Živali imajo boljši sluh in instinkt kot mi, zato se tudi vznemirijo lahko prej, kot pride do nevarnosti. Za umiritev, lajšanje stresa in jezo lahko pripravimo številna eterična olja.

Olje sivke

Če iščemo olje, s katerim bomo odpravili neprijeten vonj, je olje sivke več kot nalašč za to. Študije dokazujejo neverjetne koristne učinke sivke za odpravljanje strahu, zato bo verjetno pomirila oba, nas in hišnega ljubljenčka. Pri hišnih živalih, kot so psi, lahko pomirjujoči učinki eteričnega olja sivke zelo pomagajo pri anksioznosti, slabosti v avtomobilu ali pri težavah s spanjem. Olje sivke je odlično topično zdravilo za težave s pasjo kožo, na primer ko ima pes alergije ali opekline ali zgolj pri srbečici.

Olje poprove mete

Poprova meta je eno od najbolj zaželenih eteričnih olj, če ima pes bolhe. Eterično olje poprove mete se lahko uporablja za hlajenje vnetih mišic, povečanje energije utrujenih živali in za pomiritev želodca. Osvežuje zrak in dah. Če ga razpršimo po grlu, lahko odpira dihalne poti in spodbuja zdravo dihanje, pa tudi pomirja boleče sklepe.

Olje kadilne bosvelije

Dr. Richard Palmquist, vodja integrativnih zdravstvenih storitev v bolnišnici za živali Centinela v Inglewoodu v Kaliforniji, pravi, da je uporaba olja kadilne bosvelije zelo koristna pri nekaterih primerih raka in tumorjev. Učinkovito se je olje izkazalo v boju proti raku sečnega mehurja pri človeku. Olje ima protimikrobne sposobnosti, zaradi česar je tudi odlična izbira za boj proti bakterijam in krepitev imunskega sistema. Raziskave na živalskih modelih (miši) kažejo tudi, da ima to starodavno olje močne antidepresivne učinke.

Olje cedrovine

Olje cedrovine (Cedrus Atlantica ali Cedrus deodara) je odličen naravni repelent. Eterično olje cedrovine lahko pri psih deluje tudi kot antiseptik za pljuča, pomaga pri izkašljevanju, spodbuja prekrvitev (kar še zlasti pomaga pri telesnih bolečinah in artritisu), spodbuja rast las in zmanjšuje prhljaj. Poleg tega odvaja vodo iz telesa in pomirja, še zlasti pa pomaga pri sramežljivosti ali živčni agresiji.

… olja, ki jih lahko damo tudi mačkam

Olje zelene mete

Podobno kot olje poprove mete, v smislu njegovega vonja in uporabe, lahko olje zelene mete resnično pride v poštev pri mačkah s številnimi težavami, vključno z slabostjo in drisko. Pri mačkah s prekomerno telesno težo nekateri veterinarji uporabljajo olje zelene mete za uravnoteženje presnove, pri mačjih z gastrointestinalnimi težavami pa za izboljšanje neželenih simptomov.

Olje kadilne bosvelije

Olje kadilne bosvelije je dokazano koristno v nekaterih primerih raka. Dokazano je tudi, da zmanjšuje tumorje in zunanje razjede. Olje lahko tudi poveča dotok krvi v možgane ali zviša krvni tlak, zato pri uporabi velja previdnost. Pred uporabo se posvetujmo z veterinarjem.

Olje kardamoma

Tako kot pri ljudeh je kardamomsko olje odlična prva pomoč za prebavne težave hišnih živali. Lahko pomaga ublažiti zgago, hkrati pa spodbuja zdrav apetit. Prav tako ima naravne antimikrobne lastnosti in lajša kašelj.

Olje smilja

Eterično olje smilja (Helichrysum) ima številne prednosti za hišne ljubljenčke, saj deluje protivnetno, protimikrobno, protibakterijsko in protiglivično. Je tudi dober antioksidant. Zmanjšuje krvavenje po nesrečah in pomlajuje kožo. Olje se uporablja tudi za podporo živčnega sistema in povečanje zdravja srca.

Olje komarčka

Eterično olje komarčka ima sladek vonj in se običajno uporablja za zdravljenje prebavnih težav pri ljudeh. Pri mačkah lahko pomaga uravnotežiti hipofizo, ščitnico in epifizo. Če se mački v tkivu kopiči tekočina in/ali strupi, lahko lokalna uporaba razredčenega komarčka pomaga in zavre to nezdravo nalaganje tekočin in povrne normalno stanje.

Za hišne ljubljence uporabimo le 100-odstotno čista eterična olja in jih pred uporabo vedno redčimo, razen če veterinar ne določi drugače. Priporočljivo je, da začnemo z eno kapljico eteričnega olja v 50 kapljicah nosilnega olja (kokosovo, oljčno ali mandljevo olje).