Čakre lahko krepimo na različne načine. Vsaka čakra simbolizira različne elemente, zato potrebuje različne metode zdravljenja. Preizkusimo jih na vsaki čakri posebej.

Prva čakra

Prva čakra je najgostejša in najbolj povezana s fizičnim telesom, zato je njene frekvence najbolje krepiti s pomočjo Hatha joge. Ta čakra je povezana z čutili in je zato zanjo primerno zdravljenje, usmerjeno na vonje, na primer aromaterapija. Ker je element te čakre zemlja, so za zdravljenje pomembni tudi kristali.

Druga čakra

Tudi druga čakra je še gosta in tudi tu še lahko uporabimo Hatha jogo, še zlasti, če je tantrična. Tudi tantrični položaji kolkov so primerna vaja za krepitev druge čakre. Ker je ta čakra povezana z okusom, so najboljša hrana zanjo pomaranče, mango in buče. Element druge čakre je voda. Za to čakro je najprimernejše zdravljenje z vodo.

Tretja čakra

Tretja čakra je povezana z našim zavestnim, razumskim razmišljanjem in samopodobo. Najboljša metoda za krepitev te čakre je vizualna terapija, kot je delo z yantrami in vprašanja transformacije moči. Ker je element tretje čakre ogenj, se je priporočljivo nastavljati sončnim žarkom ali hoditi po žerjavici.

Četrta čakra

Četrta čakra, ki služi kot most med spodnjimi, fizičnimi, in zgornjimi, duhovnimi, čakrami, se dobro odziva na dotik. Za uravnoteženje te čakre je najboljši objem. Lahko se objamemo sami ali uporabimo tehniko EFT (Emotional Freedom Technique oziroma tehniko osvobajanja čustev in doseganje čustvene svobode). Ker je element te čakre zrak, so za to primerne dihalne vaje.

Peta čakra

Peto čakro zdravimo z zvokom. Lahko izgovarjamo mantre ali pojemo. Pri tem si lahko pomagamo s kristali, zvočnimi posodami, gongi ali najljubšo pesmijo.

Najkrajše mantre za vsako čakro so:

prva – Lam
druga – Vam
tretja – Ram
četrta – Jam
peta – Ham
šesta – Om
sedma – tišina (čista zavest)

Šesta čakra

Šesta čakra prizemlji naše sanje, zato je najboljša vaja zanjo vizualizacija. Vizualiziramo lahko navznoter ali navzven. Notranja vizualizacija vključuje meditacijo, pri kateri zapremo oči in ustvarimo pozitiven svet okoli sebe, pri čemer vidimo in občutimo, kar želimo. Tako spremenimo celotno fiziologijo in povzročimo, da postanemo bolj dejavni in samozavestni.

Sedma čakra

Sedmo čakro krepimo z meditacijo. Tako vstopimo v stanje čiste, tihe in nepremišljene odprtosti prostora, v katerem smo in delujemo.

Vsaka od metod je učinkovita sama po sebi, preizkušanje različnih načinov pa je tudi zaželeno pri iskanju pravilne modalnosti, ki ustreza potrebam čakre. Da bi dosegli ravnotežje, uporabljajmo več tehnik meditativnega tipa za zgornje čakre in opravljajmo fizično usmerjene tehnike za nižje čakre.

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si