Prepeličja jajca blagodejno delujejo na krvni obtok, prebavni sistem, živce, krepijo imunski sistem, izboljšujejo spomin. Pijejo jih lahko vsi, stari od 7 do 77 let. Ne le v terapevtske, tudi v preventivne namene.
Prepeličje jajce je tako bogato z vitamini in minerali, da predstavlja pravo malo energijsko bombo. V nekaj več kot deset gramov težkemu jajcu je 0,5 mg kalcija, 2,2 mg fosforja, 3,8 mg železa, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B2 in samo 15 kalorij. Priporočljivo je za vse, ki morajo okrepiti imunski sistem, da zdržijo psihične in fizične napore, osebam po zdravljenju, pa tudi osebam z visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo, aterosklerozo, anemijo, glavobolom ter povišano ravnijo holesterola. Prepeličje jajce blaži simptome mentalnih motenj in krepi spomin. Pozitivno vpliva na izgled, lepša kožo in polt.
Za katero bolezen spijemo koliko jajc
vrsta bolezni |
število jajc |
povišan krvni tlak |
120 |
rana na želodcu |
120 |
ateroskleroza |
240 |
sladkorna bolezen |
240 |
bronhialna astma |
240 |
tuberkuloza |
240 |
anemija |
240 |
migrena |
240 |
infarkt |
240 |
nervoza |
240 |
povišan holesterol |
240 |
neredna prebava |
240 |
gastritis |
240 |
težja oblika astme |
240 |
tumor na možganih |
1.080 |
velik fizični napor |
1.080 |
športniki, težki fizični delavci |
1.080 |
Energijski šejk:
Potrebujemo: 5 prepeličjih jajc, 2 dl mleka ali sadnega soka, 1 žličko medu, 1 žličko mletih mandljev. Sestavine zmešajte in spijte na tešče, pol ure pred jedjo. Lahko dodate kefir, med, čokolado v prahu (seveda če niste sladkorni bolnik).
Kako se uživajo
Jajca hranimo v hladilniku pri največ 4 ˙C, največ dva meseca. Tisti, ki jajca pije prvič, spije prvi dan samo eno jajce, vsak naslednji dan pa število poveča za eno, dokler ne pride do pet, ki jih kasneje pije vsako jutro. Terapijo z jajci prvo leto naredimo dvakrat, vmes naj bo od dva do tri mesece premora. Previdnost pri uživanju jajc velja za osebe z žolčnimi težavami in osebe, ki zaradi določenih zdravil ne smejo zaužiti preveč beljakovin. Otrokom do treh let starosti se da do dve jajci dnevno, starim od pet do osem let pa do štiri jajca. Starejši otroci lahko uživajo enake količine kot odrasli.
Vzgajanje je enostavno
Največji proizvajalci prepeličjih jajc so Japonci, med Evropejci pa jih največ vzgojijo v Franciji, Nemčiji in Italiji. Prepelice se redi tudi zaradi mesa, ker imajo okus po divjačini, a ne vsebujejo holesterola. Te lastnosti so razlog, da se v zadnjih nekaj desetletjih v ZDA in Kanadi povečuje vzgajanje prepelic. Prepelice začnejo nositi že zelo mlade, le dva meseca potem, ko se izvalijo iz jajca, in sicer po jajce na dan, kar letno pomeni od 250 do 300 jajc.
Povzeto iz revije Lekovito bilje.