, vendar ni dokazov, da bi se občutno zmanjšale stopnje srčnih napadov. Nekatere študije so pokazale, da lahko ekstra deviško oljčno olje, v nasprotju s pričakovanji, celo znatno poslabša delovanje endotelija.
Zakaj pa nekatere študije kažejo, da se endotelijska funkcija ljudi izboljša na sredozemski prehrani, torej prehrani, bogati z oljčnim oljem? Morda zato, ker je v sredozemski prehrani bogastvo polnozrnatih izdelkov, sadja, povrtnin, stročnic in orehov, torej živil, ki zelo ugodno vplivajo na ožilje.
Dr. Michael Greger /avtor knjige Kako ozdravimo hrano.
Črni čaj, a brez mleka!
Dodajanje mleka črnemu čaju lahko prepreči njegove koristne učinke na ožilje.
Zdi se, da igra naš endotelij, notranja plast žilne stene, ki nadzoruje delovanje vsake arterije v našem telesu, ključno vlogo pri različnih motnjah, vključno s periferno arterijsko boleznijo, kapjo, boleznimi srca, sladkorno boleznijo, odpovedjo ledvic, rakom in krvnimi strdki. Slaba stran pri tem je, da živijo endotelijske celice le kakih trideset let in njihova zamenjava ne deluje dobro. Ko se približujemo štiridesetemu, petdesetemu letu, se delovanje endotelija postopno zmanjšuje. Vsaj tako je veljalo doslej. Obstaja namreč vedno več podatkov, ki kažejo, da starost ni nespremenljiv dejavnik tveganja.
Pri Kitajcih, denimo, niso opazili takšnega staranja žil. Starejši Kitajci, ki so jih pregledovali, so imeli pri svojih šestdesetih arterijsko delovanje dvajsetletnikov. Študije kažejo na blagodejni vpliv tradicionalne kitajske prehrane, ki vključuje zeleni čaj. Zeleni čaj začne ugodno učinkovati na endotelij trideset minut po zaužitju. Njegov učinek traja vsaj dve uri. Vzrok ni le v teinu, temveč tudi v flavonoidih v listih.
Zdi se, da črni čaj deluje prav tako dobro kot zeleni čaj, toda zakaj je zeleni čaj povezan z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni in črni čaj ne?
Dve britanski študiji kažeta, da je uživanje črnega čaja celo povezano s povečanim tveganjem za koronarno arterijsko bolezen. Vzrok lahko tiči v tem, da Britanci, kjer so učinke čaja raziskovali, pijejo črni čaj z mlekom, medtem ko zeleni čaj Kitajci pijejo običajno brez dodatkov. Očitno dodajanje mleka črnemu čaju popolnoma preprečuje biološko učinkovitost čaja na izboljšanje endotelijskega delovanja. Kaže, da je krivec kazein.
Dr. Michael Greger /avtor knjige Kako ozdravimo hrano.