Ste nomofobični?

Če vas je pogosto strah, da ste izgubili telefon, da preverjate ali sploh ste dosegljivi, koliko telefonskih klicev ste zamudili in koliko mailov niste prebrali, potem imate po vsej verjetnosti nomofobijo, strah pred mobilno nedosegljivostjo.

Obsesija lahko napreduje do te mere, da se vam začno tresti roke, da se vam vrti v glavi, in da težko dihate; in to samo zato, ker se bojite, da ste izgubili svoj mobilni telefon oziroma, da ste odrezani od mobilnega sveta. Gre za trenutno enega najbolj razširjenih strahov.

Nomofobija je sicer ena od 250 poznanih fobij na svetu, gre pa za vrsto tesnobe, ki je posledica osebne dramatične izkušnje. Zakaj govorimo o dramatični izkušnji? V dobi tehnologije in družbenih mrež je povsem normalno, da 'visenje' na platformah postaja neke vrste odvisnost. Ljudje, ki trpijo za nomofobijo, kažejo fizične in psihične simptome, če niso dosegljivi, še zlasti, ko pomislijo, da so ga morda izgubili.

Izraz nomofobija je nastal iz fraze 'no mobile', kar pomeni brez telefona. Po svetu se širi kot epidemija. Britanska raziskava je pokazala, da se okoli 66 odstotkov ljudi zgrozi ob pomisli, da bi lahko ostali brez mobitela. 41 odstotkov uporabnikov mobitela ima dva ali več telefonov in to 'za vsak slučaj'. Povprečni uporabnik tudi po 34-krat na dan preverja, če ima mobitel pri roki. Rezultati raziskave so pokazali, da je to največji odstotek 'homofobov', starih okoli 24 let.

Kako se ozdraviti?

Če občutite nelagodje ali če ste vznemirjeni, ko telefona nimate ob sebi, vaša nomofobija najbrž ni tako napredovala. In na tej točki še obstaja rešitev. Mobitel izključite ali ga pustite v torbi ali v sosednji sobi. Počasi se boste navadili na to in ugotovili, da se boljše počutite, če ga nimate ob sebi. Poskusite kdaj tudi zaspati brez njega in zjutraj se boste zagotovo zbudili bolj spočiti. Če je vaš strah bolj resen, simptomi pa hujši, je edina rešitev, da se pogovorite s strokovnjakom, ki vam bo v pomoč, da se rešite te vse pogostejše odvisnosti.

 

 

 

Povzeto in prirejeno po: https://www.jutarnji.hr/domidizajn/savjeti/nomofobija-polako-postaje-najcesci-strah-na-svijetu-saznajte-imate-li-ju-i-vi/9150746/?utm_source=Linker.hr&utm_medium=widget&utm_campaign=razmjena%2bprometa