Max Gerson. Rudolf Breuss. Boris Bolotov. Zdravnik, naturopat in znanstvenik. Svoje življenje so posvetili odkrivanju, kako bi pozdravili raka na naraven način. V čem so si bili enotni in kje ne?

Gersonova metoda

Gersonova metoda je celovit pristop k zdravljenju telesa s pomočjo posebne prehrane in razstrupljanja. Metoda krepi naravno sposobnost organizma in ga pripravi na samoozdravitev. Gre za eno najbolj popularnih metod zdravljenja raka, ki je nadvse učinkovita tudi pri drugih boleznih: epilepsiji, odvisnosti od drog, sladkorni bolezni, sindromu kronične utrujenosti, artritisu, srčnih in ledvičnih boleznih. Dobro jo je izvajati tudi, če smo povsem zdravi, saj tako preprečimo, da bi do bolezni sploh prišlo!

Odkritje terapije
Ta poseben prehranski režim je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja odkril Max Gerson, nemški zdravnik, rojen leta 1881 na Poljskem. Bolehal je za migreno, simptomi pa so se iz dneva v dan slabšali. Tedanja medicina mu ni mogla pomagati, zato je vztrajal v nameri, da sam najde zdravilo za svoje težave. Med proučevanjem dostopne literature in eksperimentiranjem na sebi je odkril, da ga pred hudimi glavoboli in slabostjo rešuje vegetarijanska hrana brez soli. In ker je pomagalo njemu, je takšno prehrano svetoval tudi svojim pacientom. Nehote je odkril, da prav ta hrana zdravi lupus (kronična avtoimunska bolezen vezivnega tkiva) in tuberkulozo, za katero takrat ni bilo zdravila. Uspeh pri zdravljenju tuberkuloze so potrdili s kliničnimi pregledi, zaradi česar je Gersonova terapija postala poznana po vsej Evropi. Odmevni rezultati so mu pripeljali številne znane stranke, tudi družino zdravnika Alberta Schweizerja (v Grazu imamo danes Kliniko Alberta Schweizerja), dobitnika Nobelove nagrade, ki ga je ozdravil sladkorne bolezni, njegovo ženo pa tuberkuloze. Čeprav je svoje sokove v glavnem predpisoval obolelim od tuberkuloze, pa se je pokazalo, da pomagajo tudi pri alergijah, astmi in motnjah krvnega tlaka. Gerson je videl, da njegova prehrana pravzaprav ne zdravi točno določene bolezni, ampak spodbudi metabolizem in imunski sistem, da delujeta pravilno in na ta način vrača zdravje.

Kako se izvaja Gersonova dieta

Gerson deli hrano na tri skupine – na zaželeno, občasno dovoljeno in na prepovedano. Predpisana dieta je v bistvu zelo restriktivna. Dovoljene so pomaranče, limone, jabolka, hruške, breskve, slive, češnje, od zelenjave pa kumare, paradižnik, paprika, blitva, zelena solata, brokoli, rdeče zelje, ohrovt in stročji fižol. Občasno smemo pojesti tudi pol banane. Sadje in zelenjavo jemo surovo, v solatah, sokovih in v juhah. Od neveganskih izdelkov sta dovoljena samo jogurt in med. Mleko in mlečni izdelki ter meso so prepovedani. Občasno smemo jesti polnozrnat riž in malo kruha iz polnozrnate rži ali ovsa. Kuhani krompir lahko jemo pogosteje. Od olja je dovoljeno samo laneno. Od sladil lahko uporabljamo javorjev sirup, med ali rjavi sladkor, a ničesar več kot dve žlički dnevno. Namesto vode pijemo sokove, tudi do 13 kozarcev dnevno. Osebe, ki želijo izvajati Gersonovo prehrano, morajo iz jedilnika popolnoma izločiti sol, ker, po njegovem, prodiranje natrija v celice izzove številne bolezni. Obvezno se je treba izogibati vsem predelanim jedem, to je konzervirani in zamrznjeni hrani, dimljeni in soljeni. Prepovedani so alkohol, kava in čaji. Ne smemo jesti stročnic, soje, gob in margarine. Od sadja in zelenjave ne smemo uživati ananasa, avokada, jagodičja, kokosa in orehastih plodov, tudi ne kislih kumaric, kalčkov in surove špinače.

