Za proteine oziroma beljakovine je znano, da so nujno potrebni za rast mišic. Zato so zagotovo še kako potrebni, kadar se ukvarjamo s fitnesom, kjer je končni cilj prav oblikovanje telesa in mišic. Če vas moti dvojno poimenovanje iste reči, si lahko predstavljate, da besedo proteini največkrat zasledimo v svetu fitnesa in športa, medtem ko se beljakovine omenjajo v zdravi prehrani.

V resnici gre za isto stvar, in sicer za velike kompleksne molekule, ki so sestavljene iz manjših gradnikov, imenovanih aminokisline. Naše telo jih potrebuje marsikje in za različne procese, ki se v njem odvijajo, vsekakor pa jih v svetu fitnesa prepoznamo kot glavne gradnike naših mišic. In še nekaj, s proteini ni nič narobe, telo jih potrebuje.

Kako do proteinov s prehrano?

Če se sprašujete, katera so tista živila, ki so bogata z beljakovinami, zapišimo, da se te nahajajo praktično povsod. Seveda v različnih količinah, zato velja našteti nekaj posameznih živil, ki so z beljakovinami bogata. Čeprav se nahajajo celo v zelenjavi, pa ne gre za količine, ki bi zadostile potrebam telesa, kaj šele potrebam osebe, ki se ukvarja s fitnesom.

V rastlinskem delu živil največ beljakovin najdemo v stročnicah, oreščkih in zelenolistni zelenjavi. Veliko beljakovin zaužijemo z rdečim mesom, lososom, in piščančjimi prsi. Slednje so nekako najbolj priljubljeno živilo tistih, ki zaradi treninga potrebujejo veliko proteinov, saj je meso dokaj pusto in nemastno. 

Proteini so hrana za mišice

Omenili smo že, da so proteini nujno potrebni za rast mišic, a je potrebno dodati, da jih športnik v telo samo s prehrano skorajda ne more vnesti dovolj. Ker visoke koncentracije proteinov ne služijo zgolj za povečanje mišične mase, ampak tudi za obnavljanje in zaščito mišičnega tkiva, je potrebno temu delu dati kar nekaj pozornosti.

Da bi športnik prejel dovolj proteinov, se navadno zateče k jemanju prehranskih dopolnil. K sreči so ta povsem na dosegu roke, spletna trgovina VitalGo pa je zagotovo ena izmed boljših možnosti, saj so tam na voljo proteini preizkušenih proizvajalcev, kot sta Crown Sport Nutrition in Go On Nutrition. 

Kaj pa, če telo proteinov ne dobi?

Seveda se zgodi tudi, da je telo športnika podhranjeno s proteini, kar lahko vodi do katabolizma. Pri katabolizmu gre za stanje, kjer pride do razgradnje mišične mase, to pa je izjemno slaba novica za vsakogar, ki si v resnici želi povsem obratnega učinka. Tako kot se telo pri hujšanju zaradi manjšega vnosa maščob zateče k porabi nakopičenih zalog, se enako pripeti mišicam.

Če te niso dovolj založene s proteini, ki so ključni za njihovo rast, prične telo porabljati lastne zaloge beljakovin in s tem pride do neželenega učinka. Pred dodatnim vnosom proteinov v telo se je tako potrebno najprej nekoliko izobraziti na tem področju in se poučiti o potrebnih količinah glede na vrsto treninga in pričakovane rezultate.

Beseda proteini ne pomeni nič slabega

Dogaja se, da so nekateri do besede proteini precej nezaupljivi. Nekoč so nekje slišali, da jih jemljejo le mišičnjaki v fitnesu, kar zagotovo pomeni, da gre za kemijo in umetno napihnjene mišice. Seveda pa temu ni tako. Najprej je potrebno v sebi sprejeti, da so proteini in beljakovine eno isto ter da jih naše telo potrebuje.

Ne glede na to, ali se ukvarjamo s športom ali ne, telo potrebuje ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Proteini so navadno izdelani iz sirotke, ki je pravzaprav stranski produkt ob predelavi mleka. Ko smo si enkrat na jasnem, da proteine potrebujemo, nam preostane le še to, da poiščemo kvalitetne in se posvetimo treningu.

Zakaj ravno proteinski napitki?

