Vsi najbrž vemo, da pozitivno privlači pozitivno. Pozitivni ljudje privlačijo pozitivno, negativni pa negativno.

Večina med nami zaznava negativno energijo drugih ljudi. Tudi sami se včasih počutimo negativne in si mislimo ‘pojdi stran in me pusti na miru’. Toda, negativnost je lahko tako zakoreninjena v nas, da je niti ne opazimo. Včasih nosi preobleko, ki se imenuje »resničnost«. Večina ljudi še danes verjame, da pozitivni ljudje niso realni, da so naivni, da so v zanikanju, z glavo v pesku, da se skrivajo za umetnim nasmehom. Ampak ali so res le srečni idioti ali pa je vendarle kaj v tej njihovi pozitivnosti? Razmislimo o tem: od kdaj "realno" pomeni, da bodo stvari šle po zlu in da moramo to sprejeti kot resnico?

Biti realen ne pomeni takoj negativnega. Ko gledamo na svet z "realnega" stališča, si ne moremo kaj, če smo negativni, saj je naša različica resničnosti negativna. Če je naša različica resničnosti negativna, verjamemo, da bo vse, kar lahko gre narobe, res šlo narobe, in še tisto, kar bi lahko bilo v redu, bo najbrž šlo narobe. Naše podzavestno prepričanje nas naredi negativne, ne da bi se tega zavedali! Torej – če je ta negativnost tako zakoreninjena v nas, da je ne opazimo, kako torej lahko ugotovimo, ali smo obtičali v oblaku negativne energije, ki privablja napačne ljudi, napačne situacije in napačne občutke? In kako smo lahko prepričani, da s to negativnostjo ne nadaljujemo?

Tukaj je kratek kviz, da ugotovimo, koliko negativne energije je v nas.

 • Se pritožujemo? Ves čas ali samo včasih?
 • Ali pogosto govorimo o tem, kaj je narobe, bolj kot o tem, kaj je prav? To vključuje ‘grozno’ vreme, ‘katastrofalen’ promet, ‘idiotsko’ vlado, ‘ šibko’ ekonomijo itd.
 • Kritiziramo? Ves čas ali samo določene ljudi?
 • Ali nas privlačita drama in katastrofa?
 • Krivimo druge? Ves čas ali samo v določenih situacijah?
 • Verjamemo, da nimamo nadzora nad rezultati?
 • Se počutimo kot žrtev? Govorimo o ljudeh, ki počnejo stvari za nas?
 • Ali se počutimo, da se nam bodo stvari zgodile? Ali se počutimo, da se bodo stvari zgodile skozi nas?

Zadnji dve vprašanji sta pomembni:

Če smo hvaležni le takrat, ko stvari gredo dobro, smo negativni. Hvaležnost je pozitivna. Če smo hvaležni za to, kar je (vključujoč neprijetne lekcije šole življenja, potem lahko v življenje pritegnemo še in še pozitivne energije).

Če verjamemo, da se stvari dogajajo nam, smo torej žrtve; potem je lažje biti negativen, ker je logično, da se odrečemo moči. Razmislimo o tej alternativi: koga ali kaj kriviti, če se nam dogajajo dobre stvari? Zavedamo se, da smo odgovorni za dobre stvari, za slabe stvari ali dogodke pa krivimo druge? Zakaj so torej, če se nam zgodijo dobre stvari, te rezultat tega, kar delamo, ko se nam zgodijo slabe, pa niso naša krivda?

Nihče ne sliši rad tega. Precej poguma terja, preden si priznamo, da sami ustvarjamo resničnost.

Če smo na katerokoli vprašanje zgoraj odgovorili z da, smo do določene mere negativni. Da bi počistili negativno energijo in dvignili vibracijo, se bomo morali spremeniti in izbrati pozitivno stališče.

Tukaj razmislimo še o eni stvari: pozitivni ljudje v življenju dobijo tisto, kar si želijo, in čeprav stvari ne gredo po zastavljenem načrtu, kljub temu uživajo življenje … medtem ko negativni ljudje tarnajo o svoji nesreči in tudi o dobrih stvareh v življenju.

Da bi počistili negativno energijo, poskusimo narediti takole:

 1. Prevzemimo lastništvo: “Ko pomislimo, da je vse krivda nekoga drugega, bomo zelo trpeli. Ko bomo doumeli, da vse prihaja iz nas, se bomo naučili obojega … miru in radosti.”– Dalai Lama
 2. Zbrišimo negativne misli in jih nadomestimo s pozitivnimi. Vadimo, bodimo predani in odločimo se, da pogledamo svet skozi oči »kaj lahko gre pozitivno« namesto »kaj lahko gre narobe«. Takoj, ko se zalotimo govoriti negativno, moramo spremeniti mišljenje, ravnanje, dejanje.
 3. Uporabimo ljubezensko ali duhovno zbirko orodij, da očistimo energije in v življenje prinesemo več svetlobe in ljubezni; vizualizirajmo pozitivno namesto negativnega, prepodimo pretekla stanja, razmišljajmo iz duše namesto iz realnosti, v domišljiji ustvarimo novo, želeno realnost in jo preslikajmo v zunanji svet.

Nihče si ne želi, da negativna energija prežema njegovo življenje, a mnogi od nas to dopuščajo. Toda to dovolimo nezavedno, na podlagi preteklih stanj, ki v določenih situacijah nakazujejo na neizogiben izid. Ko premagamo ta stanja in ugotovimo, da prihodnost ni zapisana v kamnu, ampak da imamo več nadzora nad okoliščinami, kot verjamemo – potem lahko začnemo zavestno oblikovati življenje.
Kaj se bo potem zgodilo? Naša pozitivna energija bo magnetno pritegnila tisto, za kar menimo, da je dobro in prav za nas: ljudi, situacije, stvari ... in opazili bomo ogromno, veliko povečanje sreče in notranjega miru.

Zakaj ne bi izbrali pozitivne energije? Naredimo nekaj sprememb v sebi in hitro bomo videli pozitivne spremembe v življenju. Uživajmo v dobrih občutkih in obilju!