Po raziskavah čez veliko lužo je najbolj stresen poklic manedžer, najmanj stresni poklici pa so biliotekar, duhovnik in informatik. Večina nevarnosti pri delu danes ne izvira iz tistih, ki so jih včasih šteli med probleme varnosti pri delu, kje bomo padli, se urezali in podobno, ampak iz neprimernih odnosov v službi, ki ustvarjajo negativni stres. Za telo pa je najbolj stresno dolgotrajno, večurno sedenje. Rešitev prihaja iz slovenskih logov: ortopedski pas Easebelt, ki ga uporabljamo med sedenjem.

Po izsledkih raziskav postajamo sedeča generacija. V Sloveniji sedimo v povprečju pet ur na dan. Največ sedijo ljudje v starostni skupini od 25 do 34 let; med njimi prednjačijo tisti, ki opravljajo enostavna pisarniška dela, za petami pa so jim intelektualci, raziskovalci in vodstveni delavci. Najmanj sedijo ljudje, ki opravljajo težaška dela, živinorejci, gozdarji… Po podatkih slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje ljudje z osnovnošolsko izobrazbo in nižjo izobrazbo sedijo v povprečju 3,4 ure na dan, oni z višjo izobrazbo pa 6,6 ur.

Ljudi, ki delajo pretežno sede, tudi do dvakrat pogosteje doleti srčno obolenje in kap s tragičnim koncem. Ena od najresnejših posledic »sedečega« načina življenja je tveganje bolezni srca in ožilja, kot sta koronarna srčna bolezen in kronična hipertenzija. Pretirano sedenje slabi mišice, poslabša krvni obtok in znižuje pretok krvnih žil. Pomanjkanje telesne aktivnosti je eden glavnih razlogov za zgodnje nalaganje oblog v stenah arterij. Prav tako lahko pride do neravnovesja med oskrbo s kisikom in potrošnjo, to je stanja, ko srce potrebuje več kisika, kot ga prinaša kri. Stiskanje žil povzroča zastoje krvi na različnih področjih. Logična posledica sedenja je tudi slaba prekrvitev, ki je lahko zelo nevarna, saj povzroča trombozo. In še bi lahko naštevali težave, ki jih povzroča sedenje... a raje se posvetimo rešitvi.

Ortopedski pas Easebelt

Ortopedski pas Easebelt je elastični opornik, ki ga lahko uporabljamo samostojno ali pa ga pritrdimo na različne stole. Z njim stabiliziramo trebušno mišičje, hrbet in križ; izravnavamo vertikalne sile in izboljšamo držo; dopolnjujemo namen hrbtnega naslonjala stola; razbremenimo pritisk na roke pri delu z računalnikom; lažje dolgo sedimo … Za razliko od pripomočkov, ki naj bi blažili predvsem bolečine v križu, ima ta novi pas poseben oporni nastavek na trebuhu, ki nekoliko stisne trebušni del in s tem tudi trebušno prepono ter tako vpliva na dihanje. To pa je neizmerno pomembno pri uravnavanju bitja srca.

Pas je zelo priročen. Seveda nam najbolj koristi, kadar smo ure in ure priklenjeni na stol. Toda dobro dene tudi med potovanji na vlakih, avtobusih in predvsem med dolgimi poleti z letali. In ne nazadnje ga lahko nosimo tudi, ko ne sedimo; z njim lahko hodimo in stoje delamo. Ne le da omilimo bolečine, ki jih že imamo v križu, pametno si ga je pripeti takoj ko začutimo, da smo manj gibljivi, kot smo bili, da tako preprečimo težave in si olajšamo gibanje.«

Ortopedski pas Easebelt naročimo tukaj ali po telefonu 051/307 777. Njegova cena je 79,99 €.

foto: Nataša Čampelj

na naslovni fotografiji: Karmen Lukša

 

 

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si