Več kot 60 tisoč ljudi na leto izgubi okončine zaradi zamašenih arterij in posledično gangrene. Številni med njimi so preboleli možganske kapi. Izognimo se kirurškemu obvodu, upočasnimo staranje in izboljšajmo kakovost svojega življenja.

Čeprav v tem trenutku mislite, da ste brez bolezenskih sprememb in znakov, v vaših žilah nastajajo aterosklerotične obloge. Sčasoma bodo začele ovirati pretok krvi. Staranje s seboj prinaša določeno stopnjo patologije prostih radikalov, ki se le še kopiči. Začne se v zgodnji odrasli dobi in se poglablja v odvisnosti od dednih zasnov in vplivov okolja, uporabe tobaka, prehranskih navad in splošnega življenjskega stila. Brez spremembe življenjskega stila in metod, ki bodo zavrle biološke spremembe staranja, vedno nastanejo bolezni, kot so sladkorna bolezen, artritis, Parkinsonova bolezen, demenca, Alzheimerjeva bolezen, ateroskleroza in rak ter številne druge, ki jih je medicina včasih uvrščala med »normalne« bolezni staranja.

Srčnožilna obolenja so vzrok polovice smrti in invalidnosti v ZDA. Štirideset milijonov moških in žensk trpi zaradi teh obolenj, ki so 'ameriški morilec številka ena'. Lahko bi govorili o epidemiji koronarne bolezni srca, zaradi katere vsako leto umre milijon ljudi. Številne koronarna bolezen ubije v trenutku, drugi ji podležejo po dolgoletnem trpljenju in bolečinah, ki jih povzroča angina pektoris. Angina pektoris je zanesljiv znak, da koronarne arterije srca ne prehranjujejo v zadostni meri in pomeni bolečino v prsnem košu, ki se širi iz srca in je posledica aterosklerotičnih oblog v srčnih žilah.

Obvodna kirurgija srčnih žil (CABG- coronary artery bypass grafting) je kirurški poseg, ki omogoči obvod delno ali popolnoma zamašenega dela srčne žile s presadkom, ki je lahko del bolnikove vene ali pa je umeten. PTCA ali angioplastika (percutaneous transluminal coronary angioplasty) je poseg, ki vpelje opornico v deloma ali popolnoma zamašen del žile in jo razširi. Omenjena posega sta danes najbolj pogosti metodi zdravljenja najbolj razširjene bolezni v ZDA. Obvodna kirurgija je postala industrija, ki je na leto vredna 25 milijard dolarjev. Opornice in angioplastike so zahtevale dodati 25 milijard dolarjev. »Kirurško zdravljenje naj bi bilo uspešno, podaljšalo naj bi življenje in preprečilo nadaljnje zaplete in napredovanje osnovne bolezni. Če bi bilo to res, mi ne bi bilo potrebno napisati knjige, bralcu pa ne brati. Kirurško zdravljenje še zdaleč ni tako varno in učinkovito kot se zdi,« navaja Elmer M. Cranton, dr. med. v knjigi Ubranite svoje žile.

Številni bolniki z obvodi menijo, da so po operaciji zdravi, ker imajo manj bolečin v prsnem košu. Angina pektoris lahko izgine in bolnik je ne občuti dve do pet let. Nitroglicerin razširi srčne žile in olajša bolečino angine pektoris. Zdravila za redčenje krvi, novejši beta blokerji in kalcijevi antagonisti olajšajo znake, vendar imajo neželene učinke. Bolnik meni, da je zdrav in ne verjame, da je ogrožen, ker meni, da spet lahko živi nezdravo.

»Bolniki pogosto vprašajo, ali sploh imajo izbiro, kajti njihov zdravnik jim ni predlagal ničesar drugega kot kirurgijo. Najbolj dragocene izbire v zdravljenju, EDTA kelacije, zdravniki bolnikom skoraj nikoli ne ponudijo in bolniki nimajo izbire. Menim, da to ni prav,« poudarja avtor.

EDTA kelacija  

Kelacija je nekirurška metoda zdravljenja, ki izboljša presnovo in obtok v telesu na številne načine, osnova pa je uravnoteženje in izločitev presežnih in škodljivih težkih kovin iz telesa. Kelacijo lahko izvaja zdravnik v svoji ordinaciji brez bolnišničnih stroškov in visoko usposobljenih timov bolnišničnih specialistov.