Terapija s sokovi

Pri petdesetih je Gerson svoj program za obolele od raka dodelal. Uvedel je uživanje sadnih in zelenjavnih sokov, po možnosti organskih. Sokove pijemo čez dan, vsako uro, vedno jih sveže pripravimo. Gerson je priporočal štiri osnovne vrste soka: korenčkovega, jabolčnega s korenčkom, pomarančnega in zelenega (iz zelja in druge zelenjave). Na dan bi morali popiti do 13 kozarcev soka. Poleg teh so obvezni trije lahki obroki, v vsakem pa mora biti Hipokratova juha, ki ima močne razstrupljevalne lastnosti. Za zajtrk lahko jemo ovseno kašo z dodatkom sadja, za kosilo in večerjo pa krompir in solato. Kuhamo na rahlem ognju, s čim manj vode. Hrane ne pripravljamo v aluminijasti posodi, pribor pa naj bo srebrn.


Recept za Hipokratovo juho

  • 1 srednje velik koren zelene
  • 1 srednje velik koren peteršilja
  • 2 mala ali en veliki por
  • 2 srednje veliki čebuli
  • česen po želji (lahko dodamo na koncu)
  • malo peteršiljevih listov
  • 600 g paradižnika
  • 400 g krompirja

Zelenjava naj bo biološko pridelana. Operimo jo, naribajmo ali narežimo na kocke. Vsujmo v velik lonec in nalijmo toliko vode, da prekrije zelenjavo. Zagrejmo do vrelišča, nato pa zmanjšajmo in na zmernem ognju kuhajmo uro do dve, da se zelenjava zmehča. Ko je kuhana, jo spasirajmo.


Klistiranje s kavo

Za hitrejše čiščenje organizma (in predvsem jeter) Gerson priporoča tudi klistiranje s kavo, in sicer štirikrat dnevno. Če so tumorji večji, lahko to storimo pogosteje. Za eno dozo klistirja skuhajmo 900 mililitrov kave (biološke seveda). Občasno lahko uporabimo tudi ricinusovo olje. Med izvajanjem klistirja ne smemo uporabljati kemijskih oziroma kozmetičnih izdelkov, ki pridejo v stik s kožo ali sluznico.


Dodatki prehrani

Gerson je bil velik podpornik naravnih dodatkov prehrani. Za zdravljenje je, poleg posebne hrane in klistiranja, vedno predpisal kalij in jod v obliki Lugolove raztopine. Od vitaminov je priporočal vitamin C, B3 in B12 ter prebavne encime. Danes so v njegovo terapijo vključeni še vitamin B17, koencim Q10 in kolostrum. Jemanje kalcija je smatral za škodljivo.


Potem ko je pri tridesetih emigriral v ZDA, se je Gerson pri svojih raziskovanjih osredotočil na preprečevanje in zdravljenje raka. Na žalost ga kolegi in znanstveniki v medicini niso podprli. Po njegovi smrti je hči Charlotte Gerson nadaljevala očetovo dolgoletno delo in leta 1977 osnovala Gersonov inštitut. V svetu trenutno obstajata dva inštituta, ki paciente zdravita na Gersonov način, in sicer v Mehiki in blizu Budimpešte na Madžarskem.

Breussova terapija
 

Rudolf Breuss (1899–1990) je bil naturopat, ki je razvil metodo terapevtskega stradanja, bolj poznano pod imenom Celotna terapija. Je avtor knjige Rak, levkemija in druge navidez neozdravljive bolezni. V knjigi navaja, da je s svojo metodo do leta 1980 ozdravil več kot 40 tisoč obolelih za rakom in drugimi težkimi boleznimi.

