Ste že srečali osebo, ki izžareva toplino in je iskreno prijazna in ne odbijajoče osladna? Verjetno ste naleteli na nekoga z uravnoteženo sakralno čakro. Ta človek je odprt v svet okoli sebe. Ima energijo, sočutje, intuicijo, čustveno stabilnost in veselje do življenja.

Sakralna čakra (Swadhisthana v sanskrtu) je v spodnjem delu trebuha, en do dva centimetra pod popkom. Barva te čakre je oranžna, njen element je voda. Povezujemo jo s čustvenimi izzivi, z občutkom za okus in z razmnoževalno funkcijo. Je najpomembnejši čustveni center, moto te čakre je: »Uživam življenje na polno.« Če ne uravnavamo njene energije, lahko pride do zastojev energije, to je do blokad. Blokade v sakralni čakri lahko povzročijo fizično in čustveno stisko.

Če deluje prekomerno, lahko povzroči:

  • pretirane čustvene reakcije
  • prevelike navezanosti na ljudi ali stvari
  • soodvisnost
  • napete mišice ali krče v trebuhu

 Če deluje premalo, povzroči:

  • strah pred srečo ali užitkom
  • pomanjkanje ustvarjalnosti in pristnosti
  • nizek libido
  • pesimizem, depresijo
  • neredne menstruacije, infekcije sečil in mehurja

Energijo uravnamo na 6 načinov:

… z jogo: v bokih hranimo čustvene in fizične pritiske. Z odpiranjem bokov lahko to sprostimo. Vsak dan je dobro narediti nekaj vaj, s katerimi razgibamo boke.

… s plesom: ples je eden najenostavnejših načinov za uravnavanje sakralne čakre. Zaprimo vrata, izberimo glasbo, ki jo imamo najraje, in zaplešimo, kot da je zadnjič.

… s telovadbo: za telo je pomembno, da vzdržujemo zdrave in močne mišice. Z vajami za krepitev trebušnih mišic zdravimo tudi sakralno čakro.

… z vizualizacijo oranžne: predstavljajmo si, kako oranžna barva polni trebuh. Ne pozabimo, da smo tridimenzionalni.

… z uravnanjem ostalih čaker: hudo neravnovesje v eni čakri skoraj vedno pomeni neravnovesje v drugi čakri. Grlena čakra ima močno povezavo s sakralno čakro. Ko bomo naslednjič razgibavali boke, preverimo, ali olajšanje čutimo tudi v grleni čakri. 

… s polaganjem ploščice: energijsko ploščico Polarix si položimo na čakro, da ji ta, če je čakra energijsko oslabljena, pomaga uravnovesiti energijo. 
 
... s prepustitvijo: izpustimo nezdrava čustva, ljudi, spomine. Spustimo prtljago, ki nam je ni treba nositi s sabo, in ustvarimo prostor ter energijo za nove, boljše možnosti.