Proteine je mogoče zaužiti na več načinov, a se boste verjetno strinjali, da je po vadbi najlažje zaužiti tiste v tekoči obliki. Telo obenem prejme še nekaj nujno potrebne vode, pri čemer pa kvalitetni izdelki poskrbijo, da vase ne vnašamo nepotrebnih snovi. Torej brez ogljikovih hidratov (sladkor) in maščob.

Sicer pa poznamo tudi druge vrste proteinskih dodatkov, kot so proteinske ploščice, ki so še kako priročne, kadar potrebujemo nekaj beljakovin, vitaminov in magnezija za na pot. Zaužijemo jih lahko kar med hojo, tekom ali pa na kolesu 

Goveje beljakovine

Vir lahko prebavljivih beljakovin pa se nahaja v izdelkih, ki slišijo na ime goveje beljakovine. Te so pridobljene iz kvalitetnega govejega mesa, pomagajo pa pri vzdrževanju mišične mase in povečanju le-te ter omogočajo precej boljšo in hitrejšo regeneracijo.

Morda velja omeniti, da pozitivno vplivajo še na imunski sistem in se ponašajo z visoko biološko vrednostjo. Kakovostni izdelki vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov in maščob, hkrati pa telesu prinašajo vse vrste potrebnih aminokislin. Primerni so tudi za osebe, ki imajo težave z laktozo.

Kolesarjenje je v Sloveniji že od nekdaj priljubljena rekreacija, odkar pa se v svetovnem merilu naši profesionalni kolesarji uvrščajo v sam vrh kolesarske smetane, je naraslo zanimanje tudi za nekoliko bolj resno rekreacijo. Vse več kolesarjev v polni kolesarski opremi videvamo na cestah in priznati je potrebno, da je njihova pripravljenost na zavidljivi ravni.

Če tudi sami razmišljate o kolesarjenju kot načinu rekreativnega športa, pri katerem bi radi dosegli določen napredek in rezultat, bo za to potrebno pridno trenirati. Seveda bo pomembno tudi pravilno prehranjevanje, a tokrat bomo izpostavili reden trening. Celo takrat, ko vreme ne dopušča kolesarjenja na cesti.

Kdaj pride prav trenažer za kolo?

Resni kolesarji imajo doma zagotovo trenažer za kolo ali pa o njem vsaj razmišljajo. Vsak kolesar ve, kako hitro upade telesna pripravljenost, če se nekaj časa ne kolesari. Pride obdobje, ko je s kolesom nemogoče voziti zunaj. Zima, nizke temperature, poletje in ekstremno visoke temperature, izrazito deževje in še bi lahko naštevali.

Trenažer za kolo

Takrat še kako prav pride trenažer, ki v veliki meri omogoča precej normalno vožnjo s kolesom, pa čeprav doma v sobi, kleti ali garaži. Pri tovrstnem treningu pa sploh ne gre zgolj za telesno pripravljenost, pač pa nam prinaša še kopico pozitivnih učinkov. Seveda je učinek odvisen tudi od kvalitete trenažerja, pri čemer velja dodati, da za ene najbolj izpopolnjenih veljajo trenažerji za kolo Tacx, ki izjemno funkcionalnost dopolnjujejo tudi s stilsko dovršenostjo. 

Za manj poškodb

Tako kot se tekaču zaradi neprimerne pripravljenosti, slabega ogrevanja ali premalo regeneracije zgodijo poškodbe, je podobno tudi pri kolesarjih, ki ta šport jemljejo nekoliko bolj resno. Napori na kolesu so v tem primeru precej večji kot tisti pri rekreaciji, zato je jasno, da mora biti telo nanje dobro pripravljeno. Še posebej v začetku sezone, ko že nekaj časa niste videli kolesa.

In zakaj se ne bi pripravili na sezono kar doma tudi takrat, ko vremenski pogoji kolesarjenja zunaj še ne omogočajo? S trenažerji za kolo to danes ni več problem. Tempo treninga prilagajate in povečujete po lastnih zmožnostih, pri čemer se boste ves čas počutili, kot bi bili dejansko na cesti. V ta namen si morda lahko omislite še nekaj dodatkov. 

Popestrite trening na trenažerju

Za popestritev velja poskrbeti iz dveh razlogov. Prvi je, da se karseda dobro približate občutkom na cesti, drugi pa tiči v tem, da popolnoma enako poskrbite zase in za svoje telo, kot boste to počeli čez kakšen mesec zunaj. Za popestritev treninga velja denimo TV ali računalniški zaslon pred kolesom, na katerem si lahko zavrtite marsikaj.

