Vpliv sladkorja na otrokovo zdravje

Le redkokateri otrok se kdaj naveliča sladkarij. Toda razvajanje s sladkarijami in spodbujanje sladkosnednosti v otroških letih lahko pusti posledice, ki jih bo otrok na svojem zdravju občutil šele v odrasli dobi. Po raziskavah sodeč, so otroci, ki pojedo preveč sladkorja, v odrasli dobi bolj podvrženi tveganju za pojav naslednjih zdravstvenih stanj:

 • debelost,
 • kronične bolezni,
 • hiperaktivnost in
 • duševna prizadetost.

Zmanjšanje količine zaužitega sladkorja bo pri otroku povzročilo izgubo odvečnih kilogramov in zmanjšalo tveganje za pojav določenih bolezni v njegovi odrasli dobi. Mislimo pa, da vas podatek, da prevelike količine zaužitega sladkorja ne vplivajo dobro na otroško zdravje, ni presenetil. Zato smo v nadaljevanju zbrali nekaj najpogostejših zdravstvenih težav, ki jih sladkor povzroči otrokom, in tudi nasvete, kako količino zaužitega sladkorja zmanjšati.

Zdravstvene težave, ki jih povzroči sladkor

Splošno znano dejstvo je, da sladkor škoduje našemu zdravju. Če pa k temu dodamo še nepopolno razvito otroško telo, dobimo zares veliko grožnjo otroškemu zdravju. Sladkor lahko pravzaprav povzroči pravo razdejanje v otroškem telesu, zaradi česar se pojavijo naslednje težave:

 • Sladkor na zobeh predstavlja hrano številnim bakterijam, ki povzročijo njihovo propadanje.
 • Uživanje sladkorja lahko pripelje do številnih vnetij v telesu, kar prispeva k raznim zdravstvenim stanjem, kot je denimo revmatoidni artritis.
 • Številne študije so dokazale, da predhodno omenjena vnetja, ki so posledica pretiranega uživanja sladkorja, poškodujejo tudi kožni kolagen in elastin, kar se rezultira v prehitrem staranju (gube in povešenost).
 • Uživanje sladkorja prisili jetra, da obdelajo ogromne količine fruktoze, zaradi česar so iz dneva v dan bolj poškodovana.
 • Preveč zaužitega sladkorja ustvari dodaten inzulin, ki se pretaka po krvnem obtoku, zaradi česar se poškodujejo arterije po celotnem telesu. Posledično pa to vpliva tudi na zdravje srca.

Na žalost vse preveč otrok zaužije preveč sladkorja. Temu se niti ni toliko za čuditi, če pomislimo, da je že v kosmičih, ki jih otrok poje za zajtrk, več sladkorja, kot bi ga smel pojesti v celem dnevu. Toda dan se z zajtrkom komaj začne in se na žalost v tem »sladkornem« tempu nadaljuje. Vedeti pa je potrebno tudi to, da je sladkor svojevrstna droga, ki otroka zasvoji, zaradi česar ob njegovem pomanjkanju doživlja stres, ki je praktično identičen tistemu, ki ga doživljajo odvisniki od nekoliko trših drog.

Kako zmanjšati količino zaužitega sladkorja?

Prvi korak je, da otroka naučimo in mu privzgojimo primeren odnos do sladkorja. S tem je najbolje začeti, ko otrok sam prične izražati željo po sladkorju. K temu bo pripomoglo, če bo vsak obrok vseboval beljakovine, zdrave maščobe, žitarice in raznovrstno sadje ter zelenjavo. Na tak način bo otrok skozi hrano dobil vse potrebno za zdrav telesni in psihični razvoj, kakor bo dlje časa tudi sit.

Če se soočate s težavo, ko se je otrok že navadil prekomernega uživanja sladkorja, poskusite sladkarije nadomestiti s sadjem. S tem se bo otrokova potrebo po sladkorju nekoliko zmanjšala, hkrati pa bo s sadjem zaužil tudi veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Če ste nekoliko bolj ustvarjalni, lahko celoten postopek »nadomeščanja« sladkorja s sadjem olajšate in popestrite z najrazličnejšimi izdelki iz sadje, kot so denimo sladoledne lučke, smoothiji itd.

