Očistimo dom s sodo

S pecilno sodo (natrijevim bikarbonatom), ki jo imamo v hladilniku, lahko odstranimo vonjave iz oblačil, jih zmehčamo, povečamo učinkovitost detergenta in belila, očistimo likalnik ali z njo bolje očistimo posodo. V kombinaciji z belim kisom učinkovito odstranjuje tudi vodni kamen in nam tako, z redno uporabo dokaže, da ne potrebujemo kemikalij.

Kakšne moči ima torej soda?

  • zmanjša in odstrani vonj po perilu
  • poveča zmogljivost detergenta in perila
  • naravno zmehča tkanine
  • čisti železo

Vonjave na telesu in oblačilih ter posteljnini povzročajo bakterije. Detergent bakterije odstrani, ko povzroči razpad molekul le teh; z vodo jih moramo le še splakniti. Težava so nizko cenovni detergenti, ki ne vsebujejo encimov za uničevanje bakterij, zato potrebujejo dodatno spodbudo, da bi dali enak učinek. Soda bikarbona pomaga uravnavati raven pH vode v pralnem stroju tako, da preprečuje, da bi bila ta preveč kisla ali alkalna. Z dodajanjem pol skodelice sode pri vsakem pranju, lahko detergent deluje bolj učinkovito in zmanjša število bakterij.

Če se močno potimo pod pazduho ali če želimo uničiti cigaretni dim, sodo uporabimo že v predhodnem namakanju oblačil. Raztopimo skodelico ali dve pecilne sode v nekaj tople vode. Z vodo napolnimo kad ali pomivalno korito in prilijemo raztopljeno sodo bikarbono. V kad čez noč namočimo vsa smrdljiva oblačila in jih naslednji dan normalno operemo. Če želimo le osvežiti oblačila, ki jih sicer ne smemo prati, pa jih postavimo v zaprto škatlo skupaj z odprto škatlo sode bikarbone. Pustimo stati vsaj 24 ur; čim dlje, tem bolje.

Za odstranjevanje vonjav in splošne umazanije perila pogosto uporabimo belilo. Če imamo v hiši preveč kislo ali alkalno vodo, mora biti belilo še toliko bolj učinkovito. To pomeni, da mu moramo izboljšati čistilne lastnosti, saj bomo v tem primeru z manj belila dosegli boljše rezultate in manj obremenili okolje. Dodajmo pol skodelice sode vsaki skodelici belila, kar bo pomagalo uravnati raven pH, belilo pa bo učinkoviteje zmanjšalo bakterije in škodovalo okolju. Tudi če ne uporabljamo belila, bo polovica skodelice sode povečala učinkovitost detergenta. To je še zlasti priporočljivo, če imamo 'trdo vodo' ali če uporabljamo cenen detergent. Pecilno sodo damo v prazen boben za pranje še preden vanj vstavimo umazano perilo. Soda bikarbona pomaga uravnavati raven pH v vodi za pranje v pralnem stroju tako, da preprečuje, da bi bila ta preveč kisla ali alkalna. Dodajanje 1/2 skodelice pecilne sode k vsakemu ciklu izpiranja preprečuje zadrževanje detergenta ali mineralnih usedlin v vodi in preprečuje ponovno odlaganje na oblačilih, zaradi katerih bi se oblačila lahko 'strdila'.

Kot naravni mineral je pecilna soda manj škodljiva za okolje kot sintetični mehčalci za tkanine s parfumi. Prav tako je priporočljiva, če imamo občutljivo kožo ali alergije. Za razliko od sintetičnih mehčalcev za tkanine, ki lahko postopoma uničujejo ​​tkanine, je pecilna soda varna za uporabo. Pecilna soda je tudi dober odstranjevalec rje oziroma umazanije s pečice in likalnika. Še zlasti, če jo zmešamo z vodo in belim kisom.

Barbara Černe