Dober spanec je neprecenljiv. Pri tem vam lahko pomaga tudi pravilna izbira blazine. Saj veste, tiste stvari, ki jo imate pod glavo vsako noč. Dandanes je večina vzglavnikov napolnjenih z raznoraznimi umetnimi polnili, ki negativno vplivajo na vaše zdravje. Prav tako te blazine kaj hitro izgubijo svojo prvotno obliko. Obstaja alternativa.

"Ste že slišali za blazine napolnjene z naravnimi polnili, kot so ajdove in pirine luščine? Z malo spretnosti si jih lahko izdelate sami. Ni težko, meni je uspelo in tako blazino s pridom uporabljam vsako noč," pravi zeliščar s Klučarjeve domačije, Miha Sreš, ki takšne vzglavnike tudi izdeluje.

Pirine luščine

Pira spada med prve vrste gojenih žitaric, pridelovali naj bi jo že pred 10.000 leti. Gojili so jo tudi v naših krajih, vendar so jo že po letu 1900 pričeli opuščati in gojiti druge donosnejše vrste pšenice. Toda za pridelavo pšenice so potrebne različne kemikalije, saj je manj odporna na škodljivce. Z vedno večjim odkrivanjem škodljivosti pesticidov in z vračanjem k naravni pridelavi pa se je ponovno odkril tudi pomen pire.

Pira je naravno polnilo in nudi kakovosten počitek. Prednosti vzglavnikov iz pire so številne. Zaradi vsebnosti kremenčeve kisline pira deluje zdravilno na kožo in lasišče. Poleg tega blazina iz pire zelo dobro uravnava vlago. Preprečuje zastoj temperature, zato vzpostavlja prijetno temperaturo skozi celo noč. Zaradi sipkosti materiala nudi prijeten masažni učinek, se prilagodi obliki glave in vratu ter lajša bolečine v sklepih. Pomaga pri pospešitvi krvnega obtoka in sproščanju napetosti.

Pirina posebnost je v tem, da jo zaradi njene odpornosti ne napadajo pršice. Pira uspeva na kislih tleh, zato vsebuje kristale kremenčeve kisline. Zato pirine luščine učinkujejo na telo podobno kot zdravilna glina in ostali silikati. Ker je pira sončno žito, se zdravilna moč pirine blazine ohranja s pomočjo sonca. Pirine luščine zračimo od 2- do 3-krat na leto na soncu. Pirin vzglavnik je odličen izolator proti škodljivemu sevanju elektromagnetnih tokov.

Od pire je pravzaprav uporabno vse: semena za nadaljnjo predelavo v moko, zdrob, kašo in kosmiče, luščine za polnila za posteljne pripomočke, slama pa za pletarske izdelke. Ker pira vsebuje veliko kakovostnih beljakovin z višjo vsebnostjo proteina, je bolj zdrava od pšenice. Vsebuje tudi več esencialnih aminokislin ter ogljikovih hidratov, ki so dobri za krvno ožilje in stimulirajo imunski sistem. Ker se beljakovine po zgradbi razlikujejo od pšeničnih beljakovin, je pira primerna tudi za alergike na žitne beljakovine.

Ajdove luščine

Ajdo najbolje poznamo v prehrani, kjer še posebno v zadnjem času pridobiva na pomenu, saj moko iz njenih plodov uporabljajo v dietni prehrani bolnikov s celiakijo.
V zdravilne namene se najpogosteje uporablja zel navadne ajde. Nabiramo jo v času cvetenja, saj je takrat količina rutina najvišja. Posušena zel ajde se najpogosteje uporablja pri bolnikih, ki trpijo za krčnimi žilami, otekanjem udov in njihovo slabo občutljivostjo. Uporabne pa so tudi ajdove luščine.

Ajdove vzglavnike so uporabljali že v petem stoletju pred našim štetjem na Kitajskem. Ajda je dobra kot polnilo, ker se prilagaja obliki telesa, je zračna in omogoča dobro oporo. Ni važno, ali spite na boku, hrbtu ali trebuhu. Oblika vzglavnika se bo popolno prilagodila vašemu stilu spanja, in to je ena glavnih odlik tega materiala. Zaradi dobrega pretoka zraka med luščinami ajde vam ne bo potrebno obračati vzglavnika na hladno stran.

Ajdov vzglavnik je res prava rešitev za alergike zaradi rutina v ajdovih luščinah, ki deluje antimikrobno in virustatično. Ajdove luščine se v vzglavniku prosto premikajo in s tem omogočajo mikro masažo glave in vratu. S takšnim gibanjem spodbujajo prekrvavitev, masaža pa ugodno vpliva na odpravljanje bolečin, predvsem glavobola in migrene. Zaradi svojega naravnega delovanja ajdov vzglavnik pomaga tudi proti nespečnosti.

Naročila za vzglavnike sprejemamo na telefonski številki 051 635 735.

 

Foto: Miha Sreš

 

 

 

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si