Strokovnjaki staršem svetujejo, naj sledijo preprostemu načelu. To je, da otroku vedno ponudijo zdrav in uravnotežen obrok z možnostjo zdravega prigrizka oziroma posladka. Če ima otrok kakšno zdravo željo, pa jo vsekakor upoštevajte. Pri ustvarjanju in osvajanju zdravih prehranjevalnih navad je namreč ključna konstantnost, zato naj prehranjevanje postane zanimivo in predvsem zadovoljujoče. In enako velja za starše. Če bo otrok videl, kako se njegova starša nezdravo prehranjujeta in prenajedata s sladkarijami, se od njega ne more pričakovati nič drugega.

5 najpogostejših napak ob razstrupljanju telesa

Razstrupljanje telesa ima lahko na naše zdravje izjemne pozitivne učinke. Toda predno se spremembe lotimo, se je priporočeno o procesu razstrupljanja nekoliko podučiti, da se izognemo neprijetnim stranskim učinkom. S pravilnim razstrupljanjem telesa bomo polni energije, naše misli bodo bistrejše, počutje bo pozitivno, jetra bodo bolje delovala in prebava bo lažja. Vendar brez pravilnega prehranjevanja tega nikakor ne moremo pričakovati. V izogib neprijetnim posledicam nepravilnega razstrupljanja telesa vam bomo v nadaljevanju predstavili 5 najpogostejših napak, ki jih lahko storite brez predhodnega znanja o pravilnem razstrupljanju telesa.

Zanašanje na odvajala

Praznjenje debelega črevesa je bilo pri večini tistih, ki so želeli na hitro izgubiti kilograme, še nedolgo nazaj prva izbira. Podobno je bilo tudi pri tistih, ki so želeli razstrupiti svoje telo. Toda naj vas opozorimo! Odvajala (lubrikanti, fiziološke raztopine ali farmacevtski preparati) ne omogočajo trajnostne izgube kilogramov in lahko vodijo do številnih zdravstvenih težav. Glavna izmed njih je seveda dehidracija, saj odvajala iz telesa izpraznijo vso vodo, kar se lahko v določenih primerih konča s kritičnim neravnovesjem elektrolitov. Odvajala lahko povzročijo tudi preluknjanje črevesa, kar je enako zastrašujoče, kot se sliši. Slednje je še posebej nevarno za ljudi s srčnimi ali ledvičnimi težavami. Odvajala lahko v določenih primerih povzročajo tudi zasvojenost oziroma postanejo nujna za normalno delovanje prebavnega trakta. To se zgodi ob prekomerni uporabi odvajal, ko telo brez njih preprosto ne zna več delovati in odvajati blata.

Premalo zaužitih hranil in kalorij

Razstrupljanje telesa mora biti postopno in se ga ne smemo lotiti z željo po rezultatih čez noč. Drastično zmanjšanje vnosa hrane in uživanje hrane brez beljakovin bo povzročilo številne negativne posledice, tako fizične kot psihične. Postenje ali premalo zaužitih kalorij skoraj vedno povzroči nejevoljo, pomanjkanje energije in čuden občutek v trebuhu ter glavi. Kalorije so namreč gorivo za naše organe in telo. Možgani, srce, ledvice in jetra potrebujejo nekaj, kar jih bo poganjalo. Premalo zaužitih hranil in kalorij bo povzročilo trpljenje telesa in duha. Z zavračanjem hrane in telesu nujnih hranil, ki so v njej, se prostovoljno odločite za tveganje, ki se mu reče »yo-yo efekt«. Telo se bo zaradi pomanjkanja hrane naučilo, da mora vsak zaužit grižljaj izkoristiti. Ob prehodu na normalno prehrano bo tako telo še vedno programirano, da porabi vse kalorije in preostanek založi v maščobe, saj bo v vsakem trenutku pripravljeno na stradanje in pomanjkanje.

