Krompirjeve počitnice je preživela v Dubaju. Tako kot vsako leto. Pa ne zato, ker bi ji bilo tam tako zelo všeč, ampak zato, ker je popravljala zobe šejkom. »Ker si želijo sanjski nasmeh,« pravi Tina Fabjan, doktorica dentalne medicine, ves čas razpeta med Slovenijo in tujino. Ker se vrste hrepenečih po lepem nasmehu daljšajo, dela od jutra do večera.

A je kljub obilici dela nasmejana do ušes. Saj je lahko, ko pa ima tako lepe zobe. »80 odstotkov lepih (pa tudi zdravih!) zob je zasluga dobrih genov, 20 odstotkov pa lahko naredimo sami,« pravi. A ne z zobnimi pastami ali z električno zobno ščetko, temveč s pravilnim ščetkanjem zob. »Na tržišču je cela vrsta zobnih past in takšnih ter drugačnih ščetk, a najbolj je pomembno to, kako si jih ščetkamo. Pravilno ščetkanje je takšno, pri katerem ščetine postavimo pod kotom 45 stopinj in ščetkamo od dlesni proti vrhu zoba. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo dlesni.« In prav to se zgodi, če zobe krtačimo večkrat dnevno, nepravilno ali si jih umivamo z grobimi belilnimi pastami.« Kot pravi, je dovolj, če si zobe umijemo dvakrat dnevno, temeljito predvsem zvečer. Električne zobne ščetke je treba znati prav uporabljati, sicer lahko naredimo več škode kot koristi, belilnim pastam pa se je bolje izogniti.

Belina, statusni simbol

V Ameriki že dolgo velja, da so lepi in zdravi le beli zobje. In lepši kot so zobje, višji je status njihovega lastnika. »Američani so obsedeni z belino in tudi pri nas postajajo. A je Evropska unija sprejela predpis, da grobih belilnih sredstev niti v zobnih ordinacijah ne smemo uporabljati. Po moje bi morali prej ukiniti tista, ki so v prosti prodaji.« K sreči je zobozdravstvo napredovalo do te mere, da ima lahko vsakdo bleščeč in popoln nasmeh. »Poznamo različne tehnike, s pomočjo katerih lahko spremenimo barvo, velikost, obliko ali razporeditev zob. Postopek je neboleč in ne poškoduje sklenine, rezultat pa je dolgotrajen,« pravi in pojasnjuje: »Do belih zob pridemo v treh korakih. Najprej vsa mehka tkiva zaščitimo, nato pa nanesemo gel, ki ga presvetlimo z lučko. Postopek ponovimo trikrat, vsakič za petnajst minut. Na koncu zobe speremo in odstranimo zaščito.« Kot pravi, je dolgoročni učinek beljenja odvisen tudi od zunanjih dejavnikov, na primer od tega, koliko kave spijemo ali pokadimo. Ob prisotnosti omenjenih dejavnikov lahko pobeljene zobe ohranimo največ pet let, sicer pa dlje.