S stradanjem proti raku
Po Breussu je rak samostojna tvorba v organizmu, ki za rast in razvoj potrebuje beljakovine, ki se nahajajo v čvrsti hrani. Rak se zato lahko uniči s stradanjem in vnašanjem organskih zelenjavnih sokov. Ker v zelenjavi ni beljakovin, jih bo organizem začel črpati iz tumorjev, kar bo povzročilo, da se bodo razgradili (uničili). Iz tega razloga so med dieto beljakovine strogo prepovedane. Terapijo s stradanjem je treba izvajati 42 dni oziroma šest tednov. V tem času se bodo iz organizma izločile vse nezdrave stvari, ki smo jih vanj vnesli s hrano, pitjem ali vdihovanjem.

V drugi polovici posta se začne razgradnja nezdravih celic, po šestih tednih pa je celoten organizem popolnoma obnovljen.

Pri koncu zdravljenja Breuss uporablja sokove iz korenaste zelenjave. Terapija, ki jo priporoča, je sestavljena iz treh do petih decilitrov soka od pese, korenčka, korena zelene, redkve in krompirja. Ob tem se, odvisno od obolelih organov in tkiv, pije do 2 litra čajnih mešanic dnevno in 2 decilitra čiste čebulne juhe. Med terapijo iz prehrane obvezno izločimo sladkor, belo moko, suhomesnate izdelke in konzervirana živila.

Uspeh terapije je odvisen od …

… nas. Breuss trdi, da je uspeh terapije znatno zmanjšan le v primeru, če se je v popolnosti ne držimo oziroma je ne izvajamo v skladu z njegovimi navodili. Terapija prav tako ne bo uspela, če jo kombiniramo z metodami in sredstvi, ki jih uporablja uradna medicina in s katerimi se poleg rakavih celic uničujejo še zdrave celice. Sokove naredimo izključno od živil organskega izvora. Če bi uporabljali zelenjavo, zastrupljeno z umetnimi gnojili in pesticidi, bi dosegli povsem nasproten učinek – namesto čiščenja organizma in ozdravitve bi ga zastrupili in pripomogli k nadaljnjemu razvoju bolezni. Med stradanjem je pomembno klistiranje, da razgrajene snovi ne ostanejo v organizmu in izzovejo zastrupitve. Ob vsem tem priporoča še gibanje na svežem zraku, telovadbo in masažo, negovanje pozitivnih misli, lajšanje stresa in nezdravih navad, ki najbolj pripomorejo k razvoju bolezni.

Rešimo se strupov in kemikalij

Breussova terapija ni tako enostavna, kot bi človek lahko zaključil na prvi pogled. Sok in čaji so samo del skrbno sestavljenega pristopa k zdravljenju, zaradi česar jo imenujemo celotna terapija. Da bi med pitjem sokov prišlo do ozdravitve, je treba odpraviti tudi vzroke bolezni. Tu Breuss poudarja predvsem škodljiv vpliv strupov in kemikalij, s katerimi smo obdani v lastnem domu, med drugim smo izpostavljeni na primer sprejem proti insektom, umetnim vonjavam za osveževanje prostora, kemijskim sredstvom za čiščenje in tako naprej. Svetuje tudi, naj hrane ne pogrevamo, prav tako pa se izognimo globoko zamrznjeni ali kemijsko obdelani hrani, polni konzervansov.

Izogibajmo se škodljivemu sevanju
Breuss trdi še, da ima večina obolelih za rakom in drugimi težkimi boleznimi, posteljo nad podzemnimi vodami oziroma nad mestom, kjer se te križajo. Zato priporoča posvet z radiostezistom, ki naj ugotovi, kje lahko imamo posteljo (na mestu, kjer sevanja ni). Poleg zdravljenja raka in drugih težkih bolezni je Breussova terapija primerna tudi preventivno.