Razstrupljanje telesa »samo« s hrano

Razstrupljanje telesa ponuja izjemno priložnost, da svoj življenjski stil spremenite na bolj zdravega. Tudi način razmišljanja. Na kvaliteto življenja vpliva ogromno dejavnikov in samo dieta oziroma razstrupljanje ne bosta dosegla vsega, kar si želite. Razstrupljanje telesa doseže največji rezultat, ko se v tem procesu hkrati posvetimo še preostalim pomembnim dejavnikom v našem življenju. In seveda iz njega umaknemo vse, česar ne potrebujemo. Najprej lahko pričnete z odstranjevanjem umetnih in škodljivih izdelkov za nego telesa. Le-te zamenjajte z naravnimi alternativami in se na tak način izognite zastrupljanju telesa, ki ne izvira iz hrane. Konec koncev naša koža vpija snovi, ki se nato skozi kri razširijo po celem telesu. Pričnite uporabljati naravna čistila in naravna oblačila. Vse to bo pozitivno vplivalo na vaš način življenja in vaše zdravje. Razstrupljanje telesa z zdravo prehrano je tako lahko le začetek k popolnemu razstrupljanju telesa in bolj zdravemu načinu življenja.

Uživanje mlečnih in jajčnih proizvodov

Kdo ne obožuje mlečnih in jajčnih proizvodov? Toda za uspešno razstrupljanje telesa se je le-tem potrebno izogniti v celoti. Zakaj? Odgovor je zelo preprost. Mleko ni namenjeno ljudem, temveč kravjim mladičem, teličkom. Enako velja tudi za jajca, ki vsebujejo vse potrebne snovi za razvoj kokošjega mladiča, piščanca. Z uživanjem mlečnih in jajčnih proizvodov tako v telo vnašamo snovi, ki niso popolnoma namenjene za nas ljudi. Te snovi se nato v telesu kopičijo, saj jih noben organ ne potrebuje. Proces izločanja pa je relativno dolg. Zato je v procesu razstrupljanja telesa priporočljiva popolna odstranitev vseh mlečnih in jajčnih proizvodov. Na tak način se bo prebavni sistem lahko nekoliko spočil in okrepil.

Pomanjkanje fizične aktivnosti

Razstrupljanje telesa brez fizične aktivnosti je enako, kot če bi čistili hišo in bi okna pustili nedotaknjena. Rekreacija, še posebno aerobna, je nepogrešljiv sestavni del uspešnega razstrupljanja telesa in korak k bolj zdravemu življenju. Z njo bomo pospešili pretok krvi, iz telesa s potenjem izločili strupe in spodbudili razstrupljanje, saj bo naše telo deležno več kisika. Rekreacija izboljšuje cirkulacijo limfnih tekočin, ki sodelujejo pri odstranjevanju bakterij iz telesa. Redna zmerna fizična aktivnost pa bo telo in duha tudi bolj povezala, zaradi česar se boste v svoji koži počutili bolje.

S hojo nad odvečne kilograme

Povprečen človek med 18. in 64. letom bi moral tedensko opraviti vsaj 150 minut zmerne aerobne vadbe, da bi lahko trdil, da skrbi za svoje zdravje. To znese približno pol ure rekreacije na dan, če za vikend ne počne nič. Le na tak način, torej z redno rekreacijo, pa lahko oseba sploh cilja na trajnostno izgubo odvečnih kilogramov in na boljše zdravje. Čeprav obstaja zares ogromno vrst rekreacije, se bomo v tem članku posvetili dobri stari hoji. Za njo ne potrebujemo ničesar razen volje in čevljev. Za spodbudo velja omeniti še dejstvo, da vsaj 10 000 korakov na dan pospeši izgubo kilogramov za 10 %.

Hoja znižuje visok krvni tlak, holesterol itd.

Hoja je kardio aktivnost, ki pomaga zniževati tveganje za pojav metaboličnega sindroma, visokega holesterola, visokega krvnega tlaka, oksidativnega stresa, sladkorne bolezni tipa 2 itd. Vse omenjene bolezni so večinoma posledica prekomerne telesne teže. Z odvečnimi kilogrami je izbor rekreacije nekoliko omejen, zaradi česar je hoja odlična izbira, saj jo lahko oseba vzdržuje dlje časa, kakor tudi ni pretirano tvegana za pojav poškodb.

