Jetra so eden najpomembnejših organov, saj čistijo kri in izločajo prebavne sokove. Če ne delujejo pravilno, ogrozimo celo telo. Nepravilno delovanje jeter povzroči številne bolezni v prebavi in ožilju. Najbolj tipični znaki so napihnjenost trebuha, oteženo dihanje, slabotnost ...

Česen
Že majhna količina česna ima sposobnost, da aktivira jetrne encime, ki pomagajo telesu odplakniti strupe. Česen vsebuje velike količine alicina in selena, dve naravni spojini, ki pomagata čistiti jetra.

Grenivka
Ker je bogata z vitaminom C in antioksidanti, grenivka spodbuja naravno čiščenje jeter. Majhen kozarec sveže stisnjenega soka grenivke pomaga tvoriti encime za razstrupljanje jeter, ki pomagajo odplakniti rakotvorne snovi in druge strupe.

Pesa in korenje
Oba vsebujeta zelo veliko rastlinskih flavonoidov in beta karotena; pesa in korenje spodbujata in izboljšata splošno delovanje jeter.

Zeleni čaj

Pijača za jetra vsebuje ogromno rastlinskih antioksidantov, katehinov, ki podpirajo jetrne funkcije. Zeleni čaj je okusen, zdrav dodatek k vsaki prehrani. Piti moramo pravi zeleni čaj, ne nadomestkov oziroma izvlečkov, saj bi lahko ti slabo vplivali na jetra.


Zelena listnata zelenjava
Eden od najmočnejših zaveznikov čiščenja jeter je zelena listnata zelenjava. Uživajmo jo kuhano, surovo ali iztisnjeno v sok. Ima zelo veliko klorofila, ki posesa strupe iz krvi. Nevtralizira težke kovine, kemikalije in pesticide ter ščiti jetra.

Avokado
Ta s hranili bogata super hrana pomaga tvoriti glutation, spojino, ki čisti škodljive strupe.

Jabolka
Jabolka vsebujejo veliko pektina, ki pomaga čistiti strupe iz prebavil. To olajša delo jeter med čiščenjem.

Oljčno olje
Hladno stiskana organska olja, na primer oljčno, konopljino in laneno, so super za jetra, če jih uporabljamo zmerno. Telo 'oskrbijo' z lipidi, ki iz telesa posesajo strupe.

Semena
Telo potrebuje semena, kot so kvinoja, proso, ajda in druge žitarice. Naj bodo takšna, ki ne vsebujejo glutena, saj je gluten poln strupov, ki se nalagajo v jetrih. Raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki so preobčutljivi na gluten, tudi nenormalno povišane jetrne encime.

Križnice
Brokoli in cvetača sta dobra vira glukozinolata, ki podpira tvorbo jetrnih encimov. Naravni encimi odplaknejo rakotvorne in druge strupe iz telesa, in bistveno znižujejo tveganje za raka.

Limone in limete

Ti citrusi imajo ogromno vitamina C, ki pomaga telesu pri odplakovanju strupenih snovi, ki so topne v vodi. Pitje sveže iztisnjenega limoninega ali limetinega soka na tešče spodbuja delovanje jeter.

Orehi
Ker so polni aminokisline arginin, orehi podpirajo jetra pri odstranjevanju amonijaka. Imajo visoko vsebnost glutationa in omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo normalno čiščenje jeter. Poskrbimo, da jih dobro prežvečimo, da iztisnemo sok, preden jih zaužijemo.

Zelje
Podobno kot brokoli in cvetača, zelje pospešuje delovanje jetrnih encimov, ki pomagajo odplakniti strupe. Kimči, zeljna juha, zeljna solata in kislo zelje naj bodo sestavni del naše prehrane.

Kurkuma

Kurkuma pomaga povečati razstrupljanje jeter, saj spodbuja encime, ki odplaknejo škodljive strupe iz telesa. Zlata začimba daje jedem odličen okus, zato uporabimo svežo oziroma naribano.


Druga živila, ki prav tako uspešno čistijo jetra, niso pa navedena zgoraj, so artičoke, beluši, ohrovt in brstični ohrovt.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...