Spodbudi čiščenje organizma in krepi imunski sistem, glede na to, da nima stranskih učinkov, pa je zaželena tudi za hujšanje. Post je že od davnine poznan kot sredstvo zdravljenja in duhovnega očiščenja, organizirano, ob strokovnem vodenju, pa se v Evropi izvaja od začetka 20. stoletja. Hipokrat, oče medicine je bil prav tako prepričan, da je post odličen način za čiščenje organizma in za doseganje optimalnega zdravja. Kljub temu uradna medicina (izjema je Rusija, kjer je zdravljenje s stradanjem oziroma post del zdravstvene terapije) Breussove metode ne sprejema kot učinkovite, nemalokrat jo smatra za škodljivo.

Breussova terapija, v kolikor se pravilno izvaja, nikakor ni škodljiva. Glede na to, da se med terapijo izgubi tudi do petnajst kilogramov, ni priporočljiva za otroke, nosečnice, podhranjene in osebe v zaključni fazi maligne bolezni.

Zdravljenje raka po Bolotovu

Čeprav večina zagovornikov alternativne medicine kislost organizma navaja kot enega od razlogov za nastanek raka, ta ruski znanstvenik trdi obratno.

Poznan kemik, fizik in biolog, Boris Bolotov, ki ga nekateri imenujejo tudi ukrajinski čarovnik, je življenje posvetil znanosti. Znan je po več kot 600 odkritjih, med njimi po teoriji zdravljenja raka. Njegove ugotovitve o nastanku in zdravljenju malignih bolezni se znatno razlikujejo od drugih poznanih teorij. Odzivi ljudi so različni – nekateri ga ne sprejemajo, spet drugi ga imajo za genija, ki je izumil nekaj, po čemer se bo morda v prihodnosti oblikovala medicina in tako premagala raka, sladkorno bolezen, srčne in druge težko ozdravljive bolezni.

Bolotov meni, da ima vsak od nas maligne celice, a nekateri dejavniki pri določenih ljudeh izzovejo pretvarjanje zdravih celic v maligne. Bistveno je, da vsak človek, četudi je zdrav, poskrbi za preventivo.

Bolotov poudarja pomen zdravega želodca in črevesja, ker je od tega odvisen tudi imunski sistem, zato je zdravljenje raka treba začeti prav tam, v črevesju. Poudarja, da je aminokislina triptofan nujna za preventivo in zdravljenje malignih bolezni. Medtem ko večina zagovornikov alternativne medicine kislost organizma navaja kot enega od vzrokov za nastanek raka, pa Bolotov, ravno nasprotno, pri terapiji proti raku telo vodi v stanje kislosti.

Kako prepoznati prve znake raka?

Najboljše rezultate v zdravljenju raka dobimo, če bolezen odkrijemo pravi čas, zato Bolotov navaja nekaj simptomov, na katere bi morali biti pozorni: nerazložljiva utrujenost in slabotnost, dramatična izguba teže, zadebelitve pod kožo, še zlasti v dojkah, pod pazduho, v vratu in v dimljah – pa kri in sluz, gnoj in druge nečistoče v blatu in urinu, pojav ran, ki se počasi celijo, dolgotrajen kašelj, spremembe glasu, bolečine v želodcu, črevesju in požiralniku, ki ne minejo, srbenje, otekline in krvavitve, vročina, ki dolgo traja (nekaj tednov ali mesecev).

»Kolači« iz ostankov stisnjene zelenjave

Če ste kdaj sočili sadje in zelenjavo v sokovniku, ste se verjetno vprašali, kaj narediti z ostanki od plodov, ki najpogosteje zaključijo v smeteh. Bolotov to, kar bi mi vrgli v smeti, svetuje kot eno od zdravil za maligne in nekatere druge bolezni. Da bi očistili gastrointestinalni trakt in ga okrepili, moramo vsak dan, vsaj enkrat dnevno, pred obrokom jesti »kolačke«, ki jih naredimo iz ostankov pri sočenju korenja, krompirja, zelja in tako naprej. Terapija naj traja vsaj mesec dni, pojejmo pa vsaj tri žličke dnevno. Zelo pomembno je, da ostankov ne redčimo z vodo, če pa jih težko prežvečimo, jih lahko premešamo s kislo smetano.