Če se osredotočimo na kalorije, ima hoja kljub sila majhnemu vplivu na telo izjemno velik učinek na porabo kalorij. Oseba, ki tehta 70 kilogramov, bo po 15 minutah zmerne hoje porabila kar 175 kalorij. To v pol ure priporočene dnevne rekreacije znese približno 350 kalorij. Če te izgubljene kalorije prištejemo še k nekoliko manj kalorični prehrani, ki je sestavni del izgubljanja kalorij, je hoja nedvoumno izvrsten način rekreacije.

Hoja v naravi lahko zmanjša potrebo po nezdravi prehrani. Med hojo se znižuje koncentracija stresnega hormona kortizola, ki ga proizvaja slinavka. Manjša, kot je raven kortizola v telesu, manj intenzivna je potreba po hrani bogati s soljo, maščobami in sladkorjem.

Potrebno je vztrajati

Kakor pri vsaki vrsti rekreacije tako se tudi s hojo rezultati ne bodo pojavili kar čez noč. Izguba odvečnih kilogramov s pomočjo hoje zahteva svoj čas, potrpežljivost in predvsem konstantnost. Če boste s hojo vsakodnevno vztrajali po 30 minut, se bodo že po 2 tednih pokazali prvi znaki izboljšanja zdravja. Krvni tlak se bo nekoliko znižal, vaše noge bodo močnejše in bolj vzdržljive, kakor se boste tudi psihično počutili veliko bolje.

Če vam vse skupaj predstavimo še v številkah, bi za uspešno izgubo odvečnih kilogramov morali hoditi vsaj 5 ali 7-krat tedensko s povprečnim srčnim utripom na 50 do 80 % vašega maksimalnega srčnega utripa. Za nekoliko intenzivnejše izgubljanje kilogramov kakor tudi za intenzivnejšo rekreacijo pa upoštevajte naslednje nasvete:

 • Trajanje hoje povečajte na 45 do 60 minut dnevno.
 • Prehranjujte se zdravo in uživajte čim več nepredelane hrane.
 • Dvakrat tedensko k hoji dodajte še trening za celo telo.

Hojo si lahko naredite zanimivejšo s postavljanjem vmesnih ciljev. Določite, koliko korakov boste naredili v eni minuti, in zastavljenemu cilju sledite. Začnite s 60 koraki v 1 minuti in število korakov tedensko zvišujte. Zastavite si izziv, da boste v roku dveh tednov sposobni narediti 100 korakov v 1 minuti in temu tempu slediti cele pol ure. V pomoč vam je lahko pedometer, naprava, ki šteje opravljene korake. Tako boste veliko lažje sledili svojim sposobnostim in napredku.

Toda ne glede na to, na kakšen način se hoje lotite, si zapomnite, da je hoja postopen način spreminjanja stila življenja. Med hojo se zato raje osredotočite le na trenutek, v katerem ste, in poskušajte v njem uživati. Rezultati v tem primeru zagotovo ne bodo izostali.

Kako se lotiti hoje?

Če ste pripravljeni sprejeti izziv in preizkusiti moč svoje volje, potem vam bodo naslednji nasveti pri tem v veliko pomoč:

 • Začnite s 30 minutami hoje dnevno in si zadajte cilj, da boste v tem času prehodili 3 kilometre. Če sprva še niste pripravljeni na neprekinjen 30 minutni interval hoje, si celoten čas razporedite na 2 ali 3 intervale.
 • Vzdržujte enakomeren ritem. Vsakršna sprememba bo namreč povečala vaš srčni utrip in vas prej utrudila.
 • Izkoristite vsako ponujeno priložnost. Namesto dvigala uporabite stopnice, med pogovorom po telefonu se sprehajajte, do bližnje trgovine odidite peš itd.
 • Sčasoma se bosta vaša kondicija in mišična vzdržljivost izboljšali, kar pomeni, da vam začetni tempo hoje ne bo več predstavljal izziva. Takrat lahko vašo hojo z ravnega terena premaknete na kakšne stopnice ali tempo hoje preprosto povišate.
 • Pazite na pravilno prehrano. Izbirajte hrano, ki vam bo zagotovila zadostno količino hranil in je hkrati nizkokalorična. To je predvsem nepredelana hrana. Izogibajte se umetnim maščobam, sladkorjem in ogljikovim hidratom.
Kolagen za moške - koristi in načini uporabe