Nekateri zgolj uživajo v glasbi ali pa si predvajajo kakšno zanimivo oddajo, spet drugi zaplavajo v popoln profesionalizem. Predvajajo si namreč posebne posnetke kolesarjev, tudi profesionalcev med vožnjo, in sicer tako, da jih kamera postavi naravnost na cesto.

Kot bi bili zunaj

Za trening na trenažerju se opremite popolnoma enako, kot bi to storili v primeru, da bi se podali na svojo 100-kilometrsko turo. Ne pozabite na bidone z vodo in energijske gele ali ploščice. Čeprav kolesarite doma, ne prekinjajte treninga zato, da bi šli pit v kuhinjo ali v hladilnik po malico. Ohranite tempo, s kakršnim želite kolesariti zunaj.

Tudi oprema je pomembna. Oblecite se v kolesarski dres in si nadenite kolesarsko čelado. Vse to vam bo v veliko pomoč pri doseganju karseda realnega občutka kolesarjenja na prostem. Seveda je zaželeno, da je prostor, v katerem kolesarite, dovolj zračen in da ni drugih motečih elementov, ki bi prekinjali trening.

Koliko stane trenažer?

Trenažerji za kolo so na voljo že od nekaj sto evrov pa vse do več tisočakov. Za katerega se boste odločili, je odvisno predvsem od vašega finančnega stanja in želja. Že tisti najcenejši vam bodo v veliko pomoč. Izdelani so z moderno tehnologijo, nudijo dovolj upora in kar nekaj nastavitev, ki vam pomagajo med vožnjo krmiliti in upravljati s težavnostjo.

Trenažer za kolo

Tisti nekoliko dražji modeli ponujajo več opcij nastavitev in krmiljenja upora ter celo zaslon z aplikacijo, ki omogoča predvajanje realnih posnetkov kolesarjenja na cesti. Ti posnetki so lahko celo regulirani glede na vašo dejansko hitrost, a gre v tem primeru za zares sofisticirane naprave, kakršne uporabljajo tudi profesionalni kolesarji.

Držite se rutine

Čeprav boste vadili doma, pa to seveda ne pomeni, da se vam pred pričetkom treninga ne bo potrebno ogreti. Ker od trenažerja pričakujete enake napore kot pri pravem kolesu, je tudi možnost poškodb povsem enaka. Ogrevanje je ključno, zato ga nikakor ne izpustite.

Potem pa je tu še regeneracija. Če kaj, potem je ravno regeneracijska vožnja na trenažerju mnogo bolj enostavna in varna kot na pravem kolesu. Ves čas v enakem sproščenem ritmu, brez izogibanja avtomobilom, razpokam na cesti in brez nepredvidenih manjših vzponov, ki se pojavljajo v naravnem okolju in zmotijo ta zelo pomemben del sproščanja mišic.

Prepričani smo, da vam za nakup kolesarskega trenažerja ne bo nikoli žal.

Če želimo izboljšati gibljivost in pokuriti odvečne kalorije, je januar idealen čas, da se lotimo dela. Palica je le eno od orodij, s katero okrepimo mišice, da bodo te pokurile več maščob. »V kombinaciji z aerobno vadbo in ustrezno prehrano lahko do poletja storimo ogromno. Vsekakor izgubimo kakšen kilogram ali dva in oblikujemo telo,« pravi fitnes trener Iztok Kočevar.

Preberite še več člankov - Fitnes

Pomen proteinov v svetu fitnesa

Za proteine oziroma beljakovine je znano, da so nujno potrebni za rast mišic. Zato so zagotovo še kako potrebni, kadar se ukvarjamo s fitnesom, kjer je končni cilj prav oblikovanje telesa in mišic....

Zakaj si omisliti trenažer za kolo?

Kolesarjenje je v Sloveniji že od nekdaj priljubljena rekreacija, odkar pa se v svetovnem merilu naši profesionalni kolesarji uvrščajo v sam vrh kolesarske smetane, je naraslo zanimanje tudi za...

Vaje s palico

Če želimo izboljšati gibljivost in pokuriti odvečne kalorije, je januar idealen čas, da se lotimo dela. Palica je le eno od orodij, s katero okrepimo mišice, da bodo te pokurile več maščob. »V...

