S smehom nad kalorije

Ne boste verjeli, ampak hujšanje je lahko tudi zabavno. Brez vadbe, brez odpovedovanja hrani, brez žrtvovanja. Potreben je le nasmešek. In ko zato zgubimo kar nekaj kilogramov, je to razlog za nov nasmeh. Vredno poskusiti, kaj pravite?

Veste, tisti rek, da je smeh pol zdravja, niti ni tako iz trte izvit. Če ste že kdaj krohotali na ves glas, potem morate vedeti tudi to, da ste takrat pokurili ogromno kalorij. Smeh ima tudi sicer številne merljive učinke na telo. Ko se smejemo, nahranimo telo. S številnimi blagodejnimi učinki. Takrat ko se smejimo, pade raven stresnih hormonov (kortizol, adrenalin in dopamin), narastejo pa beta-endorfini (zaradi katerih se počutimo manj depresivni) in rastni hormoni (ki nas pomagajo ščititi pred boleznimi in infekcijami).

Smeh spremeni tudi kemijsko sestavo telesa in dobro vpliva tudi na možgane. Ti se bodo na smeh odzvali tudi, če je smeh lažen. Smeh spodbudi telo, da ta tvori več T-celic in globulinov, ki krepijo imunski sistem. Ljudje, ki poročajo o splošnem občutku sreče, so na splošno bolj zdravi in živijo dlje kot nesrečni ljudje.

Z zniževanjem ravni kortizola lažje izločite maščobe na trebuhu ali možganom ne daste več signala, da shranjuje zaščitne obloge okoli trebuha. Kortizol je na žalost tisti, ki nas spodbuja, da jemo, ki znižuje metabolizem po obroku in nato strdi maščobo v srednjem delu telesa. Ljudje, ki so sicer vitki, imajo pa več trebušne maščobe, imajo zagotovo višje ravni kortizola, zato vam smeh lahko pomaga dokončati delo, ki ga je začela vaša prehrana. Koliko kalorij lahko torej s smehom v resnici pokurite?

Ob tem ne pozabite, da vse, kar počnete, kuri kalorije. Kalorije kurite, ko berete ta članek, že s tem, ko utripa srce, ko se širijo pljuča in ob vseh drugih nalogah, ki vas ohranjajo pri življenju. 68-kilogramska oseba bo samo z branjem v petnajstih minutah pokurila približno 22 kalorij. Če dodate v vaš urnik še malo aerobnega napora, boste porabili še več kalorij

Oseba, težka 68 kilogramov lahko v petnajstih minutah pokuri toliko kalorij:

 • kolesarjenje (nad 32 km / h): 273
  • tek: 171
  • sobno kolo: 170
  • smučanje: 102
  • plesanje: 77
  • vrtnarjenje: 68
  • biljard: 42
  • nakupovanje: 40
  • vožnja: 34
  • tipkanje: 25

Ko se smejimo, se srčni utrip poveča za 10 do 20 odstotkov. Pospeši se metabolizem, kar pomeni, da bomo pokurili več kalorij tudi potem, ko se bomo nehali smejati. Če se smejimo vsaj 15 minut na dan (in ne nujno naenkrat), pokurimo nekje med 10 in 40 kalorijami [vir: Buchowski]. To pomeni, da lahko, dokler se smejete, pojeste tri - morda celo štiri - nesoljene krekerje brez kakršne koli krivde.

Med letom polnim smeha, lahko izgubimo nekaj manj kot 1,8 kilogramov. Še več kalorij, kar 70, pa zgubite, če vsak dan popijete osem kozarcev vode.

 

Povzeto in prirejeno po: https://science.howstuffworks.com/life/calories-laughing.htm