Kolagen je med ženskami postal eno izmed najbolj priljubljenih dopolnil, s pomočjo katerega poskušajo svoji koži in lasem povrniti vitalnost. Uživati ga je moč kot prehransko dopolnilo ali ga na kožo nanašati v obliki kreme. Med drugim pa kolagen pomaga popraviti in tvoriti tudi vezivna tkiva po celem telesu, zaradi česar ima številne koristi tudi pri moških. Ne glede na to, ali ste aktiven mlad moški, ki išče način za boljšo regeneracijo po treningu, ali nekoliko starejši mož, ki ga zanimajo dopolnila, s katerimi bi izboljšal svojo mobilnost in zdravje sklepov, je kolagen prava izbira za vas. V nadaljevanju lahko odkrijete koristi, ki vam jih kolagen ponuja, in tudi nekaj nasvetov za lažje razumevanje uporabe omenjenega dopolnila.

Koristi kolagena

Kolagen je vrsta kompleksne beljakovine, ki se naravno nahaja v celotnem telesu. Pomaga graditi vezivna tkiva, torej sklepe, ligamente, kožo, kosti, ovoj črevesne sluznice in drugih organov itd. Ko moški in ženske zaidejo v 40. leta svojega življenja, prične njihovo telo proizvajati manj kolagena. Na žalost se istočasno z zmanjšanjem proizvodnje kolagena pričnejo kazati tudi vidnejši znaki staranja. To je posledica sprememb v sklepih in elastičnosti kože.

Vsakodnevno uživanje prehranskega dopolnila s kolagenom je priročen in učinkovit način, s katerim se telesu zagotovi »gradbeni material«, ki ga potrebuje za izdelavo lastnega kolagena. Ta gradbeni material tvorijo predvsem amino kisline, ki tvorijo večje beljakovine. Kolagen je še posebej bogat z amino kislinami, kot so denimo arginin, prolin, glicin, ki pomagajo pri mišični regeneraciji, zdravju srca in sklepov, popravljanju kože in las, izboljšujejo spanec itd.

V kakšne namene uporabiti kolagen?

Podpira zdravje sklepov - kolagen predstavlja zelo pomemben sestavni del sklepov, hrustanca, ligamentov in tetiv. Prispeva k večji mobilnosti sklepov in udobju ter igra ključno vlogo pri regeneraciji celotnega telesa. Na primer, z redno uporaba kolagena se lahko zmanjša okorelost kolen v samo enem tednu. Prav tako se zmanjša neugodje, ki ga čutimo po intenzivnem treningu.

Podpira zdravje črevesja - kot smo že povedali predhodno, kolagen pomaga tvoriti črevesje, kakor tudi pomaga ohranjati njegovo integriteto in podpira njegovo sposobnost absorpcije hranil.

Podpira zdravje srca in ožilja- kolagen naravno prebiva v naših arterijah, pri čemer krepi žilne stene in pomaga pri ohranjanju integritete in funkcionalnosti celotnega ožilja. Posledično se to izraža tudi na zdravju srca.

Pomaga ohranjati zdravo kožo - protein kolagen je glavni gradnik naše kože in pomaga pri ohranjanju njene elastičnosti ter posledično zdravega videza. Redno uživanje kolagena znatno izboljša nagubano kožo okrog očes v samo 28 dneh. V 8 tednih pa lahko pričakujemo še izboljšanje polti kože. Pri tem pa ne pozabite, da je koža tako zunaj kot znotraj telesa. Samo s kremami je tako nikakor ne bomo mogli izboljšati ali pozdraviti.

Tvori ovoj organov - kolagen pomaga tvoriti veziva, ki ovijajo organe.

Podpira zdravje las - spodbuja debelitev in rast las, medtem ko zmanjšuje njihovo lomljenje.