Kelacija je nekirurško zdravljenje, ki zahteva okoli 30 aplikacij zdravila EDTA, od katerih vsaka traja uro ali več. EDTA vpliva na zdravljenje obolenj na več načinov, v knjigi so opisani podrobneje. Učinki kelacije so pogosto izjemni. Bolniki, ki niso mogli prestopiti praga brez nitroglicerina zaradi angine pektoris, po nekaj mesecih igrajo golf in si popolnoma opomorejo. Bolniki opisujejo ta čudež, ki je »predober, da bi bil resničen«, kar je povzročilo, da so medicinski krogi začeli kelacijo odklanjati. Nič čudnega! Znanstveniki so šele pred kratkim začeli razumevati povezave med nekdaj nepovezanimi bolezenskimi stanji. Zdravnike, ki izvajajo kelacijo, vznemirjajo izboljšanja cele vrste bolezni, kot so kapi, infarkti, angina pektoris, popuščanje srca, artritis, skleroderma, degeneracija makule, zapleti sladkorne bolezni, ker jih še ne znajo razložiti v celoti. Te ugodne učinke kelacije uradna medicina obravnava kot govorice in namerno poglablja dvome v verodostojnost zagovornikov kelacije.

V nasprotju s kirurgijo in podobnimi metodami zdravljenja kelacija zdravi bistvo bolezenskega dogajanja. Po intravenozni aplikaciji EDTA odstrani prebitek prostih radikalov in tako zaščiti tkiva pred nadaljnjimi poškodbami. Ponavljajoče se aplikacije sčasoma upočasnijo ali celo ustavijo poškodbe, povzročene po prostih radikalih, ki so v bistvu vzrok ateroskleroze in drugih degenerativnih obolenj. Organizem si opomore in pretok krvi skozi obložene arterije se občutno izboljša. Kelacija uravnovesi nivo kovinskih ionov, elementov v sledovih v telesu. Zato izboljša presnovo in zdravstveno stanje.

Namesto aspirina

Kelacija je naravni življenjski proces, ki omogoča vsem živim bitjem izrabo nujno potrebnih kovinskih neorganskih elementov. Lahko jo primerjamo z naravno poroko, ko se povežeta dva popolnoma različna kemična svetova - organski in neorganski - v delujoče partnerstvo. EDTA deluje podobno kot aspirin, čeprav podrobnega mehanizma delovanja še ne poznamo.

Potem ko se bolnik udobno namesti, izkušen tehnik uvede intravenski kanal in začne z infuzijo. Infuzijska raztopina v steklenici je sestavljena gleda na telesno maso bolnika in stanje ledvične funkcije. Računalniški program izračuna točen odmerek EDTA, tako da imajo vsi bolniki enako raven v krvi ves čas infundiranja. Infuzijska steklenica visi na stojalu ali kavlju. Raztopina teče v veno na hrbtišču dlani ali podlahti preko tanke igle in infuzijskega sistema. Vstavljanje igle v žilo je čim bolj neboleče. »Večina bolnikov med zbadanjem navaja minimalno nelagodje. Ko je infuzija nastavljena, podložimo roko z blazino ali oblazinjeno podlogo zaradi boljšega počutja bolnika in večje gibljivosti, brez strahu, da bi igla izpadla iz vene. Nato individualno nastavimo hitrost infuzije. V večini primerov je hitrost infundiranja ena kapljica na sekundo za triurno terapijo. Toleranco bolnika ves čas skrbno nadziramo. Pred začetkom kelacijskega zdravljenja zaradi varnosti izločanja EDTA pregledamo kri in seč ter delovanje ledvic. V primerih ledvičnih obolenj ali zmanjšanja srčne rezerve in nevarnosti preobremenitve s tekočino, hitrost infuzije zmanjšamo in terapije preložimo na čas po izboljšanju izvidov,« postopek opisuje Cranton.

Stalni nadzor je posebno pomemben pri starejših bolnikih, pri katerih ledvična funkcija začne z leti pešati. Varnost je na prvem mestu, čeprav pri večini bolnikov opažamo po končanem zdravljenju izboljšanje ledvične funkcije. Zaradi ohranitve normalnega delovanja ledvic je potreben skrben nadzor.

Protokol kelacije obsega običajno 500 ml intravenske tekočine, ki vsebuje EDTA, glede na individualne potrebe pa ji dodamo še različne odmerke vitaminov B kompleks (od B1 do B12), folne kisline in vitamina C, ki je sam šibek kelator, poveča pa učinek EDTA. Pogosto dodamo tudi magnezij, ki je koristen pri srčnih obolenjih.

Število kelacij je prav tako odvisno od posameznega bolnika. »Običajno izvedemo 30, lahko tudi več aplikacij. V najtežjih primerih je potrebno petdeset ali celo sto kelacij. Pogostnost aplikacij je odvisna od bolnikovega stanja in delovanja njegovih ledvic, ker se EDTA izloča preko ledvic. Delovanje ledvic spremljamo med terapijo, da se izognemo preobremenitvi. Vsa zdravila so škodljiva, če jih dajemo preveč ali prehitro. EDTA ni izjema. Pri pravilni aplikaciji je tveganje za zaplete zelo majhno,« navaja Cranton.