Pri raku želodca ali dvanajstnika je najbolje, da ne pijemo zelenjavnega soka ali ga posoljenega spijmo pred spanjem. S pomočjo tega zdravila se znebimo težkih kovin, pa tudi rakotvornih snovi in prostih radikalov, popravimo epitelij črevesja, se znebimo žolčne kisline, vežemo in se znebimo od 25 do 30 odstotkov nasičenih maščob ter znižamo holesterol v krvi.

Mešanica iz krvavega mlečnika

To mešanico pripravimo iz skodelice suhega ali svežega listja krvavega mlečnika oziroma (Chelidonium majus), skodelice sladkorja, 3 litrov kozje sirotke, 1 žličke svežega kislega mleka. Potrebujemo veliko posodo, gazo in kamen. Iz gaze naredimo torbico, v katero stresemo mlečnik, noter postavimo kamen in spustimo na dno posode (kamen postavimo zato, da torbica ne bi splavala na površino). Zatem vsipajmo sirotko, kislo smetano in sladkor. Posodo pokrijmo z nekaj sloji gaze in zavežimo z gumico, da ne bi vstopili insekti. Naj stoji na temnem, toplem mestu dva do tri tedne. Tako dobljena mešanica (kvas) čisti in regenerira cel organizem, pijemo pa jo pol ure pred jedjo po pol skodelice. Napitek bo v popolnosti regeneriral epitelij prebavil. Iz organizma izloča težke kovine in radionuklide. Prav tako odstranjuje tudi tumorske celice in zaustavlja širitev metastaz. Bolotov to še posebej priporoča vsem, ki so bili prizadeti po jedrskem sevanju.

Nerafinirana sol kot zdravilo

Številni znanstveniki trdijo, da je sol bela smrt in da jo moramo čim manj uporabljati v prehrani. Profesor Bolotov meni, da je to izjemno zdravilo pri številnih boleznih, tudi pri raku. Osebam, ki bolehajo zaradi srčnih bolezni, bolezni ledvic, astme in revmatizma, soli ne priporoča, zdravemu človeku pa ne more škodovati, zato jo občasno uporabimo za preventivo. Bolotov smatra, da sol krepi imunski sistem, uničuje mutirane celice, razstruplja in pomlajuje telo. Ščepec soli dajmo na jezik štirikrat dnevno po jedi in pustimo, da se počasi stopi. Ne požirajmo! Ampak v poštev ne pride vsaka sol. Pozabimo na rafinirano sol, ki ne vsebuje dovolj magnezija in kalija. Težava te soli je tudi v tem, da se prideluje pri visokih temperaturah, pri več kot 600 stopinjah, kar spreminja njeno molekularno strukturo. Da bi bilo zdravljenje učinkovito, uporabimo nerafinirano sol.

Bolotovi nasveti za preventivo pred rakom

Jejmo mlečne izdelke. Bogati so s triptofanom, aminokislino, ki je zelo pomembna v boju proti malignim celicam.

Zdravimo gastrointestinalne bolezni. Črevesje je del imunološkega sistema, in če dela dobro, identificira vsiljivce v telesu in jih odstrani, s tem pa odstrani bolezni.

Uporabljajmo jodirano sol. Popijmo vodo s kisom, nato pa na konico jezika dajmo gram soli in pustimo, da se stopi. V prehrani uporabimo čim več fermentiranih proizvodov. To bo pomagalo, da se v želodcu aktivira encim pepsin, ki telesu pomaga, da odstrani poškodovane celice.

Močna rastlinska mešanica

Naredimo mešanico iz plodov maline, cvetov lipe, cvetov kamilice, lapuha in vijolice, 2 žlički mešanice prelijmo z 1 skodelico vrele vode in pustimo stati 15 minut. Popijemo 15–20 minut po obroku.

Barbara Černe

 

Povzeto po: Lekovito bilje, http://alternativa-za-vas.com/