Podpira zdrav in kognitiven spanec - specifične amino kisline, ki jih lahko najdemo v kolagenu, na primer glicin, so povezane z zdravimi spalnimi vzorci in zdravo mentalno funkcijo.

Najboljša vrsta kolagena za uporabo

Telo je potrebno oskrbovati z vrsto kolagena, ki se lahko v telo tudi absorbira. Samo to lahko amino kislinam dovoli, da se lotijo dela, torej popravljanja vezivnega tkiva. Najboljša vrsta kolagena bi tako bil hidroliziran kolagen v prahu. To pomeni, da je razbit na majhne peptide, ki so običajno lažji za prebaviti in izkoristiti. Kolagen v prahu je načeloma brez okusa, razen če mu ga ne doda proizvajalec. Ker nima okusa, se ga lahko brez težav doda k raznim jedem ali pijačam. Vmešate ga lahko v vodo, kavo, smoothije, juhe ali pečeno hrano.

Koliko kolagena je moškemu priporočljivo zaužiti?

Kolagen v prahu se servira v razponu od 1,5 do 10 gramov na porcijo. Količina je odvisna tudi od oblike in vrste produkta (na primer prah ali kapsule). Priporočljiva doza za odraslega moška znaša 1 ali 2 porciji omenjene količine kolagena v prahu na dan. V starejšem življenjskem obdobju lahko količino tudi povišate.

Kolagen lahko sicer uživate v kateremkoli delu dneva, toda konstantnost je tista, ki bo prinesla najboljše rezultate. Pomembno je tudi, da svojemu telesu zagotavljate preostala potrebna hranila, zaradi česar je zraven kolagena priporočeno uživati zdravo in raznovrstno hrano. Veliko vitamina C, antioksidantov in pomembnih mineralov bo vašemu telesu omogočilo še boljšo absorpcijo zaužitega kolagena.

Načini za umiritev anksioznosti

Vsakdo tu in tam postane anksiozen. Toda čeprav so strahovi in skrbi, ki pridejo z anksioznostjo, večinoma kratko trajajoči, si je ne glede na to v času trajanja napada tesnobe težko predstavljati kakšno drugo realnost. Za čas napada anksioznosti so naše misli obtičane v najhujšem možnem scenariju, iz katerega ne vidimo izhoda. Medtem ko je pomirjevalen čaj sicer koristen, se prava pomoč skriva v lastni moči in načinih za umiritev, s pomočjo katerih postanemo sposobni pobegniti pred slabimi mislimi. Za vas smo zbrali 5 preprostih načinov, s katerimi se boste lahko spopadli z napadi anksioznosti.

Dihanje

Prvi in najverjetneje tudi najbolj pogost nasvet, ki ga boste dobili za umiritev anksioznosti, je vsekakor, da se osredotočite na dihanje. Za to obstaja veliko metod, ki jih lahko uporabite. Glavni cilj mora biti spremeniti plitke vdihe in izdihe, ki so glavni znak anksioznosti, v globoke. En način umiritve vključuje predstavljanje trikotnika, ki ima spodnjo stranico daljšo od ostalih dveh. Pri tem načinu zrak zajemamo 4 sekunde in ga za 4 sekunde tudi zadržimo v sebi. Nato pa ga izdihujemo 6 sekund. V naših mislih ob tem nenehno sledimo stranicam trikotnika, dvakrat krajšima in ob izdihu daljši. Dihanje se bo normaliziralo, kakor se bo tudi telo posledično umirilo in sprostilo.

Redno rekreiranje

Pozitivna povezava med rekreacijo in anksioznostjo je nedvoumna. Fizična aktivnost sprošča serotonin. To je živčni prenašalec, ki uravnava razpoloženje, spanec, spomin in še mnogo več. Ta hormon je pravzaprav tako močan, da so nanj osredotočena skoraj vsa antidepresivna zdravila. Ta na razpoloženje vplivajo s povečevanjem količine serotonina. Redna rekreacija seveda morda ne bo enako učinkovita kot omenjena zdravila, vendar vam tudi škodovala ne bo. Ravno nasprotno. S pomočjo rekreacije boste zgradili čustveno prožnost in se naučili nadzirati psihične simptome anksioznosti.