Z luskami do oblike

Številni pa se ne pritožujejo le nad barvo (mimogrede, pravila ni; rumeni zobje so lahko bolj zdravi kot beli in beli bolj močni kot rumeni), ampak tudi nad obliko zob. In tudi to lahko rešijo z estetskim zobozdravstvom – in to brez puljenja. »Gre za nebolečo, minimalno invazivno metodo, ki praktično ne poškoduje zoba in ga ohranja takšnega, kot je. Z luskami, kot jih imenujemo, estetsko popravimo zob, če je to možno. Osnovna oblika ostaja enaka, zob z lusko le estetsko podaljšamo, da olepšamo nepravilen izgled zobovja.« Tu lahko gre za nepravilno razporejenost (asimetrijo) zob, obarvanost kot posledico staranja, uživanja kave, čaja, nikotina in drugih snovi, lahko pa gre za poškodovane oziroma okrušene zobe ali zobne zalivke. »Bistvo estetske luske je, da naraven zob ostane vitalen, spremeni pa se lahko njegova oblika, barva in velikost.« Luske danes izdelujejo izključno iz vrhunskih materialov, ki predstavljajo polni porcelan. In zanimanja za luske je čedalje več. »Ljudje čedalje več dajo na zunanji izgled in korekcija spremeni življenje vsakomur, ki se za poseg odloči. Lep nasmeh vpliva tudi na dvig samozavesti.« Za lep nasmeh sta potrebna le dva obiska. »Pri prvem nepravilen zob rahlo obrusimo (od 0,3 do 0,5 milimetra oziroma v debelini kontaktne leče), odvzamemo odtis za estetske luske in pacientu priskrbimo nadomestne začasne prevleke. Po približno sedmih dneh še enkrat pride in takrat mu namestimo končni izdelek – lusko. Postopek je enostaven in neboleč. Pri kontrolnem pregledu, če je kaj narobe z zobom, luske ni potrebno odstraniti. Luska ostane in zob popravimo iz notranje strani, tudi v tem je čar luske.« Kljub izjemni tankosti ta prekrije prav vse nepravilnosti.

Nevidni aparat za nepravilnosti

V kolikor pa želimo popraviti nepravilen položaj zob, lahko to storimo z nevidnim zobnim aparatom. »Gre za postopek, pri katerem osebi vzamemo odtis spodnje in zgornje čeljusti in griz. Fotografiramo stranska griza, zgornji in spodnji alveolarni greben z zobmi, pacienta od spredaj in od strani v sproščenem položaju. Naredimo RTG – ortopantomograf ter na posebnem formularju zapišemo natančne želje pacienta.« Vso dokumentacijo pošljejo v ameriški laboratorij, kjer – glede na posredovane podatke – naredijo 3D simulacijo obstoječega stanja pacientovih zob in predvidenega stanja po koncu terapije. Simulacija prikaže, kako se bodo zobje tekom terapije premikali in kakšno bo njihovo končno stanje. Na tem posnetku pacient točno izve, kje bodo bele plombe, ki služijo, da se zobje lahko premikajo in koliko opornic bo potrebno ter kako dolgo bo moral pacient nevidni zobni aparat Invisalign nositi. Pacient čez teden dni že dobi nevidni zobni aparat. Terapija z Invisalignom v povprečju traja leto dni, lahko tudi manj ali več. Vsaka opornica je označena, število opornic, ki jih mora oseba zamenjati na 14 dni pa je odvisna od anomalij v ustni votlini, pravi Fabjanova: »Točno število opornic, ki jih bo oseba morala zamenjati, lahko določimo ob drugem obisku, ko opravimo 3D simulacijo. Opornice mora nositi po vrstnem redu, v točno določenem časovnem obdobju. V povprečju se ena opornica nosi 14 dni, najmanj 21 ur na dan in tako naprej do zadnje opornice.« Uporaba je preprosta in nemoteča, še zlasti pa je primerna za otroke in najstnike, ki jim takšen poseg na zobe ne kvari izgleda. »Nevidni zobni aparat je primeren za skoraj vsako nepravilnost: če manjka eden ali več zob, za tesna stanja, rotirane zobe, pri križnem grizu, itd.«

Aparat ima štiri prednosti. Prvič, je snemljiv, kar pripomore k temu, da lahko ohranimo dosedanjo ustno higieno, da si nitkamo zobe, zaradi česar zobovje ostane zdravo. Drugič, ker je neviden, se lahko uporabnik nemoteno smeje, normalno govori in ne izgubi samozavesti.

Tretjič, plastična masa, iz katere je izdelan, je popolnoma gladka, ne rani ustnic, dlesni ali jezika in je prijazna do mehkih tkiv. Četrtič, oseba že pred uporabo vidi, kako bo njena ustna votlina izgledala po uporabi aparata, zaradi česar se tudi lažje odloči zanj.

Barbara Černe

 

Za več informacij pokličite na 041 386 622; Facebook: Medical Group Fabjan; www.medicalfabjan.si.