Jetra so eden najpomembnejših organov, saj čistijo kri in izločajo prebavne sokove. Če ne delujejo pravilno, ogrozimo celo telo. Nepravilno delovanje jeter povzroči številne bolezni v prebavi in ožilju. Najbolj tipični znaki so napihnjenost trebuha, oteženo dihanje, slabotnost ...

Česen
Že majhna količina česna ima sposobnost, da aktivira jetrne encime, ki pomagajo telesu odplakniti strupe. Česen vsebuje velike količine alicina in selena, dve naravni spojini, ki pomagata čistiti jetra.

Grenivka
Ker je bogata z vitaminom C in antioksidanti, grenivka spodbuja naravno čiščenje jeter. Majhen kozarec sveže stisnjenega soka grenivke pomaga tvoriti encime za razstrupljanje jeter, ki pomagajo odplakniti rakotvorne snovi in druge strupe.

Pesa in korenje
Oba vsebujeta zelo veliko rastlinskih flavonoidov in beta karotena; pesa in korenje spodbujata in izboljšata splošno delovanje jeter.

Zeleni čaj

Pijača za jetra vsebuje ogromno rastlinskih antioksidantov, katehinov, ki podpirajo jetrne funkcije. Zeleni čaj je okusen, zdrav dodatek k vsaki prehrani. Piti moramo pravi zeleni čaj, ne nadomestkov oziroma izvlečkov, saj bi lahko ti slabo vplivali na jetra.


Zelena listnata zelenjava
Eden od najmočnejših zaveznikov čiščenja jeter je zelena listnata zelenjava. Uživajmo jo kuhano, surovo ali iztisnjeno v sok. Ima zelo veliko klorofila, ki posesa strupe iz krvi. Nevtralizira težke kovine, kemikalije in pesticide ter ščiti jetra.

Avokado
Ta s hranili bogata super hrana pomaga tvoriti glutation, spojino, ki čisti škodljive strupe.

Jabolka
Jabolka vsebujejo veliko pektina, ki pomaga čistiti strupe iz prebavil. To olajša delo jeter med čiščenjem.

Oljčno olje
Hladno stiskana organska olja, na primer oljčno, konopljino in laneno, so super za jetra, če jih uporabljamo zmerno. Telo 'oskrbijo' z lipidi, ki iz telesa posesajo strupe.

Semena
Telo potrebuje semena, kot so kvinoja, proso, ajda in druge žitarice. Naj bodo takšna, ki ne vsebujejo glutena, saj je gluten poln strupov, ki se nalagajo v jetrih. Raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki so preobčutljivi na gluten, tudi nenormalno povišane jetrne encime.

Križnice
Brokoli in cvetača sta dobra vira glukozinolata, ki podpira tvorbo jetrnih encimov. Naravni encimi odplaknejo rakotvorne in druge strupe iz telesa, in bistveno znižujejo tveganje za raka.

Limone in limete

Ti citrusi imajo ogromno vitamina C, ki pomaga telesu pri odplakovanju strupenih snovi, ki so topne v vodi. Pitje sveže iztisnjenega limoninega ali limetinega soka na tešče spodbuja delovanje jeter.

Orehi
Ker so polni aminokisline arginin, orehi podpirajo jetra pri odstranjevanju amonijaka. Imajo visoko vsebnost glutationa in omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo normalno čiščenje jeter. Poskrbimo, da jih dobro prežvečimo, da iztisnemo sok, preden jih zaužijemo.

Zelje
Podobno kot brokoli in cvetača, zelje pospešuje delovanje jetrnih encimov, ki pomagajo odplakniti strupe. Kimči, zeljna juha, zeljna solata in kislo zelje naj bodo sestavni del naše prehrane.

Kurkuma

Kurkuma pomaga povečati razstrupljanje jeter, saj spodbuja encime, ki odplaknejo škodljive strupe iz telesa. Zlata začimba daje jedem odličen okus, zato uporabimo svežo oziroma naribano.


Druga živila, ki prav tako uspešno čistijo jetra, niso pa navedena zgoraj, so artičoke, beluši, ohrovt in brstični ohrovt.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...