Z redno rekreacijo nimamo v mislih fizičnega naprezanja do zadnjega atoma moči ali do bruhanja. Dovolj bo že sprehod v naravi ali krajši trening kar v svojem stanovanju. Kakorkoli se odločite, rekreacija naj bo zabavna in sproščujoča. Izberite si vrsto aktivnosti, ki vas bo napolnila s pozitivno energijo, saj boste le tako z njo dvignili pozitivno razpoloženje.

Svojim skrbem posvetite čas

Nekoliko kontradiktorno, vendar zelo pametno. Pred svojimi strahovi in skrbmi ne smete bežati v nedogled ali jih tlačiti. Slej kot prej vas bodo slabe misli ujele in takrat bo njihova moč še močnejša. S tem, ko boste svojim skrbem posvetili čas, pa boste v kaos vnesli organiziranost in osredotočenost. Vse, kar morate storite, je, da si dnevu vzamete nekaj minut, da zapišete vse svoje slabe misli. Ko so vse na listu, jih organizirajte. Obkrožite tiste, ki se jih da rešiti. Že nekaj preprosto rešljivih skrbi bo v vaše misli prineslo prepotrebno umiritev. Če boste z zapisovanjem nadaljevali vsak dan in ob tem obkrožili vedno več rešljivih misli, se bodo napadi anksioznosti znatno zmanjšali.

Pišite dnevnik

Pisanje dnevnika predstavlja enega izmed najpogostejših načinov za borbo proti psihičnim težavam. Koristi pisanja dnevnika so zares velike. Na primer, pisanje o bolečih ali razdražljivih mislih bo že samo po sebi le-te pomagalo spraviti iz glave in jih pretvoriti v oprijemljivo obliko, v tem primeru v besede na papirju. Že samo dejanje izražanja slabih misli je velikokrat sproščujoče. Prav tako pisanje slabih misli zahteva določen napor, kar posredno zmanjša njihovo moč. Pisanje dnevnika pomeni tudi, da lahko natančno zabeležite, kako ste se v danem trenutku počutili, in poskušate ugotoviti, zakaj ste se takrat tako počutili. Na tak način boste spoznali sprožilce, ki so krivi za napade anksioznosti, in se jim boste lahko naslednjič izognili ali pa boste sam napad anksioznosti že znali umiriti.

Glasba

Glasba je zares vsemogočna. Zna navdihniti, pomiriti, nas razveseliti itd. Tudi številne študije so dokazale pozitivne učinke poslušanja glasbe. Ta je namreč sposobna v zares veliki meri vplivati na naše razpoloženje, zato se ni za čuditi, da tolikokrat posežemo po njej. Pa naj smo veseli ali žalostni, glasba bo vedno znala pokazati pravo pot. Zato si vzemite čas in ustvarite svojo glasbeno zbirko, v kateri poiščite rešitev ob napadu anksioznosti. Že samo ustvarjanje zbirke bo preusmerilo pozornost s slabih misli na pozitivne. Glasba se je velikokrat izkazala za zdravilo in mogoče bo tako tudi v vašem primeru.

Preberite še več člankov - Zdravje

Vpliv sladkorja na otrokovo zdravje

Le redkokateri otrok se kdaj naveliča sladkarij. Toda razvajanje s sladkarijami in spodbujanje sladkosnednosti v otroških letih lahko pusti posledice, ki jih bo otrok na svojem zdravju občutil šele...

5 najpogostejših napak ob razstrupljanju telesa

Razstrupljanje telesa ima lahko na naše zdravje izjemne pozitivne učinke. Toda predno se spremembe lotimo, se je priporočeno o procesu razstrupljanja nekoliko podučiti, da se izognemo neprijetnim...

S hojo nad odvečne kilograme

Povprečen človek med 18. in 64. letom bi moral tedensko opraviti vsaj 150 minut zmerne aerobne vadbe, da bi lahko trdil, da skrbi za svoje zdravje. To znese približno pol ure rekreacije na dan, če...

