Maroško proso s korenčkom

Korenje ima ne le visoko hranilno vrednost, ampak ogromno vitaminov in mineralov. Poln antioksidantov je pomemben za krepitev imunskega sistema in s tem za obrambo pred virusi.

Potrebujemo:

3 korenčke (olupljene, očiščene, narezane na kolobarje)

2 žlici oljčnega olja

1 žlico mlete kumine

1 žlico javorjevega sirupa

grobo sol in sveže mlet poper

1 majhno belo ali rumeno čebulo, narezano na koščke

2 stebli zelene, narezani na kolobarje

1 skodelico nekuhanega prosa

2 skodelici in pol zelenjavne juhe z malo soli

½ čajne žličke fine soli

1 žlico kurkume

½ žličke koriandra

⅛ do 1/4 palčke cimeta po okusu

zdrobljeno rdečo papriko po okusu

1 skodelico in pol kuhane čičerke

1–2 žlici limetinega soka po okusu

rukolo za postrežbo

Neobvezni dodatni prelivi: sesekljan peteršilj, popečene pinjole, granatno jabolko

Preliv iz limone in česna

¼ skodelice tahinija (namaz iz sezama)

5 žlic tople vode

1–2 stroka česna (fino mletega)

2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka

¼ žlice fine soli

črn poper

 

Segrejmo pečico na 200 0C in vanjo postavimo pekač, obložen s peki papirjem. V posodi prelijmo korenček z oljčnim oljem, javorjevim sirupom in mleto kumino. Korenček prestavimo na peki papir in dodamo sol in poper. Pecimo 35 ali 40 minut, dokler korenček ne karamelizira. Medtem ko pečemo korenje, v ponvi segrejmo žlico oljčnega olja. Ko olje zacvrči, dodajmo semena kumine (lahko tudi mlete). Ko semena spustijo vonj, dodajmo čebulo in zeleno. Pražimo 5 minut, ves čas mešajmo, dokler se čebula ne omehča. Dodajmo kuskus in kuhajmo dodatni 2 ali 3 minute oziroma dokler kuskus ne postane rahlo oranžno. Dodajmo zelenjavno juho, sol, kurkumo, koriander, cimet in rdečo papriko. Pustimo, da vse skupaj zavre. Ko zavre, damo vse skupaj v počasni lonec, kjer naj se kuha tako dolgo, dokler kuskus ne absorbira vse tekočine (še kakšne pol ure, potem pa naj še 20 minut stoji). Medtem ko se kuskus kuha, naredimo še preliv s česnom in limono. Če je potrebno, dodajmo vodo.

Preberite še več člankov - Recept tedna

Kremna juha iz belušev

Beluš ali špargelj je dar narave. Bogat z vitamini, minerali, rudninskimi snovmi in marsičim, čisti kri, pomaga pri obolelih sečilih, težavah z mehurjem in ledvicami, topil naj bi tudi ledvične...

Spomladanska solata s kozjim sirom

Objavljamo mamljiv recept za spomladansko solato, ki nam ga je zaupala Celjanka, Lea Thaler. Potrebujemo: sezonsko solato 2 kuhani jajci popražene bučke in por kalčke kozji feta sir cvetovi mrtve...

Artičoke z masleno omako

Artičoke uspešno čistijo jetra, zmanjšujejo holesterol in sladkor. Potrebujemo: 4 kom artičoke, sok 1 limone, 1 dl dobrega belega vina, 10 dag masla, 3 dag sira parmezana Priprava: Eno limono...

Večerja brez glutena: bučkini zvitki

Za vse, ki ste se odločili zgubiti kakšen kilogram, so bučkini zvitki kot nalašč. Bučke odvajajo vodo, zapečene pa so slastne in hranljive. In če so še nadevane, mmmm Za govejo omako potrebujemo:...

Lahko prebavljiv zajtrk

Eterična olja, sladkorji, beljakovine in smole v janežu delujejo ugodno na krvni obtok, na prebavo in živčevje, umirjajo napenjanje in kolcanje in še kaj. Če ne vemo, kaj bi pripravili za zajtrk in...

Smutiji za moč in energijo

Zeleni smuti z mangom Potrebujemo: 2 skodelici sveže špinače 1 ½ skodelice vode 2 skodelice manga 1 olupljeno pomarančo ¼ skodelice ovsenih kosmičev Zmiksajmo špinačo, pomarančo in vodo, da postane...

Artičoka na krožniku

Artičoke niso le zdrave, so tudi okusne. Lahkotne za pred ali za po praznikih. Artičoke s česnom Potrebujemo: 4 artičoke, sok 1 limone, 4 jedilne žlice drobtin, 3 stroke česna, oljčno olje, sir...

Bi si privoščili tak zajrtk?

Janež pospešuje vse telesne funkcije, zlasti krvni obtok, delovanje prebave in živčevja, pospešuje nastajanje mleka pri doječih materah, dober proti napenjanju in proti kolcanju, preprečuje...

Kefir za krepitev imunskega sistema

Napitek začnem piti, če čutim, da bi lahko sledil prehlad ali ko čutim, da imam začetek vnetja grla. Zdi se, da lajša simptome in lahko celo zmanjša trajanje bolezni. Tako borovnice kot pomaranče so...

Večerja brez glutena: losos v medu s kvinojo

Če želimo bogat vir omega - 3 in dovolj beljakovin, s katermimi bi nadomestili meso, potem si pripravimo tole odlično in lahkotno jed, ki nasiti še tako lačne želodce. Potrebujemo: 1 skodelico...

Veganski tiramisu

Za vse sladkosnedne smo izbrskali odličen Tajčin recept, ki je primeren tudi za sladkorne bolnike oziroma vse, ki se trudijo izgubiti kakšen kilogram. Priprava: 25 minut, za približno 15 kosov...

Mafini na način 'after eight'

Mafini niso nekaj novega, so pa vse generacije, od otrok do babic, spodbudili k vnovičnemu ustvarjanju sladkega v domači kuhinji. A lahko se še preprostejši – in predvsem zdravi! Mafini Potrebujemo:...

Testenine s kolerabo

Koleraba preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Začinjene testenine s kolerabo...

Šparglji z jajci

V teh vročih dneh najbrž vsi pomislimo, kako bi si pripravili okusen in lahkoten obrok a na hitro. No, rešitev je tu. Če imate doma šparglje pa kakšno jajce ali dva. Potrebujemo: 2 jajci oljčno olje...

Korenje za pomlajevanje in zaščito pred soncem

Cenovno ugodna in priročna maska za obraz, narejena iz mešanice naribanega korenja z malo medu, ohranja videz mladostne kože. Korenčkova juha Potrebujemo: 2 žlici masla 4 pore, nasekljane 4 stebelne...

Veganska korenčkova torta

Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno...

Tajča svetuje: Čemaževe palačinke

Čemaž ali divji česen vsebuje ogromno zdravilnih snovi, uporabljamo pa ga lahko namesto česna. Če si še niste naredili čemaževega pesta, pa lahko iz svežega čemaža pripravite palačinke. Čemaževe...

Omleta s šparglji

Šparglji imajo veliko hranil in malo kalorij. Primerni so za sladkorne bolnike in vse, ki bi želeli shujšati. Imajo ogromno vitaminov in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje ledvic....