Izkupički kelacije

Kelacija izboljša krvni obtok v telesu in delovanje jeter, uravnovesi razmerje krvnih maščob, znižuje proste maščobe v krvi, zniža krvni tlak, odpravlja mišične krče, izboljša ostrino vida, olajša angino pektoris, zmanjša znake demence, pospeši celjenje razjed, olajša znake artritisa in Parkinsonove bolezni, izboljša spomin, zmanjša tveganje za nastanek rakavih obolenj. Znano je, da kelacija izboljša spominske funkcije, zmanjša potrebo po inzulinu pri sladkornih bolnikih, poveča ostrino vida in potenco, olajša bolečine pri revmatoidnem artritisu, izboljša strukturo kože, zavira nastanek demence in Alzheimerjeve bolezni, morda celo podaljša življenjsko dobo.

Že leta 1963 je bil v Medical World News objavljen članek o sladkornem bolniku, ki je po kelaciji zmanjšal odmerek inzulina, občasne kelacije pa so omogočile nadzor nad zapleti njegove sladkorne bolezni. Pred leti zdravniki niso vedeli kako kelacija izboljša sladkorno bolezen, zato so domnevali, da je izboljšanje povezano z lastnostjo EDTA, da vpliva na encime, ki posredno nadzirajo krvni sladkor.

Erektilna disfunkcija, ki je najbolj trdovratna in moteča moška težava, je pogosto posledica ateroskleroze. Dotok krvi v področje medenice in spodnjih okončin je lahko kritično zmanjšan. Danski psiholog dr. Gorm Wagner, ki se je ukvarjal z raziskovanjem spolnosti, je tako impotenco kot frigidnost povezal z motnjami krvnega obtoka. Meritve so bile narejene s pomočjo kamere na penisu, ki so fotografirale spremembe v spolnih organih med odnosi.

Pri Parkinsonovi bolezni, ki je posledica obtočnih motenj v možganih, kar meni večina strokovnjakov, izboljšanje znakov po kelaciji lahko razložimo s spremembami v možganskem krvnem obtoku. Čeprav do danes ni bilo narejenih kliničnih raziskav, ki bi to potrdile, pomanjkanje kisika prizadene iste dele možganov kot virus encefalitisa, čigar pozna posledica je Parkinsonova bolezen.

Revmatoidni artritis je pravzaprav bolezen vezivnega tkiva (kolagena). Kelacija obnavlja kolagen, ker odpravi zamreženje, povzročeno ne le s kovinskimi ioni aluminijem in kalcijem, pač pa tudi mreženje zaradi žveplovih atomov, ki se vežejo na vijačnice molekul vezivnega tkiva.

Druge možnosti zdravljenja

Zdravljenje v hiperbarični komori (Hyperbaric Oxygen therapy-HBO)

Hiperbarična kisikova terapija je ponavljajoče se zdravljenje celega telesa s 100-odstotnim kisikom pod dvakratnim atmosferskim tlakom. HBO ni nova metoda zdravljenja, vendar pridobiva v zadnjem času pomen v zdravljenju kroničnih degenerativnih obolenj, kot so ateroskleroza, senilnost, možganska kap, poškodbe možganov, periferna žilna bolezen in druga obolenja krvnega obtoka. HBO hitro izboljša znake pomanjkanja kisika v vitalne organe pri aterosklerozi in hitro prepreči razvoj začetne gangrene. Raziskave so pokazale, da samo vdihavanje kisika dve uri na dan, brez povečanega tlaka, pospeši celjenje poškodovanih arterij.

V zadnjih dveh desetletjih so začeli kombinirati zdravljenje s HBO in kelacijsko zdravljenje. Rezultati so sijajni. Bolniki z obolenji možganskih žil in po kapi okrevajo veliko hitreje in bolje, če obe metodi zdravljenja združimo. Dementni bolniki in bolniki z Alzheimerjevo boleznijo okrevajo po kombiniranem zdravljenju bolj, kot bi po vsaki metodi posebej. Podobno velja za gangrenozne noge in stopala. HBO hitro olajša bolečino, pospeši zdravljenje okužb in vzdržuje obolela tkiva pri življenju, medtem ko kelacijsko zdravljenje izboljša krvni obtok. V zadnjem času s HBO uspešno zdravijo bolnike s cerebralno paralizo in bolnike s poškodbami možganov.