Kolagen za moške - koristi in načini uporabe

Kolagen je med ženskami postal eno izmed najbolj priljubljenih dopolnil, s pomočjo katerega poskušajo svoji koži in lasem povrniti vitalnost. Uživati ga je moč kot prehransko dopolnilo ali ga na...

Načini za umiritev anksioznosti

Vsakdo tu in tam postane anksiozen. Toda čeprav so strahovi in skrbi, ki pridejo z anksioznostjo, večinoma kratko trajajoči, si je ne glede na to v času trajanja napada tesnobe težko predstavljati...

Propolis

Propolis je visoko hranilen in kvaliteten čebelji proizvod zapletene kemične sestave. Beseda propolis izvira iz grščine, kjer »pro« pomeni obrambo in »polis« skupnost. Dobesedni prevod bi tako...

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Standardna »zahodna« prehrana je običajno znana po tem, da ne skopari s kalorijami. Veliko je pakirane in predelane hrane, ki je pogosto revna s hranljivostjo, vitamini in minerali. Pomanjkanje...

Magnetni kozarec VitaLife – voda za zdravo življenje

Voda je vir življenja, voda je osnova vseh bioloških procesov, ki nasploh omogočajo življenje. Voda je tudi vir zdravja. Kvalitetna pitna voda nam omogoča življenje in predstavlja enega izmed...

Vloga moških na zdravje otrok večja kot mislimo

Ne le mame, tudi moški imajo pomembno vlogo pri zdravju še nerojenega otroka . Na otrokovo zdravje najbolj vpliva starost moškega in način njegovega življenja. Že dolgo vemo, da lahko matere...

Z jogo nad depresijo in migrene

Smeh blaži stres in depresijo. Da je smeh pomemben za zdravje, je znano že tisočletja. Že stari Kitajci so vedeli, da smeh na telo deluje pozitivno. V Grčiji so bolnišnice gradili v bližini...

Odstranimo prhljaj z medom

Suho kožo ali kronično vnetje kože (sebaroični dermatitis) lahko odpravimo z medom. Tedenska uporaba medu pozdravi srbečico, luščenje kože in prepreči nadaljnje izpadanje las. Študija, objavljena v...

Z baldrijanom nad stres, jezo, razburjenost in žalost

V krajših in temačnejših dnevih nas pogosteje preplavi žalost. Nad njo pa se lahko spravimo z baldrijanom. »Baldrijan že stoletja uporabljajo kot zdravilo, ki pomaga pri spancu in sprostitvi. Z njim...

Kava in kakav za vse tipe kože

Oba, kava in kakav, ustvarjata številne lepotne učinke. Maske za obraz iz kave in kakava so bile za lepotne sladokusce dolgo najljubše. V kombinaciji zmanjšujejo zabuhlost, zlasti pod očmi, in...

Kaj pojesti preden gremo spat?

Hrana vpliva na kakovost spanja, kakovostno spanje pa na zdravje. Za večerjo priporočamo lahke prigrizke, ki jih lahko brez slabe vesti pojemo eno do dve uri pred spanjem. Hrana, pijača in razvade...

Marmelade in želeji z zelišči

Poznamo več kot sto zelišč in začimb, ki jih lahko uživamo in uporabljamo za zdravljenje. V različnih pripravkih nam pomagajo zmanjšati vnetja, okrepiti srce in imunski sistem, preprečiti ali...

Vrtni šetraj za lajšanje kašlja in še kaj

Julija, avgusta in septembra bomo lahko začeli nabirati šetraj. Pomaga pri driski, želodčnih in črevesnih krčih, pri sladkorni bolezni in bruhanju, pospešuje prebavo in potenje, odpravlja čreesne...

Boraga pomiri srčni utrip

Boreč, buraža, poraga, zdravilna boraga. Vse to so imena za navadno borago, enoletnico, ki bo junija začela cveteti. Rastlina, ki jo pri nas gojijo, se je iz vrta preselila tudi v divjino, k nam pa...

Nad stres in tesnobo v bolnišnici

Veliko ljudem bolnišnica izzove stres in tesnobo. Nekateri o tem spregovorijo odprto, drugi to tiščijo zase. Po raziskavah se večina bolnikov počuti zelo tesnobno, ko prestopijo prag te ustanove. To...