V vrečko čaja zapakirane zdrobljene zdravilne rastline pospešijo pripravo čaja in poenostavijo kuhanje. Ne glede na to, kakšne vrste rastlin so v vrečki, delujejo na telo blagodejno. Zeleni in črni čaj, kamilica, hibiskus, meta, … Namesto, da jih po uporabi zavržemo, jih ponovno uporabimo. Za blaženje ureznin opeklin, razdražene kože, tudi za atletsko stopalo.

Blažijo gube

Znanstveno je dokazano, da zeleni čaj, zahvaljujoč številnim antioksidantom, preprečuje in blaži gube in koži vrača elastičnost. Potem ko smo skuhali čaj, stresimo vsebino vrečke, dodajmo žličko ali dve medu in malo limoninega soka. Mešanico nanesemo na predhodno očiščeno lice, vrat in dekolte. Pustimo stati deset minut, nato pa sperimo z mlačno vodo. Postopek ponovimo dvakrat na teden, a le v primeru, da koža ni občutljiva. Vsebina čajnih vrečk pomaga tudi pri oteklih vekah in pri razdraženih očeh. V tem primeru vrečke pustimo v hladilniku in vlažne damo na oči ter pustimo delovati 15 minut. Postopek ponovimo nekajkrat dnevno.

Piling

Potem ko smo jih uporabljali za pripravo najljubšega napitka, vsebino vrečk uporabimo za odpravo odmrle kože z lica, rok ali celega telesa. Tako bomo s kože očistili nečistoče in maščobo. Če ostanemo pri vrečkah zelenega čaja, lahko antioksidativne in protivnetne sestavine delujejo pomirjujoče in koži vrnejo svežino. Vsebino ene ali dveh vrečk stresimo na krožnik, dodajmo oljčno olje in med ter zmešajmo, da dobimo gosto pasto. Nanesimo na očiščeno lice, vrat in pustimo delovati deset minut. Rahlo sperimo z mlačno vodo. Postopek ponovimo dvakrat do trikrat tedensko.

Atletsko stopalo

Če smo se kdaj srečali z glivičnim obolenjem stopala, vemo, da je potrebno veliko časa, da ga pozdravimo, še zlasti, če imamo atletsko stopalo. Res je, da je na tržišču veliko pripravkov za zdravljenje tega, a zakaj si ne bi pomagali z vrečkami čaja, če ga že ravno kuhamo? Čaj vsebuje tudi tanine, ki delujejo protiglivično, andstringene sestavine pa blažijo znojenje in draženje kože. Uporabljene vrečke čaja dajmo v hladilnik za kakšne pol ure, da se ohladijo. Potem jih položimo (lahko tudi zvežemo okoli stopala) na mesta, kjer imamo glivice. Pustimo stati petnajst minut, postopek pa ponavljajmo vsak drug dan, lahko tudi vsak dan.

 

Povzeto iz revije Ljekovito bilje