Prepeličja jajca blagodejno delujejo na krvni obtok, prebavni sistem, živce, krepijo imunski sistem, izboljšujejo spomin. Pijejo jih lahko vsi, stari od 7 do 77 let. Ne le v terapevtske, tudi v preventivne namene.

Prepeličje jajce je tako bogato z vitamini in minerali, da predstavlja pravo malo energijsko bombo. V nekaj več kot deset gramov težkemu jajcu je 0,5 mg kalcija, 2,2 mg fosforja, 3,8 mg železa, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B2 in samo 15 kalorij. Priporočljivo je za vse, ki morajo okrepiti imunski sistem, da zdržijo psihične in fizične napore, osebam po zdravljenju, pa tudi osebam z visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo, aterosklerozo, anemijo, glavobolom ter povišano ravnijo holesterola. Prepeličje jajce blaži simptome mentalnih motenj in krepi spomin. Pozitivno vpliva na izgled, lepša kožo in polt.

Za katero bolezen spijemo koliko jajc

vrsta bolezni

število jajc

povišan krvni tlak

120

rana na želodcu

120

ateroskleroza

240

sladkorna bolezen

240

bronhialna astma

240

tuberkuloza

240

anemija

240

migrena

240

infarkt

240

nervoza

240

povišan holesterol

240

neredna prebava

240

gastritis

240

težja oblika astme

240

tumor na možganih

1.080

velik fizični napor

1.080

športniki, težki fizični delavci

1.080

Energijski šejk:

Potrebujemo: 5 prepeličjih jajc, 2 dl mleka ali sadnega soka, 1 žličko medu, 1 žličko mletih mandljev. Sestavine zmešajte in spijte na tešče, pol ure pred jedjo. Lahko dodate kefir, med, čokolado v prahu (seveda če niste sladkorni bolnik).

Kako se uživajo

Jajca hranimo v hladilniku pri največ 4 ˙C, največ dva meseca. Tisti, ki jajca pije prvič, spije prvi dan samo eno jajce, vsak naslednji dan pa število poveča za eno, dokler ne pride do pet, ki jih kasneje pije vsako jutro. Terapijo z jajci prvo leto naredimo dvakrat, vmes naj bo od dva do tri mesece premora. Previdnost pri uživanju jajc velja za osebe z žolčnimi težavami in osebe, ki zaradi določenih zdravil ne smejo zaužiti preveč beljakovin. Otrokom do treh let starosti se da do dve jajci dnevno, starim od pet do osem let pa do štiri jajca. Starejši otroci lahko uživajo enake količine kot odrasli.

Vzgajanje je enostavno

Največji proizvajalci prepeličjih jajc so Japonci, med Evropejci pa jih največ vzgojijo v Franciji, Nemčiji in Italiji. Prepelice se redi tudi zaradi mesa, ker imajo okus po divjačini, a ne vsebujejo holesterola. Te lastnosti so razlog, da se v zadnjih nekaj desetletjih v ZDA in Kanadi povečuje vzgajanje prepelic. Prepelice začnejo nositi že zelo mlade, le dva meseca potem, ko se izvalijo iz jajca, in sicer po jajce na dan, kar letno pomeni od 250 do 300 jajc.

Povzeto iz revije Lekovito bilje.

Preberite še več člankov - Prehrana

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...