»Alzheimerjeva bolezen bo do leta 2030 prizadela četrtino Slovencev, do leta 2050 pa kar 150 milijonov ljudi po vsem svetu,« pravi specialistka nevrologije, Iwona Ewa Kosi, dr. med. iz Splošne bolnišnice Celje. Poudarja, da lahko z zdravim načinom življenja in mediteransko prehrano zaustavimo razvoj bolezni.

Po več kot štiri milijone prevoženih kilometrih je pri svojih šestdesetih, kot izučen strojnik, z bogato bero tehničnih izkušenj s področja manipulacij težke strojne in gradbene opreme, izdelal trak za hrbtenico, ki koristi možganom in morda podaljšuje življenje. »Pas razbremeni hrbtenico in ji pomaga, da se ta ves čas giba. Človeško telo je narejeno za gibanje, hrbtenica pa je steber telesa. In gibanje pomaga celemu telesu,« pravi inovator in zasebni raziskovalec, Srečko Pisnik iz Gornjega Grada v Savinjski dolini, ki je za svojo inovacijo že prejel več zlatih mednarodnih priznanj.

Raziskava 10 tisoč vprašanih v enajstih državah je pokazala, da bi 70 odstotkov vprašanih raje ostalo brez noge, kot da bi izgubili vid. Deset let življenja bi žrtvovali, samo, da ne bi oslepeli. Če želimo ohraniti dober vid do pozne starosti, je enkrat letno priporočljivo obiskati oftalmologa. Pravočasni oziroma preventivni pregled bo pomagal zaščititi oko.