Prehrana

Smernice prehranjevanja, ki zagotavljajo dolgo in zdravo življenje, so: zmerna poraba prehranskih maščob in olj, predvsem opuščanje predelanih in hidrogeniranih oblik, v količinah, ki zagotavljajo od 30 do 35 odstotkov ali manj vseh potreb po kalorijah. Čeprav so maščobne kisline nujne za zdravo kožo, arterije, kri, žleze, živce in vse ostale celice, mnogi zdravstveni strokovnjaki soglašajo, da je potrebno znižati celotni vnos maščob pod količino od 45 do 50 odstotkov kalorij. Toliko jih zaužije povprečen Američan. Vendar pa so mnenja o tem, koliko »malo« je zadosti »malo«, deljena. Nekateri menijo, da je manj kot 10 odstotkov celotne količine kalorij optimalna količina maščob. Ta zahteva je resnično špartanska. »Moje priporočilo je poraba maščob v območju od 30 do 35 odstotkov celotne količine kalorij, kar ne povzroča težav in omejitev. Vendar moramo posvetiti posebno pozornost virom, pripravi in kakovosti maščob in olj. Srečal sem le malo bolnikov, ki želijo ali so tako disciplinirani, da se v daljšem časovnem obdobju prehranjujejo samo z desetimi odstotki kalorij, pridobljenih iz maščob,« piše dr. Cranton.

* Ko kupujete govedino, jagnjetino, svinjino ali teletino, vedno izberite najbolj sveže in pusto meso. Staremu mesu okrepi okus žarka maščoba. Pred uporabo odstranite vso vidno maščobo. Za potešitev želje po govedini in lakote je bolje pripraviti in zaužiti enolončnice ali obare, ki vsebujejo manjšo količino mesa na osebo, kot pa pečenko ali zrezek. Pri pripravi hamburgerja kupite pusto meso, ga skuhajte in preden pripravite jed odcedite maščobo. Lahko pa maščobo tudi popivnate in preostanek iztisnete z več sloji papirnatih brisač. Puste izrezke lahko kuhate v loncu pod pritiskom, da bodo mehkejši.

* Govedino in svinjino zamenjajte z ribami in pusto perutnino. Tudi najbolj pusto goveje meso, ki ga lahko kupite, ima več kot dvakrat več maščobe od piščančjega in puranjega mesa brez kože ali mesa rib. Pred kuhanjem in pred zaužitjem perutnini odstranite kožo in vidno maščobo.

* Z vaših jedilnikov izločite ocvrto hrano. Začnite kuhati brez maščobe. Uporabljajte posodo za kuhanje brez maščobe (teflonske posode?!), ki ne potrebuje olj ali maščob in se hrana ne lepi na dno posode. Meso, ribe ali perutnino pecite počasi.

* Uporabljajte mlečne izdelke z manjšo vsebnostjo maščob, kot sta skuta z 1 odstotkom maščobe in mleko z manj maščobe ali posneto mleko. Skuta in mleko z oznako, da vsebujeta 1 utežni odstotek maščob pravzaprav vsebujeta 10 odstotkov kalorij v obliki maščob. Polnomastno mleko vsebuje 40 odstotkov kalorij v obliki maščob. Bodite pozorni na ponarejene mlečne izdelke. Psevdo kisla smetana na primer je pogosto izdelana iz hidrogeniranih olj. Nemastni siri in siri z manj maščobami, jogurt, kisla smetana so dandanes lahko dosegljivi. Natančno preberite etiketo oziroma deklaracijo. Nemastni izdelki imajo manj okusa, zato ga proizvajalci popravljajo z dodatkom velike količine sladkorja.

* Uporabljajte več kisa, limoninega soka, česna, čebule ali zelišč za solatna olja in polivke, paradižnik in druge sadne sokove za obogatitev omak. Ena izmed mojih najljubših začimb je originalna mešanica začimb gospe Dash (Mrs. Dash original Formula). Česen in čebula sta bogata s prehranskimi antioksidanti in zato še bolj koristna.

* Omejite vnos skritih maščob, ki so pogosto hidrogenirane ali drugače predelane. Preberite etiketo. Bodite pozorni na pite, kolače, pudinge, sladolede in podobne slaščice. Sladoled brez maščob vsebuje veliko sladkorja.

Poleg omenjenih priporočil za zmanjšanje vnosa maščob moramo izbirati hrano z največjo prehransko vrednostjo. Kadar je le mogoče se izogibajte »beli smrti« - beli moki, belemu rižu in rafiniranemu belemu sladkorju. Ni jih potrebno povsem opustiti, vendar jih zaužijte čim manj, to bo toliko boljše za vas.

Več o tem kaj je keliranje, kakšno je življenje po kelaciji in kaj lahko še sami storimo za podaljšanje dolgoživosti si preberimo v knjigi Ubranimo svoje žile.