Prebudimo telo s solarno jogo

V današnjem svetu hitenja in zmede je pravo čudo, da se lahko sprostimo že prve dni dopusta. Da pa bi od njega odnesli kar največ, začnimo z izvajanjem solarne joge. Solarna joga, znana tudi pod...

6 preprostih vaj za pretočnost energijskih poti

Da bi telo (p)ostalo zdravo, morajo energije v telesu krožiti. Morebitne zastoje preprečimo tako, da redno vadimo, najboljše zjutraj. Za šest preprostih vaj potrebujemo le šest minut. Vadimo po...

Smutiji za koncentracijo

Banana in kokos Kokos ima malo naravnih sladkorjev in veliko vlaknin, mangana in srednje-verižnih trigliceridov. Prav slednji so hrana za možgane v času, ko hujšamo in je sladkor v krvi nižji kot...

2 učinkoviti vaji za hrbtenico

Sodoben način življenja terja velik davek, še zlasti pri tistih, ki veliko sedijo. Razmigajmo se! Še zlasti hrbtenico... Zasuk sede Izvedba : Sedimo s pokončno hrbtenico. Pokrčimo nogo in jo...

Otroci se morajo čim več gibati

»Gibanje, aktivno, športno življenje ima pomembno vlogo na otrokov razvoj. Znano je, da je prav v zgodnjem otrokovem obdobju mogoče najučinkoviteje vplivati na njegov celostni razvoj, še zlasti pa...

S trakom do lepše postave

Z elastičnim trakom lahko vadimo kjerkoli. Tudi doma. Predstavljamo tri vaje, s katerimi lahko oblikujemo telo, podaljšamo mišice in izboljšamo držo. Vaja za krepitev trebuha in zgornjega hrbtnega...

5 vaj za napeto telo

Če želimo ohraniti postavo do naslednjega poletja, je dobro, da ostanemo aktivni. Za to ne potrebujemo telovadnice, pač pa uro časa, še najbolje v naravi. Most Dobro za: spodnji del hrbta, zadnjico,...

Vaje s trakom

Če se nam ne ljubi teči ali prekolesariti nekaj deset kilometrov, da bi okrepili mišice rok, nog in trebuha, lahko to dejansko naredimo kar na domačem vrtu. Še zlasti, če imamo trakove, ki nam bodo,...

Joga za endokrini sistem

Telo delovne ženske sredi štiridesetih ob treh majhnih otrocih kliče po vitalnosti. Zaradi staranja in življenjskih stresov in omejenega časa, polnega urnika in delovnih zahtev, dnevna joga zahteva...

Kaj zaužiti pred naporno vadbo?

Dvigovanje uteži vpliva na pridobivanje mišične mase in povečuje obseg mišic, vendar je hrana tista, ki to spodbuja oziroma omogoča. Če imamo naporne treninge, pa ne uživamo prave hrane, ne bomo...

Simona Vrhovec: vaje za krepitev zadnjice in nog

»Zdrav duh v zdravem telesu,« je pregovor, ki še kako drži. Dobro počutje po vadbi je odlična spodbuda, da vsak dan naredimo nekaj odličnih vaj samo zase. Življenjska energija je tako zagotovljena!...

Lea Thaler: spomladansko razstrupljanje s smutiji

»Težava večine diet je, da telo ne dobi dovolj hranil. Tako vplivamo na hormonsko ravnovesje, saj smo lačni in brez energije. Pravi razstrupljevalni smuti vam bo dal dovolj energije, hranljivih...

Simona Vrhovec: Globoko sproščanje

Veste, da so stres, bolečine v mišicah in slabo počutje posledica prekomerne utrujenosti? Vse preveč se ženemo za različnimi opravki, ne vzamemo pa si časa za 10-minutno globinsko sprostitev. Včasih...

Vaje proti spomladanski utrujenosti

Če si bomo vsak dan vzeli vsaj deset minut za te vaje, bomo hitro pregnali tudi spomladansko utrujenost. VAJA ZA RAZTEZANJE LEŽE NA HRBTU Začetni položaj : vdihnimo skozi nos, z občutkom iztegnimo...

4 minute za preoblikovanje telesa

Morda ne boste verjeli, toda telo lahko preoblikujemo v štirih minutah. 28-dnevni 'plank' izziv zagotavlja odlične rezultate, in sicer s tem, ko povečujemo moč in vzdržljivost telesa. Postavimo se v...