Jetra so eden najpomembnejših organov, saj čistijo kri in izločajo prebavne sokove. Če ne delujejo pravilno, ogrozimo celo telo. Nepravilno delovanje jeter povzroči številne bolezni v prebavi in ožilju. Najbolj tipični znaki so napihnjenost trebuha, oteženo dihanje, slabotnost ...

Česen
Že majhna količina česna ima sposobnost, da aktivira jetrne encime, ki pomagajo telesu odplakniti strupe. Česen vsebuje velike količine alicina in selena, dve naravni spojini, ki pomagata čistiti jetra.

Grenivka
Ker je bogata z vitaminom C in antioksidanti, grenivka spodbuja naravno čiščenje jeter. Majhen kozarec sveže stisnjenega soka grenivke pomaga tvoriti encime za razstrupljanje jeter, ki pomagajo odplakniti rakotvorne snovi in druge strupe.

Pesa in korenje
Oba vsebujeta zelo veliko rastlinskih flavonoidov in beta karotena; pesa in korenje spodbujata in izboljšata splošno delovanje jeter.

Zeleni čaj

Pijača za jetra vsebuje ogromno rastlinskih antioksidantov, katehinov, ki podpirajo jetrne funkcije. Zeleni čaj je okusen, zdrav dodatek k vsaki prehrani. Piti moramo pravi zeleni čaj, ne nadomestkov oziroma izvlečkov, saj bi lahko ti slabo vplivali na jetra.


Zelena listnata zelenjava
Eden od najmočnejših zaveznikov čiščenja jeter je zelena listnata zelenjava. Uživajmo jo kuhano, surovo ali iztisnjeno v sok. Ima zelo veliko klorofila, ki posesa strupe iz krvi. Nevtralizira težke kovine, kemikalije in pesticide ter ščiti jetra.

Avokado
Ta s hranili bogata super hrana pomaga tvoriti glutation, spojino, ki čisti škodljive strupe.

Jabolka
Jabolka vsebujejo veliko pektina, ki pomaga čistiti strupe iz prebavil. To olajša delo jeter med čiščenjem.

Oljčno olje
Hladno stiskana organska olja, na primer oljčno, konopljino in laneno, so super za jetra, če jih uporabljamo zmerno. Telo 'oskrbijo' z lipidi, ki iz telesa posesajo strupe.

Semena
Telo potrebuje semena, kot so kvinoja, proso, ajda in druge žitarice. Naj bodo takšna, ki ne vsebujejo glutena, saj je gluten poln strupov, ki se nalagajo v jetrih. Raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki so preobčutljivi na gluten, tudi nenormalno povišane jetrne encime.

Križnice
Brokoli in cvetača sta dobra vira glukozinolata, ki podpira tvorbo jetrnih encimov. Naravni encimi odplaknejo rakotvorne in druge strupe iz telesa, in bistveno znižujejo tveganje za raka.

Limone in limete

Ti citrusi imajo ogromno vitamina C, ki pomaga telesu pri odplakovanju strupenih snovi, ki so topne v vodi. Pitje sveže iztisnjenega limoninega ali limetinega soka na tešče spodbuja delovanje jeter.

Orehi
Ker so polni aminokisline arginin, orehi podpirajo jetra pri odstranjevanju amonijaka. Imajo visoko vsebnost glutationa in omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo normalno čiščenje jeter. Poskrbimo, da jih dobro prežvečimo, da iztisnemo sok, preden jih zaužijemo.

Zelje
Podobno kot brokoli in cvetača, zelje pospešuje delovanje jetrnih encimov, ki pomagajo odplakniti strupe. Kimči, zeljna juha, zeljna solata in kislo zelje naj bodo sestavni del naše prehrane.

Kurkuma

Kurkuma pomaga povečati razstrupljanje jeter, saj spodbuja encime, ki odplaknejo škodljive strupe iz telesa. Zlata začimba daje jedem odličen okus, zato uporabimo svežo oziroma naribano.


Druga živila, ki prav tako uspešno čistijo jetra, niso pa navedena zgoraj, so artičoke, beluši, ohrovt in brstični ohrovt.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...