Korona virus prinaša tudi dobre stvari

Ja, drži in bo držalo, vsako slabo je tudi za nekaj dobro. Tako je tudi z korona virusom, ki ni le virus, ampak sporočilo vsem nam …

… da razmislimo o sebi, o družini, o ljubezni. Da končno spregledamo svoje napake, da jih popravimo ter se še bolj povežemo s svojimi ljubljenimi.

Že dolgo nisem bila tako srečna kot sedaj, ko imam družino na kupu. K sreči živimo v hiši, na hribu, ob gozdu. Imamo klet, v kateri imamo najnujnejše za teh štirinajst dni. Ampak na hrano niti ne mislim, to je še najmanj.

Srečna sem, ker imamo iz kuhinje izhod na prekrasen vrt, za katerega skrbi naša ljuba mama in k sreči nam vreme tudi letos služi in številne cvetlice že cvetijo. Na vrtu imamo okroglo mizo iz mozaika, ki sta jo pred leti naredila brat in oče, za njo pa lahko v miru, na razdalji dveh metrov sedimo vsi štirje družinski člani. Zakaj bi hodili v trgovske centre kavo pit – tega itak nisem nikoli razumela – ko pa se je končno uresničila moja želja in kavo pijemo na vrtu, ki je zame nebeško lep, in to vsi skupaj, kot sem si od otroštva najbolj želela.

Čez ograjo se lahko pogovarjamo s sosedi, ki jih nisem videla že nekaj mesecev.

Razmišljam kako bi se lahko po kosilu šli kako družinsko igro, da bi bilo še več veselja, če ne pa se bomo odpravili na sprehod v gozd, ki ga imamo za hišo. In si mislim, to, kar sem jaz redno počela vsak dan v letu, bodo številni lahko šele sedaj. Ko bodo prisiljeni, ko bodo spregledali …

Ker je treba razmisliti tudi o tem, kako priti s hrano čez teh štirinajst dni, smo seveda prisiljeni tudi h kreativnemu kuhanju. Jaz sem predlagala, da naredimo Maroški kuskus s korenčkom, ker kuskus ne le da nasiti, je tudi zdrav, korenček pa nas ščiti pred prostimi radikali in seveda pred virusi in drugimi boleznimi.

K sreči imamo v kleti tudi nekaj vložnin, ki smo jih pripravili lani. Tako srečna si mislim, kako je lahko še boljše kot to. Sem doma, v krogu najbližjih, smo zdravi, preskrbljeni in obdarjeni. Z naravo, gozdom, cvetlicami. Lahko smo v hiši ali na vrtu ali v gozdu. Nekateri že sadijo, nekateri še bomo.

Spet drugi lahko prosti čas – ki ga ne namenjate delu – izkoristite za risanje, pisanje, ustvarjanje. Kdo ve, morda ustvarite nekaj, kar boste lahko prodali. Spet drugi, ki radi pišete, pišite, kajti najbolj zanimive zgodbe vašega vsakdana bomo objavili. Ne pozabite pripeti kakšne vaše fotografije ali izdelka.

Ja, predvsem pa varčujemo. Ne vozimo se naokoli z avtom, ne zapravljamo za nepotrebne nakupe, o dopustu ne razmišljamo, ker ga imamo sedaj, na vrtu, skratka, tu je cel kup koristi, kot jih vidim jaz. Pa vi?

Izkoristite ta čas za razmislek o tem, kako se lahko še bolj povežete z ljubljenimi, kako lahko popravite napake iz preteklosti, kako odpustiti in spet ljubiti. In tudi to nas bo, med drugim, še naprej ohranjalo (duševno) zdrave.

 

Barbara Černe