Mars ali Mangala vlada dvema znamenjema: Ovnu in Škorpijonu. Ker je njegova narava ognjena, se bolj ujema z Ovnom, ki je ognjeno znamenje, medtem ko je Škorpijon vodno znamenje.

Tako kot Sonce-Surja tudi Mars-Mangala simbolizira vročino in suhost. Deluje po principu ognja in simbolizira našo življenjsko energijo in našo vitalnost. Dokler imamo cilje, naš notranji ogenj izrabljamo za njihovo uresničevanje. Ko ambicij ni, pa lahko ogenj destruktivno deluje na naše telo. Koža izgubi prožnost in se naguba, lasje sivijo, mišice izgubljajo napetost. To so učinki ognja in vročine. Kar jima je izpostavljeno, se izsuši, zguba in pobeli oziroma obledi. Njun učinek lepo vidimo na papirju, če ga dolgo izpostavljamo soncu. Kmalu spremeni strukturo in deluje, kot bi bil zelo star. Podoben proces teče tudi v našem telesu, kadar je v njem veliko ognja, ki ni pravilno usmerjen.

Zanimivo je, da vedski modreci ali rišiji na staranje telesa ne gledajo na enak način kot zahodni človek. Za zahodnjake je staranje proces, ki ga povezujemo z lastnostjo materije, ki je podvržena minevanju in se slej kot prej iztroši. Vedski rišiji pa so bili mnenja, da je naše telo podvrženo stalnim spremembam, vendar to ne pomeni, da bi zato moralo izgubljati svojo funkcionalnost. Spreminjanje telesa razlagajo s spreminjanjem naše vibracije, ta pa se spreminja z vsakokratnim odzivom na različne situacije. Stresno odzivanje na življenjske okoliščine se odraža na stresnih ali bolezenskih spremembah telesa. Več kot je v nas negativnih misli, ki povzročajo strah in tesnobo, bolj stresno se bo nanje odzvalo telo. In obratno: pozitivne misli neposredno botrujejo optimalnemu delovanju telesa. Rišiji pravijo, da je dolžina našega življenja določena s številom pran ali vdihov. Počasnejši kot so vdihi, daljše bo življenje. Dihanje pa je najpočasnejše takrat, kadar smo umirjeni in sproščeni. Zato za dolgo in kvalitetno življenje v ohranjenem telesu priporočajo veliko sproščanja, globoko in podaljšano dihanje ter čim manj hitenja in stresa.

Mars-Mangala deluje hitro, naglo, odločno, intenzivno in silovito. To še posebej velja, kadar deluje skozi znamenje Ovna, ki ima zelo podobno naravo. Osebe z Mangalom v Ovnu so ljudje akcije in izrazite ciljne naravnanosti. Med njimi pogosto najdemo športnike, zlasti na področju individualnih športov, za katere je pomembna eksplozivnost in moč. Po drugi strani pa lahko kombinacija Marsa in Ovna kaže na ljudi, ki so nagnjeni k hitrim in nepremišljenim odločitvam ter so nagle jeze.

Jeza je čustvo, ki nam pomaga spoznati, česa ne želimo. V tem smislu je torej pozitivno čustvo. Če pa zaradi vzgoje ali drugih okoliščin energije jeze ne izkoristimo kot poriv za potrebno spremembo, izgubi svoj konstruktivni namen in lahko postane zelo destruktivna. Potlačena jeza lahko ljudem z Marsom v Ovnu v konfliktnih situacijah močno poruši njihovo psihično ravnovesje. Zato je pomembno telesno spročanje jeze, kadar čutimo, da imamo ujeta čustva jeze v sebi. Kričanje v avtu z zaprtimi okni in glasno glasbo je lahko zelo osvobajajoče, če smo besede predolgo zadrževali v sebi. Mlatenje postelje ali brcanje blazin je neškodljiv način sproščanja zadrževane jeze. Isto lahko dosežemo s tenisom ali tekom. Pred časom me je dan ali dva bolela rama. Bolečino sem skušala prezreti, vendar ni hotela izginiti. Nazadnje sem sedla in se vprašala, kaj se dogaja. Kaj čutim? Čutim, kot da bi nekaj gorelo ... Gorenje pa pomeni jezo. Na kaj sem jezna, sem vprašala. Nisem vedela, na kaj sem jezna, zato sem se odpravila do postelje, kjer imam dve veliki blazini, in ju tako močno boksala, da sem ostala brez sape. Ko sem ugotovila, na kaj sem jezna, sem začela še močneje tolči po blazinah in še kričati zraven. Naslednji dan me rama ni več bolela.

Mars-Mangala nas uči skozi konflikte

V naravi Marsa-Mangala je, da ustvarja konflikte. Zato je zelo pomembno, da imamo nadzor nad to energijo. Ko se izpostavimo in soočimo, to ne sme biti rušilno in uničujoče za druge. Naše nestrinjanje in nesprejemanje bi moralo biti uperjeno proti ravnanju, ne pa proti človeku. Pogosta težava v zvezi z Marsovo energijo je prepričanje: »Jaz imam prav in se ne motim. Če se ne strinjate z menoj, se očitno motite vi.« Takšno stališče skoraj neizbežno vodi iz konflikta v spor. Za ljudi z močno Marsovo energijo je priporočljivo, da si čim bolj pogosto zastavijo vprašanje: »Ali imam raje prav ali se raje dobro počutim.« Spor namreč nikoli ne prinese rešitve, ampak ustvari nov konflikt. Ko to spoznamo, je Marsovo učenje skozi konflikte izpolnilo svoj namen.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si