Korenje ima ne le visoko hranilno vrednost, ampak ogromno vitaminov in mineralov. Poln antioksidantov je pomemben za krepitev imunskega sistema in s tem za obrambo pred virusi.
Potrebujemo:
3 korenčke (olupljene, očiščene, narezane na kolobarje)
2 žlici oljčnega olja
1 žlico mlete kumine
1 žlico javorjevega sirupa
grobo sol in sveže mlet poper
1 majhno belo ali rumeno čebulo, narezano na koščke
2 stebli zelene, narezani na kolobarje
1 skodelico nekuhanega prosa
2 skodelici in pol zelenjavne juhe z malo soli
½ čajne žličke fine soli
1 žlico kurkume
½ žličke koriandra
⅛ do 1/4 palčke cimeta po okusu
zdrobljeno rdečo papriko po okusu
1 skodelico in pol kuhane čičerke
1–2 žlici limetinega soka po okusu
rukolo za postrežbo
Neobvezni dodatni prelivi: sesekljan peteršilj, popečene pinjole, granatno jabolko
Preliv iz limone in česna:
¼ skodelice tahinija (namaz iz sezama)
5 žlic tople vode
1–2 stroka česna (fino mletega)
2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
¼ žlice fine soli
črn poper
Segrejmo pečico na 200 0C in vanjo postavimo pekač, obložen s peki papirjem. V posodi prelijmo korenček z oljčnim oljem, javorjevim sirupom in mleto kumino. Korenček prestavimo na peki papir in dodamo sol in poper. Pecimo 35 ali 40 minut, dokler korenček ne karamelizira. Medtem ko pečemo korenje, v ponvi segrejmo žlico oljčnega olja. Ko olje zacvrči, dodajmo semena kumine (lahko tudi mlete). Ko semena spustijo vonj, dodajmo čebulo in zeleno. Pražimo 5 minut, ves čas mešajmo, dokler se čebula ne omehča. Dodajmo kuskus in kuhajmo dodatni 2 ali 3 minute oziroma dokler kuskus ne postane rahlo oranžno. Dodajmo zelenjavno juho, sol, kurkumo, koriander, cimet in rdečo papriko. Pustimo, da vse skupaj zavre. Ko zavre, damo vse skupaj v počasni lonec, kjer naj se kuha tako dolgo, dokler kuskus ne absorbira vse tekočine (še kakšne pol ure, potem pa naj še 20 minut stoji). Medtem ko se kuskus kuha, naredimo še preliv s česnom in limono. Če je potrebno, dodajmo vodo.